Luka Dončić je odigral novo zelo dobro tekmo, toda v ključnih trenutkih srečanja ni šlo ne njemu ne njegovim soigralcem. Foto: Reuters
Luka Dončić je odigral novo zelo dobro tekmo, toda v ključnih trenutkih srečanja ni šlo ne njemu ne njegovim soigralcem. Foto: Reuters

Denver uspešno nadaljuje niz petih zaporednih gostovanj. Po dveh zmagah v Phoenixu je zdaj slavil še v Dallasu, naslednja postaja pa bo Miami. Nuggetsi so na zadnjih 11 tekmah slavili devetič, Mavsom pa so se oddolžili za poraz po podaljšku na začetku meseca (117:124). Po tej tekmi so se v teksaškem moštvu začele težave z okužbami s koronavirusom, Dončić in druščina pa še vedno pogrešajo nekaj pomembnih soigralcev. Luka je bil sicer znova odličen in je vpisal 31. trojni dvojček v karieri. Ob 35 točkah in 11 skokih je prispeval 16 podaj, kar je največ v tej sezoni. Ukradel je tudi štiri žoge, s čimer je le za eno zaostal za osebnim rekordom, ki ga je postavil prav na omenjenem dvoboju v Koloradu.

Pri Denverju, ki je skok dobil z 49:34, je bil razigran Michael Porter Jr., ki se je izkazal s 30 točkami, s čimer je izenačil svoj najboljši dosežek v sezoni. Zadel je šest trojk, tudi ključno v zadnji minuti. Nikola Jokić je pristavil 20 točk in deset skokov. Vlatko Čančar ni dočakal priložnosti. Denver je zadnjih dobrih 16 minut igral brez izključenega Jamala Murrayja, ki je prejel nešportno osebno napako. Nuggetsi so tedaj vodili za sedem. Ekspresno je Dallas, ki znova ne more biti zadovoljen z igro v obrambi, preobrnil izid, povedel za sedem, v zadnji četrtini pa znova popustil. V ključnih trenutkih Mavsi niso znali zaustaviti gostov, obenem pa v napadu niso našli pravih rešitev.

"Kot trener ne morem spregledati treh četrtin, a smo v drugem polčasu pokazali nekaj, na čemer lahko gradimo. Igrali smo kot ekipa. Bili smo nesebični. V zadnji četrtini nismo igrali dovolj dobro. Toda namesto, da bi dobili 38 ali 32 točk, smo jih 25, a smo jih dali le 19. Drugi polčas je bil precej boljši prikaz, kakšna ekipa želimo in moramo biti," je dejal Rick Carlisle.

Dallas je zdaj pri osmih zmagah in devetih porazih. Na šestih domačih tekmah je klonil štirikrat. Foto: Reuters
Dallas je zdaj pri osmih zmagah in devetih porazih. Na šestih domačih tekmah je klonil štirikrat. Foto: Reuters

V tretji minuti je Kristaps Porzingis najprej lepo blokiral Jokića, nato pa je Dončić uspešno zaključil protinapad ter nato po osebni napaki še zadel dodatni prosti met za 6:3. Sledile so minute v znamenju razigranega Denverja, tako da je Carlisle kmalu posredoval z minuto odmora. Čeprav so gostje takoj zatem zadeli za tri, pa je Dallas kmalu ujel priključek (17:19). Sledil je 'timeout' na zahtevo Michaela Malona, po katerem so Nuggetsi znova prevzeli pobudo in nadaljevali v strelskem ritmu. Iz igre so metali 65-odstotno, za tri pa 63. Domača trojka je bila na drugi strani 17-odstotna, ob slabi obrambi je bil zaostanek z 31:38 zelo zmeren. Dončić je že v prvih 12 minutah lepo zapolnil statistiko s 14 točkami, od tega jih je osem dal s prostih metov, petimi skoki in sedmimi podajami.

Drugo četrtino so košarkarji iz Kolorada odprli s trojko, s katero so prvič povedli z dvomestno razliko. Razigral se je Porter, ki je začel zadevati z razdalje, ko je prodrl pod koš in kljub temu, da ga je Porzingis pošteno kresnil po rokah, zadel, pa je z dodatnim prostim metom povišal na +12. Dončić se je zatem vrnil na parket, vseeno pa Mavsom ni in ni steklo v napadu. Luka je vmes zadel tudi deveti in deseti prosti met, nato pa podal Jalenu Brunsonu, ki je dve minuti pred koncem polčasa s trojko po dolgem času razliko zmanjšal na manj kot deset točk. V prvem delu je Ljubljančan ob 21 točkah vpisal še sedem skokov in devet podaj, vseeno pa so gostitelji zaostajali za 12. Skok je bil v prvih 24 minutah prepričljivo na strani Denverja (14:28), ki je ohranil tudi visok odstotek meta iz igre. Ob tem so gostje zadeli deset trojk ob 59-odstotni uspešnosti, domači igralci pa le štiri.

Že po dobrih dveh minutah nadaljevanja, ko sta zadela Tim Hardaway Jr. in Dončić, Mavsi pa so prišli na -7, je Denver vzel minuto odmora. Ko je do konca četrtine ostalo slabih pet minut, si je veliko neumnost privoščil Murray, ki je bil do tedaj najboljši gostujoči strelec. Potem, ko je prijel Hardawaya za občutljiv predel, je bil prvič v karieri izključen. Dallas je to hitro izkoristil. Hardaway, ki je v tretji četrtini prispeval kar 16 točk, je sam poskrbel za serijo 9:0, ki jo je zaključil s trojko in zabijanjem, oboje po podajah Dončića. Po novem 'timeoutu' Malona je Trey Burke popeljal Dallas v vodstvo. Mavsi so povedli že za sedem, pred zadnjo četrtino pa je bila razlika dve točki. Luka je že v tej četrtini dal 16. podajo.

Nuggetsi so z delnim izidom 7:0 odprli zadnji del tekme. Dončić se je na parket vrnil sedem minut pred koncem pri zaostanku za pet in takoj ujel odbito žogo za nov trojni dvojček. Ko je slovenski superzvezdnik ukradel dve zaporedni žogi, vmes dal 28. točko, je James Johnson slabih pet minut pred koncem izenačil. Minuto kasneje je Dončić s 30. točko popeljal Dallas v vodstvo s 106:104. Odgovoril je razigrani Porter s petimi zaporednimi točkami. Na drugi strani je Dončić izgubil žogo, Jokić pa je bil pod košem uspešen za 106:111. Pred zadnjo minuto je žogo zapravil še Porzingis, na drugi strani pa je v kotu ostal sam Porter, ki je 41 sekund pred koncem izza črte povišal na +7. Dončić je zatem dal še pet točk, a je za preobrat zmanjkalo časa.

Goran Dragić je s soigralci nudil dober odpor Brookylnu, toda na koncu je do izraza vendarle prišla individualna kakovost, ki je bila proti oslabljenemu Miamiju krepko na domači strani. Po štirih zaporednih gostovanjih in treh porazih v nizu se Vročica vrača domov. Foto: Reuters
Goran Dragić je s soigralci nudil dober odpor Brookylnu, toda na koncu je do izraza vendarle prišla individualna kakovost, ki je bila proti oslabljenemu Miamiju krepko na domači strani. Po štirih zaporednih gostovanjih in treh porazih v nizu se Vročica vrača domov. Foto: Reuters

Miami je drugič v treh dneh gostoval v Brooklynu. Potem ko je v soboto ves čas zaostajal in so Netsi komaj preprečili preobrat (128:124), je bilo tokrat srečanje praktično izenačeno ves čas do 42. minute, nato pa je superzvezdniška domača zasedba povsem ugasnila Vročica. Pri izidu 81:80 je stvari v svoje roke vzel James Harden, ki je bil režiser serije 15:0. "Na koncu je odločila njihova individualna kakovost. Zadovoljen sem z borbenostjo naše ekipe," je povedal trener Miamija Erik Spoelstra, ki je znova pogrešal predvsem tri ključne može Jimmyja Butlerja, Averyja Bradleyja in Tylerja Herroja.

Vročica je kljub odsotnostim dolgo časa igrala zelo dobro obrambo in uspešno omejevala izjemno kakovostni trio Kevin Durant – Kyrie Irving – Harden, toda v ključnih trenutkih popustila. Bam Adebayo, ki je na prvi medsebojni tekmi z 41 točkami postavil osebni rekord, je bil znova prvi strelec Miamija. 26 točkam je dodal še deset skokov. Dragić je zadel šest trojk, v statistiko pa je vpisal še šest skokov in pet podaj. "Po zaslugi naše obrambe je bila tekma izenačena. Ko smo enkrat začeli zadevati, smo uspeli narediti razliko, ampak nedvomno je zmaga zasluga obrambe," je dejal Durant, ki je bil skupaj s Hardnom z 20 točkami prvi strelec Brooklyna.

Gostje so odigrali najboljšo obrambo v kateri koli uvodni četrtini te sezone. Začeli so z 8:0, ko je bil zelo razigran Adebayo. Dragić je v peti minuti s svojim prvim metom na tekmi zadel trojko, a je zatem razmeroma hitro dobil drugo osebno napako. Gostitelji so v prvi četrtini imeli le 19-odstoten met iz igre, zgrešili pa so vseh deset trojk. Harden je tik ob koncu četrtine dosegel prvo točko. Iz 12. poskusa so v 15. minuti srečanja le bili uspešni za tri. S serijo 9:2 so se priključili na -1. Ko se je Miami znova malce odlepil, pa je Brooklyn z manjšo serijo dobri dve minuti pred koncem polčasa prvič na srečanju povedel. Odgovoril je Dragić s trojko, še eno pa je zadel v zadnji minuti polčasa. 3/4 je izkušeni Ljubljančan v prvem delu metal za tri, njegovi soigralci pa 1/15. Adebayo je v prvih 24 minutah prispeval 15 točk, zvezdniški trio Brooklyna, ki je iz igre do tedaj metal 35-odstotno, pa skupaj 19.

Dragićevih 6 trojk premalo za Miami

Dragić je tudi v tretji četrtini nadaljeval z natančnimi meti izza črte. Iz prvih sedmih poskusov je bil uspešen kar šestkrat, Miami pa je po njegovi zaslugi povedel z 61:56. Potem ko je po ukradeni žogi in zabijanju Harden popeljal Netse v vodstvo, pa je svojo drugo trojko v sezoni – prvo je dal na prvem medsebojnem obračunu – zadel Adebayo, ko je bil uspešen ob sireni iz obrata od table. Šest minut in pol pred koncem je Bam zadel dva prosta meta 81:80, potem ko je bil dvakrat zapored za tri natančen Durant, zatem pa je Vročica povsem popustila. Skoraj šest minut ni dosegla koša, Brooklyn pa je z desetimi točkami Hardna napravil serijo 15:0.

LeBron James, ki je Clevelandu junija 2016 zagotovil edini naslov prvaka, je bil zelo motiviran. V končnici je odigral simultanko in se tudi spomnil na Kobeja Bryanta, saj danes mineva leto dni od njegove smrti v helikopterski nesreči. Foto: Reuters
LeBron James, ki je Clevelandu junija 2016 zagotovil edini naslov prvaka, je bil zelo motiviran. V končnici je odigral simultanko in se tudi spomnil na Kobeja Bryanta, saj danes mineva leto dni od njegove smrti v helikopterski nesreči. Foto: Reuters

Gala predstava Jamesa ob vrnitvi v Cleveland
Za predstavo večera je poskrbel LeBron James. MVP oktobrskega finala se je drugič v dresu Lakersov vrnil v Cleveland, kjer je pustil neizbrisen pečat. Cavaliersi so so odlično upirali, a 36-letni zvezdnik je v zadnji četrtini nasul 21 točk za zmago Jezernikov (108:115). S 46 točkami je dosegel rekord sezone.

Pet minut pred koncem je Cleveland zaostajal le z 98:100. James je nato zadel trojko z enajstih metrov tik pred iztekom napada in nato se mu je odprlo. Nanizal je 13 točk in zadel odločilno trojko z desne strani minuto in 34 sekund pred koncem (107:113). Alex Caruso je nato ukradel žogo Collinu Sextonu, James pa je z desnega kota z zelo težkega položaja postavil piko na i predstavi, ki je jemala sapo.

Lakersi so vodilna ekipa lige s 14 zmagami in štirimi porazi. Dobili so vseh deset tekem v gosteh, kar je nov klubski rekord.


Tekme 25. januarja:

Kot je dejal že trener, tudi sam vidim, da gremo v pravo smer. Ampak trenutno nam enostavno manjka preveč fantov. Zdaj gremo na šest zaporednih zmag, moramo jih osvojiti doma. Smo na dnu vzhodne konference in to ni prav. Zdaj moramo to popraviti,

Bam Adebayo, Miami Heat

BROOKLYN ‒ MIAMI
98:85 (15:21, 26:24, 29:26, 28:14)
Durant 20 (6/21 iz igre) in 13 skokov, Harden (7/10 iz igre) 20, Irving 16, Harris 12, Jordan 11, Green 10, Luwawu-Cabarrot 5, Perry 4; Adebayo 26 (10/19 iz igre) in 10 skokov, Dragić 21 (1/4 za dve, 6/9 za tri), 6 skokov in 5 podaj v 33 minutah, Nunn 11, Robinson 7, Vincent 6, Iguodala 5, Achiuwa 4, Okpala 3, Olynyk 2.

DALLAS ‒ DENVER
113:117 (31:38, 27:32, 36:22, 19:25)
Dončić 35 (8/15 za dve, 3/8 za tri, 10/10 PM), 11 skokov in 16 podaj v 39 minutah, Hardaway 19, Porzingis in Johnson po 16, Brunson 12, Burke 9, Cauley-Stein, Marjanović in Iwundu po 2; Porter 30 (6/10 za tri), Jokić 20 in 10 skokov, Green 17, Murray 16, Harris 10, Morris in Dozier po 8, Barton 6, Millsap 2, Čančar ni igral.

DETROIT ‒ PHILADELPHIA 119:104
Wright 28, Grant 25, Ellington 20, Jackson 12, Plumlee 10 in 10 skokov; Harris 25, Maxey 17, Bradley 12, Simmons 11, Milton 10.

INDIANA ‒ TORONTO 129:114
Brogdon 36 (10/17 iz igre), Lamb 22, Turner 21 in 10 skokov, Sabonis 11, Bitadze in Holiday po 10; VanVleet 25, Powell 24, Lowry 12, Anunoby 10.

ORLANDO ‒ CHARLOTTE 117:108
Vučević 28 in 12 skokov, Anthony 21, Fournier 19, Bacon 15, Gordon 12 in 11 skokov; Hayward in Rozier po 24, Graham 21, Zeller 11, Bridges 10.

CLEVELAND ‒ LA LAKERS 108:115
Drummond 25 in 17 skokov, Osman 20, Sexton 17, Garland 11; James 46 (19/26 iz igre), Davis 17 in 10 skokov, Harell 15, Schröder in Caldwell-Pope po 10.

CHICAGO ‒ BOSTON 103:119
LaVine 30 (11/19 iz igre), Markkanen 18, Young 16, Porter 13; Brown 26, Tatum 24, Theis 19, Smart 13 in 11 podaj.

GOLDEN STATE - MINNESOTA 130:108
Curry 36 (iz igre 11/21), Wiggins 23, Oubre 14, Wiseman 13; Beasley 30, Edwards in Hagans po 15.

PORTLAND - OKLAHOMA CITY 122:125
Lillard 26 in 10 podaj, Simons 26, Anthony in Trent po 22, Kanter 13 in 22 skokov; Gilgeous-Alexandre 24, Muscala 23, Bazley 19, Roby 16.

Preloženo:
MEMPHIS ‒ SACRAMENTO
NEW ORLEANS ‒ SAN ANTONIO


Tekme 26. januarja:
ATLANTA - LA CLIPPERS
HOUSTON - WASHINGTON
UTAH - NEW YORK


Vzhodna konferenca:                    
PHILADELPHIA 76ERS       17 12  5  70,6
BOSTON CELTICS           16 10  6  62,5
MILWAUKEE BUCKS          16 10  6  62,5
INDIANA PACERS           17 10  7  58,8
BROOKLYN NETS            19 11  8  57,9
ATLANTA HAWKS            16  8  8  50,0
CLEVELAND CAVALIERS      17  8  9  47,1
NEW YORK KNICKS          18  8 10  44,4
---------------------------------------
ORLANDO MAGIC            18  8 10  44,4
TORONTO RAPTORS          17  7 10  41,2
CHICAGO BULLS            17  7 10  41,2
CHARLOTTE HORNETS        17  7 10  41,2
MIAMI HEAT               16  6 10  37,5
WASHINGTON WIZARDS       12  3  9  25,0
DETROIT PISTONS          17  4 13  23,5
Zahodna konferenca:                    
LOS ANGELES LAKERS       18 14  4  77,8
LOS ANGELES CLIPPERS     17 13  4  76,5
UTAH JAZZ                16 12  4  75,0
DENVER NUGGETS           17 10  7  58,8
PORTLAND TRAIL BLAZERS   16  9  7  56,3
MEMPHIS GRIZZLIES        13  7  6  53,8
PHOENIX SUNS             15  8  7  53,3
GOLDEN STATE WARRIORS    17  9  8  52,9
---------------------------------------
SAN ANTONIO SPURS        17  9  8  52,9
DALLAS MAVERICKS         17  8  9  47,1
OKLAHOMA CITY THUNDER    16  7  9  43,8
HOUSTON ROCKETS          15  6  9  40,0
SACRAMENTO KINGS         16  6 10  37,5
NEW ORLEANS PELICANS     15  5 10  33,3
MINNESOTA TIMBERWOLVES   16  4 12  25,0