Luka Dončić – Goran Dragić 0:2. Tudi drugo medsebojno tekmo v Ligi NBA je dobil 12 let starejši Ljubljančan, obe srečanji v Miamiju pa sta na tribune v Miami zvabili okoli dva tisoč Slovencev. Foto: AP
Luka Dončić – Goran Dragić 0:2. Tudi drugo medsebojno tekmo v Ligi NBA je dobil 12 let starejši Ljubljančan, obe srečanji v Miamiju pa sta na tribune v Miami zvabili okoli dva tisoč Slovencev. Foto: AP
Sorodna novica Miami unovčil slab strelski večer slavljenca Dončića

"Nisem mogel ujeti žoge. Nisem vedel, kako pomemben je palec za obvladovanje žoge. Se oproščam za besednjak, a igral sem za en drek. Nisem bil pravi nocoj, a iz tega se moram samo kaj naučiti in iti naprej," je bil kot po vseh porazih potrt Luka Dončić, ki bi verjetno ob normalnih okoliščinah izpustil tekmo. Poškodovani palec na levi roki ga je vidno motil, zgrešil je kopico metov, vseh šest za tri točke, za nameček so mu sodniki dosodili še tehnično napako.

V 3. četrtini je sicer LD77 vodil preobrat za kratkotrajno vodstvo Mavsov, a to je bilo premalo, da motivirani Heat ne bi dosegel prepotrebne zmage s 126:118. Viden delež pri domači Vročici je seveda prispeval Goran Dragić (16 točk), vodja slačilnice in ekipe na parketu, ki se mu je na drugem dvoboju z Dončićem v Miamiju znova smejalo. Slavil je lani 28. marca in tudi zdaj 29. februarja.

Dragić Dončiću »pokvaril« 21. rojstni dan
Slovenski večer v Miamiju na tekmi Dragića in Dončića
Miami slovensko obarvan zaradi Dragića in Dončića

Dragić: "Samo nazdravila bova."
"Moje darilo za njegov rojstni dan? Ta poraz,"
je v smehu po tekmi dejal Dragić. "Šalim se, samo nazdravila bova. Vem, da ima on vse, tako da bom prišel, da mu izkažem spoštovanje." 33-letni Ljubljančan je seveda tudi med povabljenci na rojstnodnevno zabavo, ki jo je Dallas pripravil za Dončića v klubu LIV v South Beachu, kjer so leta 2011 proslavili svoj edini naslov prvaka Lige NBA. Tekme in zabave se je udeležil tudi MVP tistega finala in ikona Mavsov Dirk Nowitzki.

"Tudi sam grem na zabavo. Seveda bomo nazdravili, ampak ne bom dolgo, kajti že jutri imam naslednjo tekmo. Luka se bo lahko pozabaval s prijatelji in družino, sam pa žal ne," je Dragić pojasnil, da se ne bo mogel ravno dolgo zadržati na zabavi, kjer bo lahko Dončić po ameriških zakonih nazdravljal tudi z alkoholom. A vprašanje, koliko bo razpoložen sam Dončić.

V čast obema, v čast slovenski košarki
"Pride takšna tekma. Veliko tekem je za menoj, bolje se moram pripraviti,"
je z v led ovito levico v slačilnici pripovedoval Dončić. "Super je videti, kako Slovenci spodbujajo mene in Gogija. V čast je nama obema, v čast slovenski košarki in upam, da se bo to še to dogajalo," je za konec LD77 pokomentiral še vnovičen izreden slovenski obisk na soočenju Dragić – Dončić.

Celotna tekma v American Airlines Areni je minila v znamenju Slovenije, saj je Miami Heat pripravil uraden slovenski tematski večer. Po klubskih podatkih se je tekme udeležilo kar 2.500 Slovencev oz. še več kot lanske, ko se je v Miamiju zbralo okoli 2.000 slovenskih navdušencev nad košarko. Ameriško himno je zapel 27-letni Alen Kirbiš iz Dobrovcev na Dravskem polju, ki je bil za to izbran na Facebooku. Med celotno tekmo je odmevala slovenska glasba, izbrani Slovenci so ob odmorih med četrtinami sodelovali v tradicionalnih igrah za navijače ...

"Super. Vsakič ko igraš pred svojimi navijači, je lepo. To sem si želel od malega. Zdaj ko v zadnjih dveh letih nisem več v slovenski reprezentanci, so to posebne tekme in znova igram pred slovenskimi navijači," se je Dragić še zahvalil vsem navzočim Slovencem.

Darilo ameriške veleposlanice
"Prinesla sem mu darilo, srajco z emblemom marincev in slovenskim znakom, ki jih imajo vse naše srajce,"
je pred tekmo povedala ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard, ki je med posvetom diplomatov v Washingtonu izvedela za tekmo in se na povabilo Marka Cubana odpravila v Miami.

Sprejeta ženitna ponudba na tribuni
Nekaj dodatnega čustvenega naboja na tekmi sta ustvarili sprejeta ženitna ponudba slovenskega para med samo tekmo in naklonjena poteza organizatorjev, da so občasno zavrteli nekaj taktov slovenske narodno-zabavne glasbe, na zaslonih pa predvajali podobe Slovenije. Pod črto – uspešen večer slovensko obarvane ameriške košarke v Miamiju.

Cuban čestital v slovenščini
"Odlično. Očitno tako Gorana kot Luko spremlja ogromno Slovencev, Slovenija postaja še bolj košarkarska dežela, kar me veseli. Kadar koli gremo v kakšno mesto z občutno slovensko skupnostjo, pridejo na tekmo gledat Luko, kar nas veseli,"
je bil nad vzdušjem in množico Slovencev na tribunah navdušen lastnik Dallasa Mark Cuban, ki se je za 21. rojstni dan Luke Dončića naučil voščiti v slovenskem jeziku.

Dragić navdušen na dijaki iz Maribora

Na vprašanje o povabilu mariborskim dijakom je Goran Dragić odgovoril, da je zelo vesel, da so lahko prišli na tekmo. "Vesel sem, da so iz različnih športov, da ni samo košarka, ampak atletika, odbojka, nogomet. Treba je graditi zunanja igrišča in ne le košarkarska ampak nasploh, da otroci niso toliko na tablicah, telefonih in računalnikih. Vem, da je mogoče življenje malce drugačno kot takrat, ko sem bil jaz otrok. Tehnologija je del življenja, ampak zakaj ne," je dejal Dragić. Za slovenske navijače je še dejal, da si takšne podpore želijo vsi. "Upam, da bodo tako nadaljevali, ne le pri navijanju v košarki, ampak tudi v drugih športih."