Kemba Walker je zadel štiri trojke in prispeval 21 točk za Celticse. Goran Dragić je odigral najslabšo tekmo v letošnji končnici. Na uvodnih dveh tekmah je bil izjemen, tokrat pa so ga precej bolje zaustavili. Foto: Reuters
Kemba Walker je zadel štiri trojke in prispeval 21 točk za Celticse. Goran Dragić je odigral najslabšo tekmo v letošnji končnici. Na uvodnih dveh tekmah je bil izjemen, tokrat pa so ga precej bolje zaustavili. Foto: Reuters

Ameriški mediji so poročali, da je v garderobi Bostona po drugi tekmi grmelo. Predmeti so leteli po zraku in glasno vpitje je bilo slišati. Trener Brad Stevens je imel nočni sestanek z nosilci igre. Jaylen Brown, Marcus Smart, Jayson Tatum in Kemba Walker so se pogovorili s Stevensom v hotelu. Tokrat so Celticsi zaigrali precej bolje v obrambi in imeli so veliko več energije.

Erik Spoelstra je iskal razigrano peterko, a je ni našel. To je bil šele drugi poraz Miamija v letošnji končnici. Foto: Reuters
Erik Spoelstra je iskal razigrano peterko, a je ni našel. To je bil šele drugi poraz Miamija v letošnji končnici. Foto: Reuters

Brown, ki je zgrešil trojko za podaljšek na drugi tekmi, je blestel. S 26 točkami je bil najboljši strelec Bostona, Tatum je dosegel le točko manj. Tudi Walker in Smart sta bila razigrana. Četverica iz sestanka v hotelu je skupaj zbrala kar 92 točk. Zelo dobra novica za Stevensa je tudi vrnitev Gordona Haywarda, ki je bil odstoten mesec dni zaradi zvina desnega gležnja. V 31 minutah je dosegel šest točk. Celticsi so dobili tudi skok s 50:42.

Miami zgrešil kar 32 trojk
Miami je katastrofalno metal izza črte (12/44). Tyler Herro (4/12) in Jae Crowder sta zgrešila kar osem metov izza črte. Edini razigrani posameznik pri Vročici je bil Bam Adebayo s 27 točkami in 16 skoki. Jimmy Butler je dosegel 17 točk, Dragić je pa ob slabem metu iz igre (2/10; 1/5 za tri) izgubil še pet žog.

Gordon Hayward je odigral prvo tekmo v končnici. Celticsi imajo še precej rezerve po velikem razočaranju na prvih dveh tekmah. Foto: Reuters
Gordon Hayward je odigral prvo tekmo v končnici. Celticsi imajo še precej rezerve po velikem razočaranju na prvih dveh tekmah. Foto: Reuters

Celticsi zbrani od prve minute
Dragić je že po dveh minutah zadel svojo edino trojko na tekmi, Boston pa je hitro povedel s 16:9 in videlo se je, da se Celticsi zavedajo pomembnosti tekme. Popravnega izpita niso imeli več in intenzivnost na obeh straneh parketa je bila izjemna. Jayson Tatum je zaključil uvodno četrtino s trojko za 31:22.

Herro je na začetku druge četrtine z dvema trojkama znižal na 40:36. Boston je imel vedno pripravljen odgovor. Z delnim izidom 9:0 je znova ušel, Walker pa je s trojko z leve strani postavil izid polčasa 63:50.

Sredi tretje četrtine je razigrani Smart povišal na 81:62. Celticsi so na uvodnih dveh tekmah zapravili 14 in 17 točk naskoka, tokrat pa ni kazalo na preobrat. Po 36 minutah so imeli 15 točk prednosti (89:74).

Vročica prišla na pet točk zaostanka, več pa ni šlo
Deset minut pred koncem je Tatum s polaganjem povišal na 97:78. Miami se ni predal in z osmimi zaporednimi točkami se je edinkrat nevarno približal 55 sekund pred koncem (109:104). Brown je s komolcem v obraz zadel Duncana Robinsona in prejel nešportno osebno napako. V zadnji minuti je Smart zadel vseh osem prostih metov in s tem potrdil zasluženo zmago Bostona.

Dragić: Dvakrat smo se izvlekli iz luknje, tokrat pa ne
"Boston je začel tekmo zelo agresivno. V raketi so nas nadigrali, dosegli veliko lahkih točk in to je bilo ključno. Na vseh treh tekmah smo se znašli v veliki luknji, dvakrat smo se izvlekli, tretjič pa ne. Ne smemo si privoščiti takega začetka na naslednji tekmi. Vsi se zavedamo, da tako slabo v obrambi ne smemo več igrati. Pričakujem, da bo Boston le še stopnjeval agresivnost in čaka nas hud boj," je povedal Dragić.

Stevens se zaveda, da bo ključno zaustaviti Dragića
"Če proti Miamiju vodiš za 17 točk, imaš občutek, da je razlika le osem točk. S serijo trojk se lahko v vsakem trenutku približajo. Po sestanku sem bil prepričan, da bomo prikazali pravi odgovor na igrišču. Ta ekipa ima karakter. Smart je tokrat dobro pokrival Dragića, ki je sijajen igralec. V tej seriji igra odlično, tako dobro ga še nisem videl igrati," je razlagal Stevens.

Četrta tekma bo na sporedu šele v sredo, saj se je končnica na Zahodu precej bolj zavlekla. Lakersi in Nuggetsi bodo v nedeljo odigrali šele drugo tekmo.


Finale, Vzhod, tretja tekma:
MIAMI (5) – BOSTON (3) 2:1
106:117 (22:31, 28:32, 24:26, 32:28)
Adebayo 27 (10/14 iz igre) in 16 skokov, Herro 22 (4/12 za tri), Butler 17 in 8 skokov, Robinson 13 (4/8 za tri), Dragić 11 (2/10 iz igre, 1/5 za tri, prosti meti 6/7), 5 podaj in 1 skok v 28 minutah, Crowder 10 (2/10 za tri), Olynyk in Jones Jr. po 3; Brown 26 (11/17 iz igre), Tatum 25 (9/20 iz igre), 14 skokov in 8 podaj, Walker 21 (4/8 za tri), Smart 20, Theis 8, Hayward 6, G. Williams 5, Kanter 4, Wanamaker 2.

Finale, Zahod, druga tekma, ponedeljek ob 1.40:
LA LAKERS (1) – DENVER (3) 1:0

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage.