Prvaki so pred srečanjem v Oracle Areni prejeli šampionske prstane. To je bil že tretji naslov za Bojevnike v zadnjih štirih sezonah. Foto: Reuters
Prvaki so pred srečanjem v Oracle Areni prejeli šampionske prstane. To je bil že tretji naslov za Bojevnike v zadnjih štirih sezonah. Foto: Reuters
Stephen Curry se je celo približal trojnemu dvojčku. Že uvodni večer je naravnal roko in napovedal novo ostrostrelsko sezono. Foto: Reuters
Kevin Durant je devet let igral za Oklahomo, a ostal brez naslova. Po prihodu v Oakland poleti 2016 si je v obeh sezonah nadel šampionski prstan. Obakrat je bil tudi MVP finala proti Clevelandu. Foto: Reuters
Gordon Hayward je bil na parketu 25 minut, kar je veliko več kot lani, ko se je poškodoval po petih minutah uvodne tekme. Foto: Reuters
Jayson Tatum je bil najzaslužnejši za gladko zmago Bostona. Foto: Reuters


Boston in Philadelphia sta med glavnimi favoriti vzhodne konference, maja sta se ekipi srečali v konferenčnem polfinalu, Kelti pa so bili boljši s 4:1 v zmagah. Rivalstvo je veliko in izjemen motiv je bil prisoten že na uvodni tekmi nove sezone.
Odlična predstava Tatuma, Irving še ni v formi
Kyrie Irving, ki zaradi poškodbe kolena ni igral od 24. marca, je dosegel le 7 točk, iz igre je metal 2/14. Gordon Hayward, ki si je lani na uvodni tekmi sezone zlomil levo nogo, je prejel stoječe ovacije navijačev, v 25 minutah je prispeval 10 točk. Blestel je Jayson Tatum s 23 točkami in 9 skoki.
Sixersi nemočni v drugem polčasu
Po izenačeni prvi četrtini (21:21) so Kelti začeli drugo z delnim izidom 9:0. Ob odmoru so imeli pet točk naskoka (47:42). V prvem polčasu nobena ekipa še ni ujela pravega ritma, veliko je bilo napak in neizdelanih metov.
Na začetku drugega polčasa so Sixersi popustili, Aron Baynes in Irving sta bila natančna izza črte, Tatum pa je z zabijanjem povišal na 61:47. Gostje so uspeli znižali na 70:65, vendar so zelo slabo začeli tudi zadnjo četrtino. Jaylen Brown je nanizal pet točk zapored, Terry Rozier pa je povišal na 89:72 osem minut pred koncem in Sixersi v končnici niso uspeli več resneje zapretiti.
Blestela je klop Celticsov, ki je dosegla kar 44 točk. Izstopal je Marcus Morris s 16 točkami in 10 skoki. Tudi skok so dobili gostitelji s 55:47. Philadelphia je zgrešila kar 21 metov izza črte (5/26). Najboljši strelec je bil Joel Embiid s 23 točkami.
Westbrook še ni okreval po operaciji
Russell Westbrook še okreva po operaciji kolena, zato ni igral na uvodu v Oracle Areni. Soigralce je spodbujal s klopi. V prvi peterki Oklahome je na položaju organizatorja igre začel Dennis Schröder, ki je prišel iz Atlante. Bojevniki so tudi v letošnji sezoni favoriti za naslov, tretja zaporedna lovorika bi jih dokončno postavila ob boj dinastijam Chicaga, Bostona in LA Lakersov.
Naslednjo sezono sledi selitev v Chase Center
Večer v Oracle Areni se je začel slavnostno. Tretjič v zadnjih štirih sezonah so Bojevniki prejeli šampionske prstane. Prišel je tudi David West, ki je poleti končal bogato kariero po drugem zaporednem naslovu prvaka. Komisar lige Adam Silver je imel kratek govor, po podelitvi pa je sledil še dvig praporja pod strop dvorane, kjer bodo v tej sezoni igrali zadnjič. Chase Center v San Franciscu bo zgrajen do začetka sezona 2019/20.
Curry nagnil tehtnico na stran prvakov
Stephen Curry je odprl tekmo s trojko in Golden State si je po desetih minutah nabral lepo prednost (31:19). Schröder je v drugi četrtini držal priključek in gostje so na odmor odšli z osmimi točkami zaostanka (55:47).
Najboljši igralec gostov Paul George se je razigral v tretji četrtini, ko je nanizal 15 točk. S serijo trojk je Oklahoma celo prevzela vodstvo (66:69). Tudi v zadnjih minutah je bilo srečanje izenačeno. Steven Adams je dve minuti pred koncem napovedal napeto končnico (99:97). Najboljši igralec tekme Curry je nato zadel s petih metrov ob prekršku Schröderja, dodal je še propsti met za 102:97. Zmago sta v zadnji minuti potrdila Kevon Looney in Kevin Durant. MVP zadnjih dveh finalnih serij je zgrešil vseh pet metov izza črte, a je vseeno prispeval 27 točk, 8 skokov in 6 podaj v 38 minutah.
Curry se je približal trojnemu dvojčku (32 točk, 9 podaj in 8 skokov), petkrat je bil natančen za tri točke. "Vsi se zavedamo, da nas čaka težka naloga. Vsi nas bodo želeli premagati. Imamo izjemno priložnost, da s tretjim zaporednim naslovom stopimo ob bok dinastijam Lige NBA. Za prvo tekmo je bilo kar dobro, seveda pa bo treba precej bolje igrati v obrambi. V tretji četrtini smo precej popustili," je pojasnil Curry.
Dragić in Dončić začenjata sezono v sredo
Goran Dragić bo z Miamijem sezono začel v Orlandu v četrtek ob 1.00. Tri ure in pol kasneje bo Luka Dončić debitiral v Ligi NBA, ko bo Dallas gostoval v Phoenixu.

Torkovi tekmi:
BOSTON - PHILADELPHIA 105:87
Tatum 23 (9/17 iz igre) in 9 skokov, Morris 16 in 10 skokov, Brown 12, Rozier 11, Hayward 10, Horford 9, Baynes 8, Smart in Irving (2/14 iz igre, 1/8 za tri) po 7, Wanamaker 2; Embiid 23 (9/21 iz igre) in 10 skokov, Simmons 19 (7/14 iz igre), 15 skokov in 8 podaj, Redick 16, Covington 8, Šarić 6, Fultz in Johnson po 5, McConnell 4, Shamet 1.

GOLDEN STATE - OKLAHOMA CITY 108:100
Curry 32 (11/20 iz igre, 5/9 za tri), 9 podaj in 8 skokov, Durant 27 (9/21 iz igre), Thompson 14, Jones 12, Looney 10, Livingston 6, Cook 3, Iguodala in Green po 2; George 27 (9/23 iz igre, 4/12 za tri), Schröder 21 in 9 skokov, Adams 17 in 11 skokov, Abrines 8, Grant in Patterson po 7, Felton 6, Diallo 4, Noel 3.


Sredine tekme:
CHARLOTTE - MILWAUKEE
DETROIT - BROOKLYN
INDIANA - MEMPHIS
ORLANDO - MIAMI
NEW YORK - ATLANTA
TORONTO - CLEVELAND
HOUSTON - NEW ORELANS
SAN ANTONIO - MINNESOTA
SACRAMENTO - UTAH
LA CLIPPERS - DENVER
PHOENIX - DALLAS