V glasovanju navijačev za tekmo All Star sta samo LeBron James in Giannis Antetokounmpo prejela več glasov kot Luka Dončić, ki zdaj že spada med izbrano peščico najboljših košarkarjev Lige NBA, pri čemer je prvi nastop na tekmi vseh zvezd – in to v začetni peterki – samo potrditev superzvezdniškega statusa mladega Slovenca. Foto: Reuters
V glasovanju navijačev za tekmo All Star sta samo LeBron James in Giannis Antetokounmpo prejela več glasov kot Luka Dončić, ki zdaj že spada med izbrano peščico najboljših košarkarjev Lige NBA, pri čemer je prvi nastop na tekmi vseh zvezd – in to v začetni peterki – samo potrditev superzvezdniškega statusa mladega Slovenca. Foto: Reuters

Debitant na tekmi All Star Luka Dončić je postal najmlajši član začetne peterke na tekmah All Star po LeBronu Jamesu, ki je bil leta 2005 star 20 let, kot je tudi Ljubljančan, ki bo 21. rojstni dan praznoval 28. februarja.

Dončić je že nastopil na tekmi vzhajajočih zvezd, bil je kapetan ekipe Sveta, ki je morala priznati premoč ekipi ZDA (151:131). Sam konec tedna All Star pa je Dončić začel s srečanjem z nekdanjim ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

Z zabijanjem do prvih točk na tekmi All Star
V peti minuti uvodne četrtine je Luka Dončić prišel do prvih točk z zabijanjem, kar je bil njegov edini koš v prvem polčasu, v katerem je podelil štiri podaje, a tudi zgrešil vse tri poskuse za tri točke. Po izenačenem začetku ekshibicijske tekme je ekipa LeBron v modrem pobegnila in preprečljivo dobila prvo četrtino s 53:41. S štirimi trojkami iz štirih poskusov je izstopal Kawhi Leonard.

Tokrat Young s trojko s sredine igrišča
Zgodba se je obrnila v drugi četrtini, v kateri so prevladali izbranci Giannisa Antetokounmpa s kar 51:30. Povsem ob koncu polčasa je ob zvoku sirene s trojko s sredine igrišča zablestel drugi najmlajši na tekmi Trae Young.

Po dveh trojkah LD77 obsedel na klopi
Sredi tretje četrtine je Dončiću stekel met z razdalje in je v pol minute zadel zaporedni trojki, kmalu potem pa je sedel na rezervno klop in do konca tekme zvezdnik Dallasa ni več zaigral. Z zabijanjem Rudyja Goberta 2,2 sekunde pred koncem je ekipa Giannis poskrbela, da se je tretja četrtina razpletla z izenačenih 41:41.

Četrta četrtina prinesla čisto pravi boj
Skupni izid po treh četrtinah tekme je bil 124:133 za ekipo Giannis, kar pomeni, da bi zmagala ekipa, ki bi prva prišla do 157 točk. Novi format je obrodil sadove, saj se je začela v četrti četrtini igrati resna košarka z obrambo, prekrški in zagrizenostjo na obeh straneh. Že na samem začetku je Giannis Antetokounmpo blokiral LeBrona Jamesa, Kylu Lowryju pa je uspel pravi podvig za tekmo All Star – izsilil je prekršek v napadu.

Ko VAR prizna Giannisu blokado in vzame koš Jamesu
Od izenačenja (148:148) se je borbenost samo še stopnjevala, vrstili so se prekrški in obramba je postala vse trdnejša, igralci so ugovarjali sodnikom. Kapetana sta stopila v središče: James je šel na polaganje, Antetokounmpo pa naj bi ga blokiral prepozno. A dolgotrajni ogled posnetka je priznal Grku pravilno blokado, Jamesu pa razveljavil koš za 156:154. Po seriji napak na obeh straneh je prvi zvezdnik LA Lakersov le prišel do regularnega koša, ki je modre pripeljal na prag zmage.

Na koncu so o zmagovalcu odločali prosti meti Anthonyja Davisa – domačin iz južnega Chicaga je zgrešil prvi met, a zadel drugega za 157:155 in zmago ekipe LeBron, katere član je bil tudi Dončić. "Namerno sem zgrešil prvi met, da sem ustvaril več razburjenja in da sem si doma naložil malo dodatnega pritiska," je priznal Davis.

Prva MVP-lovorika Kobeja Bryanta v roke Leonarda
Za najkoristnejšega igralca košarkarskega šova v vetrovnem mestu so ob koncu razglasili najučinkovitejšega na tekmi. Kawhi Leonard si je s 30 točkami, pri čemer je zadel kar osem trojk, prislužil prvo priznanje Kobeja Bryanta, kot se v čast pred kratkim tragično umrlemu superzvezdniku imenuje nova nagrada za MVP-je tekme All Star.

Vsaka četrtina tekma zase
Vodstvo Lige NBA je za 69. tekmo All Star sprejelo spremenjen format. Vsaka izmed prvih treh četrtin v običajni dolžini 12 minut je bila obravnavana kot ločena tekma, zmagovalec vsake četrtine pa je prejel po 100 tisoč dolarjev, ki so jih namenili izbrani dobrodelni organizaciji iz Chicaga.

Po koncu tretje četrtine so sešteli vse izide in nato višji vsoti prišteli 24 točk, kar je postal ciljni izid za skupnega zmagovalca, pri čemer ni časovne omejitve četrte četrtine. Zmagovalna ekipa je prejela še dodatnih 200 tisoč dolarjev za dober namen. Spremenjeni format je prav tako posvetilo Kobeju Bryantu, čigar številki sta bili 8 in 24.


69. ALL STAR TEKMA – CHICAGO 2020

EKIPA LEBRON – EKIPA GIANNIS 157:155
1. četrtina: 53:41
2. četrtina: 30:51
3. četrtina: 41:41
Izid po 3/4: 124:133


EKIPA LEBRON:

Začetna peterka:
LeBron James (LA Lakers) 23, 6 podaj, Anthony Davis (LA Lakers) 20 in 9 skokov, Kawhi Leonard (LA Clippers) 30 (8 trojk) in 7 skokov, Luka Dončić (Dallas) 8 (iz igre 3/6), 4 podaje, skok in ukradena žoga in James Harden (Houston) 11 in 6 podaj.

Rezervna klop:
Ben Simmons (Philadelphia) 17, Nikola Jokić (Denver) 5, Jayson Tatum (Boston) 6, Chris Paul (Oklahoma City) 23, Russell Westbrook (Houston) 6, Domantas Sabonis (Indiana) 2, * Damian Lillard (Portland) - poškodovan, Devin Booker (Phoenix Suns) 6.

Glavni trener: Frank Vogel (Los Angeles Lakers)

EKIPA GIANNIS

Začetna peterka:
Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks) 25 in 11 skokov, Joel Embiid (Philadelphia) 22 in 10' skokov, Pascal Siakam (Toronto) 15, Kemba Walker (Boston) 23, Trae Young (Atlanta) 10 in 10 podaj.

Rezervna klop:
Khris Middleton (Milwaukee) 5, Bam Adebayo (Miami) 8, Rudy Gobert (Utah) 21 in 11 skokov, Jimmy Butler (Miami) 4, Kyle Lowry (Toronto) 13 in 8 podaj, Brandon Ingram (New Orleans) 2, Donovan Mitchell (Utah) 7.

Glavni trener: Nick Nurse (Toronto Raptors)

Dončić prvo podajo namenil LeBronu Jamesu
Zgodovinski večer - Luka Dončić na tekmi zvezd