Shai Gilgeous-Alexander je bil najboljši strelec tekme v American AIrlines Centru s 34 točkami, a precej bolj zadovoljen je bil na koncu srečanja Luka Dončić, ki je imel slab strelski večer. Foto: Reuters
Shai Gilgeous-Alexander je bil najboljši strelec tekme v American AIrlines Centru s 34 točkami, a precej bolj zadovoljen je bil na koncu srečanja Luka Dončić, ki je imel slab strelski večer. Foto: Reuters

22-letni Ljubljančan je imel zelo slab strelski večer (4/17 iz igre), zgrešil je vseh šest metov izza črte. Trener Jason Kidd je v tretji četrtini že razmišljal, da bo lahko spočil nosilce igre, a so se gostje nevarno približali in Dončić je moral igrati kar 39 minut. Znova si je tudi zvil levi gleženj, ko je nerodno stopil dve minuti in 45 sekund pred zadnjim piskom sirene. Po minuti odmora je stisnil zobe, saj so ga soigralci zelo potrebovali. To je bil njegov peti trojni dvojček v tej sezoni in že 41. v karieri.

Mavericksi so dobili vse tri letošnje tekme proti Oklahomi, ki je pri dnu lestvice Zahoda. Tokrat so se morali zelo potruditi, čeprav so vodili vseh 48 minut. Sredi tretje četrtine so povedli že s 70:48. Gostom se je uspelo hitro pobrati in odločala je napeta končnica. Josh Green je zgrešil oba prosta meta 2,9 sekunde pred koncem in Oklahoma je imela zadnji napad po minuti odmora. Novinec Josh Giddey je skušal podati čez celotno igrišče do Mika Muscale, a je žogo prestregel Tim Hardaway in Dallas se je veselil že devete zmage na zadnjih desetih tekmah. Klonil je le prejšnjo sredo v Madison Square Gardnu.

Najboljši strelec tekme v American Airlines Centru je bil zvezdnik Oklahome Shai Gilgeous-Alexander s 34 točkami.

Dallas odlično odprl tekmo
Kristaps Porzingis je že po minuto in 20 sekundah zbral sedem točk, Mavericksi so povedli z 10:3 in dobili prvo četrtino s 33:24. Jeremiah Robinson-Earl je sredi druge četrtine znižal na 41:40, a Oklahomi ni uspelo prevzeti vodstva. Dallas je končal prvi polčas z delnim izidom 12:2. Dorian Finney-Smith je poskrbel za miren odhod na odmor (53:42).

Gilgeous-Alexander hitro izničil 22 točk zaostanka
V tretji četrtini Oklahoma skoraj štiri minute ni dosegla niti točke. Mavericksi, ki ostali brez Maxija Kleberja (bolečine v levem kolenu), so z delnim izidom 13:0 povedli že z 70:48. Finney Smith je zadel dve trojki, in kazalo je na gladko zmago gostiteljev. Gilgeous-Alexander je nato v zadnjih petih minutah in pol tretje četrtine dosegel kar 13 točk. Oklahoma se je nevarno približala (77:72).

Oklahoma izgubila dve ključni žogi v končnici
V zadnji četrtini je imel Dallas vseskozi minimalno prednost. Dončić je bil na parketu zadnjih 13 minut in v končnici se je to poznalo. Zgrešil je tudi nekaj metov iz bližine in si znova zvil levi gleženj.

Gilgeous-Alexander je 25 sekund pred koncem s polaganjem znižal na 99:97. Tim Hardaway je zadel le en prosti met, a je nato Dončić ukradel žogo Muscali in sijajno podal prek celotnega igrišča do Josha Greena, ki je 13 sekund pred koncem povišal na 102:97. Gilgeous-Alexander je hitro znižal po prodoru, Jalen Brunson pa je zadel oba prosta meta. Gostje niso vzeli minute odmora in Ty Jerome je s trojko znižal na 104:102. Green je nato zgrešil oba prosta meta 2,9 sekunde pred koncem. Po minuti odmora je skušal novinec Giddey v levem kotu zaposliti Muscalo, a je Hardaway prestregel žogo tik pred zadnjim piskom sirene.

Kidd: Luka mora enostavno še naprej poskušati
"Poskušal sem dobro oddelati druge stvari, saj nisem mogel ničesar zadeti," je povedal Dončić.

"Mislim, da Luka ne sme odnehati, ima dober pogled z razdalje, enostavno mora še naprej poskušati. Tudi najboljšega strelca na svetu Stepha Curryja smo že videli, da ne zadene vseh svojih metov," je dodal trener Kidd.

Irvingu ni uspelo preprečiti poraza Brooklyna
Cleveland je ugnal Brooklyn s 114:107. Netsi bodo do marca igrali brez zvezdnika Kevina Duranta, ki ima poškodovano levo koleno. Na gostovanjih lahko igra tudi Kyrie Irving, ki ni cepljen in ne sme igrati tekem v zvezni državi New York. Tokrat je prispeval 27 točk, 9 podaj in 7 skokov. To je bila njegova četrta tekma v tej sezoni. James Harden je dodal 22 točk, a znova je slabo odigral v končnici tekme.

Kyrie Irving bo imel veliko dela na gostovanjih, saj bo Kevin Durant odsoten mesec in pol. Foto: Reuters
Kyrie Irving bo imel veliko dela na gostovanjih, saj bo Kevin Durant odsoten mesec in pol. Foto: Reuters

Tri minute in pol pred koncem je bil izid izenačen na 105:105. Lauri Markkanen je nato zadel ključno trojko, zmago pa sta potrdila Evan Mobley in Isaac Okoro. Irving je s polaganjem 53 sekund pred koncem dosegel edini točki za Brooklyn v zadnjih treh minutah in 40 sekundah.

Darius Garland je zbral 22 točk in 12 podaj. Cavaliersi so se veselili pete zaporedne zmage in ostajajo najprijetnejše presenečenje sezone.

Atlanta proti prvakom končala črn niz na domačem parketu
Košarkarji Atlante so se veselili prve zmage v State Farm Areni po 22. novembru. Trae Young je prispeval 30 točk za zmago nad Milwaukeejem s 121:114. Hawksi so s tem končali niz desetih porazov na domačem parketu, kar se jim je zadnjič zgodilo leta 2005.

Trae Young je dvignil Hawkse v zadnji četrtini. Foto: Reuters
Trae Young je dvignil Hawkse v zadnji četrtini. Foto: Reuters

Prvaki so v manjši krizi. Izgubili so četrtič na zadnjih petih tekmah. Khris Middleton je dosegel 34 točk, Giannis Antetokounmpo pa jih je dodal 27. Jrue Holiday je izpustil šesto tekmo zaradi poškodbe levega gležnja. Devet minut pred koncem je imel Milwaukee še 11 točk naskoka (97:86), potem pa se je Atlanta veličastno vrnila z delnim izidom 35:17. Young je 15 točk dosegel v zadnji četrtini, zadel je vseh 14 prostih metov.

Trener Nate McMillan je bil zelo zadovoljen in upa, da bo taka zmaga pomenila prelomnico v sezoni. Ekipi sta pred pol leta igrali v finalu Vzhoda, zdaj pa je Atlanta na skromnem 12. mestu.

Booker z 48 točkami zrežiral zmago Phoenixa
Izjemni Devin Booker je nasul 48 točk (rekord sezone) za zmago Phoenixa v San Antoinu (107:121). Sunsi so se veselili že 34. zmage in zanesljivo ostajajo na prvem mestu Lige NBA. Zadnjo četrtino so dobili kar s 34:16.

Devin Booker je poskrbel za presežek večera na praznični dan v Ligi NBA. Foto: Reuters
Devin Booker je poskrbel za presežek večera na praznični dan v Ligi NBA. Foto: Reuters

Poškodovani DeAndre Ayton je manjkal, a ga je sijajno nadomestil Bismack Biyombo s 17 točkami in 14 skoki, zgrešil je le dva meta iz igre (8/10). Veteran Chris Paul se je izkazal s 15 točkami in 12 podajami.

Še devet minut pred koncem je San Antonio vodil z 98:95. Phoenix je do ključne prednosti prišel z delnim izidom 16:2, Booker pa jo je v končnici le še povišal. To je bila že peta zaporedna zmaga Sunsov v AT & T Centru, ker so v šampionskih letih San Antonia doživeli številne grenke poraze.

Trener Monty Williams ima na voljo zares močno ekipo, ki je v uvodnih štirih mesecih letošnje sezone dokazala, da ni po naključju igrala v julijskem finalu in bila na pragu naslova pri vodstvu z 2:0 v zmagah proti Milwaukeeju.

LeBron James je dosegel 25 točk. Tokrat je imel veliko pomoč soigralcev. Foto: Reuters
LeBron James je dosegel 25 točk. Tokrat je imel veliko pomoč soigralcev. Foto: Reuters

32 točk Batuma v drugem polčasu
V Crypto.com Areni je bil na sporedu dvojni spored. Ob 12.30 po lokalnem času so Clippersi gostili Indiano. Obe ekipi sta zelo zaostali za pričakovanji v tej sezoni. Nicolas Batum je vseh 32 točk dosegel v drugem polčasu. V zadnji četrtini sta skupaj z Reggiejem Jacksonom prispevala 33 od 35 točk Clippersov, ki so se veselili težko prigarane zmage (139:133).

Lakersi končno strnili obrambo in ugnali Utah
Na večerni tekmi so LA Lakersi premagali Utah s 101:95. Po polomu v Denverju (133:96), ko delovali kot razbita vojska, je sledil sestanek. Trener Frank Vogel je zahteval, da se izboljša igra v obrambi. Legendarni Magic Johnson je ostro kritiziral Russlla Westbrooka, ki je že nekaj časa v katastrofalni formi.

Stanley Johnson je podpisal že tretjo desetdnevno pogodbo z Lakersi. Vodstvo kluba je prepričal, da si zasluži podaljšanje do konca sezone. Vnesel je veliko energije in z neustrašnim pristopom potegnil tudi  soigralce. Foto: Reuters
Stanley Johnson je podpisal že tretjo desetdnevno pogodbo z Lakersi. Vodstvo kluba je prepričal, da si zasluži podaljšanje do konca sezone. Vnesel je veliko energije in z neustrašnim pristopom potegnil tudi soigralce. Foto: Reuters

Imenitna predstava Johnsona v zadnji četrtini
18.997 gledalcev je uživalo v odlični predstavi na Figueroa Streetu, vzdušje je bilo odlično. Lakersi so s sijajno obrambo zrežirali preobrat v zadnjih desetih minutah. Nepričakovani junak je bil Stanley Johnson, ki je 10 od 15 točk dosegel v zadnji četrtini, ko je Vogel stavil na nizko postavo. S štirimi branilci in LeBronom Jamesom je presenetil Utah. Johnson se ni ustrašil Rudyja Goberta, večkrat je švignil mimo Francoza in dvignil navijače na noge.

Po trojki Joeja Inglesa tik pred koncem tretje četrtine je kazalo na četrti zaporedni poraz Jezernikov (68:78). Zadnjo četrtino so nato dobili z 29:17, tudi poškodovana Anthony Davis (vrnil naj bi se konec januarja) in Carmelo Anthony sta bila evforična ob klopi. Westbrook je s prodorom prek celotnega igrišča potrdil zmago s polaganjem in dodatnim prostim metom 40 sekund pred koncem za 98:90. Na parketu se je objemal z Jamesom. Številne kritike so očitno zalegle.


Tekme 17. januarja:
DALLAS – OKLAHOMA CITY
104:102 (33:24, 20:18, 24:30, 27:30)
Dončić 20 (4/17 iz igre, 0/6 za tri, prosti meti 12/14), 12 podaj in 11 skokov v 39 minutah, Finney Smith 17 (4/7 za tri) in 10 skokov, Brunson 14 in 8 podaj, Porzingis 13 (6/11 iz igre) in 8 skokov, Hardaway 12 (3/7 za tri), Powell 10, Kleber 8, Green 4, Burke in Ntilikina po 3; Gilgeous Alexander 34 (11/18 iz igre, prosti meti 11/12), Dort 18, Giddey 10, Robinson Earl 9, Wiggins 8, Muscala 7, Mann in Jerome po 6, Bazley in Diakite po 2.

BOSTON – NEW ORLEANS 104:92
Tatum 27 (9/18 iz igre) in 8 skokov, Schröder (3/5 za tri) in Brown po 23, Horford 12; Valančiunas 22 in 14 skokov, Jones 16, Ingram 15 in 10 skokov, Hart 13.

NEW YORK – CHARLOTTE 87:97
Barrett (12 skokov) in Randle (10 skokov) po 18, Quickley 12; Bridges 38 (14/20 iz igre, 5/9 za tri) in 12 skokov, Rozier 22, Hayward 16.

WASHINGTON – PHILADELPHIA 117:98
Harrell 18, Kuzma (16 skokov) in T. Bryant po 15, Caldwell Pope 14, Beal 13; Embiid 32 (10/20 iz igre) in 8 skokov, Maxey 18.

CLEVELAND – BROOKLYN 114:107
Garland 22 (10/19 iz igre) in 12 podaj, Okoro 15, Love, Markkanen (4/9 za tri) in Allen (6/6 iz igre in 10 skokov) po 14; Irving 27 (12/23 iz igre), 9 podaj in 7 skokov, Harden 22 (5/12 iz igre),
10 podaj in 7 skokov, Aldridge 13, Mills in Edwards po 11.

MEMPHIS – CHICAGO 119:106
Morant (9/17 iz igre) in Bane (10/17 iz igre) po 25, Clarke 15 (7/8 iz igre); DeRozan 24 (10/24 iz igre), White 16 (4/7 za tri).

LA CLIPPERS – INDIANA 139:133
Batum 32 (7/10 za tri), Jackson 26, Morris 21; LeVert 26, Duaret 24 (10/14 iz igre), Sabonis 19 in 11 skokov.

ATLANTA – MILWAUKEE 121:114
Young 30 (7/17 iz igre, prosti meti 14/14) in 11 podaj, Hunter 20 in 9 skokov, Collins (12 skokov) in Gallinari po 16; Middleton 34 (4/9 za tri), G. Antetokounmpo 27 (8/20 iz igre, prosti meti 10/14), Connaughton 14 (4/5 za tri), Portis 13 in 13 skokov.

ORLANDO – PORTLAND 88:98
M. Wagner in F. Wagner po 14; Nurkić 21 (10/21 iz igre) in 22 skokov, McCollum 16 (7/13 iz igre), McLemore 14 (4/10 za tri).

MIAMI – TORONTO 104:99
Herro 23 (8/16 iz igre), Butler 19 (6/14 iz igre), 10 skokov in 10 podaj, Vincent 15, Adebayo 14 in 9 skokov; Boucher 23 in 10 skokov, VanVleet 22 (6/16 za tri), Siakam 18 in 10 podaj, Barnes 16, Anunoby 14.

SAN ANTONIO – PHOENIX 107:121
Pöltl 23 (9/12 iz igre) in 14 skokov, Murray 18, McDermott 15; Booker 48 (18/33 iz igre, 5/13 za tri), Biyombo 17 (8/10 iz igre) in 14 skokov, Paul 15 in 12 podaj, Payne 11.

LA LAKERS – UTAH 101:95
James 25 (9/20 iz igre, 3/8 za tri), 7 skokov in 7 podaj, Westbrook in Johnson (7/9 iz igre) po 15, Monk 14, Horton Tucker 11; Conley 20 (5/9 za tri), Gobert 19 in 16 skokov, O'Neale in
Mitchell (6/19 iz igre, 0/8 za tri) po 13.


Tekmi 18. januarja:
NEW YORK – MINNESOTA
GOLDEN STATE – DETROIT


Vzhodna konferenca:                    
CHICAGO BULLS           42  27 15  64,3
MIAMI HEAT              44  28 16  63,3
BROOKLYN NETS           43  27 16  62,8
CLEVELAND CAVALIERS     45  27 18  60,0
MILWAUKEE BUCKS         46  27 19  58,7
PHILADELPHIA 76ERS      43  25 18  58,1
---------------------------------------
CHARLOTTE HORNETS       44  24 20  54,5
WASHINGTON WIZARDS      44  23 21  52,3
TORONTO RAPTORS         41  21 20  51,2
BOSTON CELTICS          44  22 22  50,0
---------------------------------------
NEW YORK KNICKS         45  23 22  51,1
ATLANTA HAWKS           43  18 25  41,9
INDIANA PACERS          44  15 29  34,1
DETROIT PISTONS         42  10 32  23,8
ORLANDO MAGIC           45   8 37  17,8
Zahodna konferenca:                    
PHOENIX SUNS            43  34  9  79,1
GOLDEN STATE WARRIORS   43  31 12  72,1
MEMPHIS GRIZZLIES       46  31 15  67,4
UTAH JAZZ               44  29 15  65,9
DALLAS MAVERICKS        44  25 19  56,8
DENVER NUGGETS          42  22 20  52,4
---------------------------------------
LOS ANGELES LAKERS      44  22 22  50,0
LOS ANGELES CLIPPERS    45  22 23  48,9
MINNESOTA TIMBERWOLVES  42  21 22  48,8
PORTLAND TRAIL BLAZERS  43  18 25  41,9
---------------------------------------
SACRAMENTO KINGS        46  18 28  39,1
SAN ANTONIO SPURS       44  16 28  36,4
NEW ORLEANS PELICANS    44  16 28  36,4
OKLAHOMA CITY THUNDER   43  14 29  32,6
HOUSTON ROCKETS         45  13 32  28,9