Luka Dončić je na stavnicah prvi kandidat za MVP-ja rednega dela Lige NBA. : Reuters
Luka Dončić je na stavnicah prvi kandidat za MVP-ja rednega dela Lige NBA. : Reuters

Vodstvo Lige NBA si po pisanju ESPN-a in The Atheltica želi novo sezono začeti pred božičem in s tem obdržati tradicionalne tekme v času novoletnih praznikov. Končnico ter boj za prvaka bi končali do poletnih olimpijskih iger v Tokiu sredi julija. Takšen urnik bo ligi, ki bo tako in izgubila veliko denarja zaradi tekem brez gledalcev zaradi covida-19, prinesel od 500 milijonov do milijarde dolarjev denarne utehe.

Tudi televizijske postaje in oglaševalci si želijo tekem za praznike. Radi bi se izognili tudi tekmam v času olimpijskih iger.

Igralce v naslednjih dveh sezonah čaka za 18 odstotkov nižji zaslužek, pri čemer se bodo držali omejitve plač oziroma tako imenovanega salary capa, da se klubi izognejo izgubi.

Igralci niso bili pripravljeni začeti tako kmalu po oktobrskem finalu, v katerem so v karantenskem mehurčku v Orlandu naslov osvojili Los Angeles Lakersi po zmagi nad Miamijem. Košarkarji so si prizadevali za januarski začetek nove sezone, četudi bi to pomenilo manj denarja in manj tekem.

Liga namerava sezono začeti brez gledalcev v dvoranah, saj omejitve glede varnosti zaradi novega koronavirusa prepovedujejo večja javna zbiranja v zaprtih prostorih.