Goran Dragić je pred tremi leti popeljal Slovenijo do naslova evropskega prvaka. Zdaj ima priložnost, da osvoji še šampionski prstan. Foto: Reuters
Goran Dragić je pred tremi leti popeljal Slovenijo do naslova evropskega prvaka. Zdaj ima priložnost, da osvoji še šampionski prstan. Foto: Reuters

Boston je devet minut pred koncem povedel s 96:90, potem pa je Miami odgovoril z delnim izidom 26:6 in si priigral neulovljivo prednost. Po polaganju Butlerja je bilo 116:102. Celticsi so se skušali z nemogočimi meti za tri točke približati, a jim prav nič ni uspevalo.

Miami je zadnjič v finalu igral leta 2014, potem ko je naslova osvojil v letih 2012 in 2013. Obakrat je bil MVP finala LeBron James, ki je zdaj vodja LA Lakersov. Jezerniki se bodo z Vročico na prvi finalni tekmi srečali v četrtek ob 3.00. Obe ekipi sta izgubili le tri tekme v letošnji končnici. Prvič v zgodovini Lige NBA sta v finalu ekipi, ki se v lanski sezoni sploh nista uvrstili v končnico!

Adebayo in Iguodala blestela
34-letni Dragić je prispeval 13 točk, sedem podaj in tri skoke v pol ure na parketu. Znova je blestel center Bam Adebayo, ki je dosegel 32 točk in 14 skokov. Jimmy Butler je dodal 22 točk. Veteran Andre Iguodala, ki je osvojil tri naslove z Golden Statom, je zadel vseh pet metov iz igre, štirikrat je bil natančen izza črte.

Celticsi znova ostali brez finala
Najboljša strelca Bostona sta bila Jaylen Brown s 26 točkami in Jayson Tatum s 24. Celticsi so tretjič v zadnjih štirih sezonah izpadli v konferenčnem finalu in nič ne bo z obnovitvijo največjega rivalstva v zgodovini Lige NBA. Številni strokovnjaki so napovedovali finale med Lakersi in Bostonom.

Vročica v drugi četrtini zapravila prednost
Miami, ki ni dobro metal za tri točke na prejšnjih tekmah, je v prvi četrtini zadel kar pet zaporednih metov izza črte. Iguodala je bil dvakrat natančen, nato pa je Dragić povišal na 33:24. Gordon Hayward je odgovoril in postavil izid prve četrtine 33:37.

V drugi četrtini se je razigral Tatum, ki je prispeval 10 točk v tem delu igre. Ekipi sta se izmenjavali v vodstvu, nobena se ni uspela odlepiti in Miami je imel ob odmoru dve točki naskoka (62:60).

Na začetku drugega polčasa je Boston dosegel pet zaporednih točk, nato je Dragić s trojko izenačil na 65:65. Izjemni Iguodala je znova zadel dve zaporedni trojki in prednost Vročice je narasla na 82:74. Ob koncu tretje četrtine so Celticsi strnili obrambo, Brown in Marcus Smart sta uspela izničiti prednost Miamija, ki je po 36 minutah vodil le še z 88:86.

Bam Adebayo je bil najboljši igralec šeste tekme. Ponosno je dvignil pokal za najboljšo ekipo vzhodne konference. Foto: Reuters
Bam Adebayo je bil najboljši igralec šeste tekme. Ponosno je dvignil pokal za najboljšo ekipo vzhodne konference. Foto: Reuters

Celticsi povedli, nato pa popolnoma popustili
Celticsi so sijajno odprli zadnjo četrtino. Z delnim izidom 10:2 so povedli s 96:90 po košu Browna. Devet minut pred koncem je trener Miamija Erik Spoelstra vzel minuto odmora.

Našel je razigrano peterko, Duncan Robinson in Tyler Herro sta bila neustavljiva. Boston kar tri minute in 21 sekund ni dosegel niti točke. Adebayo je kraljeval v raketi, Celticsi pa so bili brez idej v napadu, preveč so poskušali z meti izza črte. Butler je nanizal štiri zaporedne točke in po delnem izidu 26:6 je Miami povedel s 116:102 dve minuti in 40 sekund pred koncem. Slavje na klopi Vročice se je začelo.

Trener Erik Spoelstra je že petič popeljal Miami v veliki finale. Med letoma 2011 in 2014 je imel na voljo sanjsko zasedbo, ki jo je vodil LeBron James. 35-letnik bo zdaj največja ovira igralcev Vročice na poti do lovorike Larryja O'Briena. Foto: Reuters
Trener Erik Spoelstra je že petič popeljal Miami v veliki finale. Med letoma 2011 in 2014 je imel na voljo sanjsko zasedbo, ki jo je vodil LeBron James. 35-letnik bo zdaj največja ovira igralcev Vročice na poti do lovorike Larryja O'Briena. Foto: Reuters

Spoelstra: Ključen je bil obisk pri Butlerju junija lani
"Pred šestimi leti sva s Patom Rileyjem zagotovila Dragiću, da bomo imeli konkurenčno ekipo. Nekaj časa je trajalo, da smo sestavili močno ekipo. Ključen je bil obisk pri Butlerju junija lani. Že po 20 minutah smo se ujeli v vseh pogledih. Pet minut po koncu večerje je Jimmy rekel, da bo prišel k nam. Sredi sezone smo v menjavi igralcem dobili še Iguodalo. Zdaj imamo prav posebno ekipo," je razlagal Spoelstra, ki se je spomnil, da je minilo točno leto dni od predstavitve Butlerja v dresu Miamija.

Butler: Zoki je moj priljubljeni Dragić
Butler se je po tekmi o prijateljskem odnosu z Dragićem v smehu šalil: "Vsi vedo, kaj si mislim o Gogiju. Vedno mu pravim, da ga res, res cenim, ampak njegov brat Zoki je moj priljubljeni Dragić. Nisem igral z njim, sem pa o njem slišal veliko lepega. Gogi je tako v moji knjigi šele številka 2."

Stevens: Miami si zasluži nastop v finalu
"Ko smo si priigrali prednost v zadnji četrtini, je Adebayo odigral izjemno. Prevladoval je v raketi, vseskozi nam je povzročal težave. Miami je res neugodna ekipa, ki igra agresivno. Moram priznati, da so najboljša ekipa na Vzhodu. Zaslužijo si nastop v finalu. Ključni sta bili prvi dve tekmi, imeli smo velike možnosti za zmago, a jih nismo izkoristili. Po zaostanku z 0:2 se je težko vrniti proti tako kakovostnemu tekmecu," je povedal trener Bostona Brad Stevens, ki se mu nastop v velikem finalu vztrajno izmika.

Dragić lahko postane četrti Slovenec s prstanom v Ligi NBA

Finale, Vzhod, šesta tekma:
MIAMI (5) – Boston (3) 4:2
125:113 (33:27, 29:33, 26:26, 37:27)
Adebayo 32 (11/15 iz igre, prosti meti 10/11), 14 skokov in 5 podaj, Butler 22 (8/19 iz igre) in 8 podaj, Herro 19, Iguodala (4/4 za tri) in Robinson (5/7 za tri) po 15, Dragić 13 (4/11 iz igre, 2/5 za tri, prosti meti 3/4), 7 podaj in 3 skoki v 30 minutah, Crowder 9; Brown 26 (10/17 iz igre) in 8 skokov, Tatum 24 (9/26 iz igre, 3/10 za tri), 11 podaj in 7 skokov, Walker in Smart (8/22 iz igre) po 20, Hayward 12, Theis 6, Kanter 3, R. Williams 2.


Finale, Zahod:
LA LAKERS (1) – Denver (3) 4:1

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrali so na štiri zmage.


Finale, prva tekma, četrtek ob 3.00:
LA LAKERS (1) ‒ MIAMI (5)

Druga tekma, sobota ob 3.00:
LA LAKERS (1) ‒ MIAMI (5)

Tretja tekma, ponedeljek ob 1.30:
MIAMI (5) ‒ LA LAKERS (1)

Četrta tekma, sreda, 7. oktobra, ob 3.00:
MIAMI (5) ‒ LA LAKERS (1)


Peta tekma, sobota, 10. oktobra, ob 3.00:
LA LAKERS (1) ‒ MIAMI (5)

Šesta tekma, ponedeljek, 12. oktobra, ob 1.30:
MIAMI (5) ‒ LA LAKERS (1)

Sedma tekma, sreda, 14. oktobra, ob 3.00:
LA LAKERS (1) ‒ MIAMI (5)

Igrajo na štiri zmage.

Miami bo četrti naslov lovil proti Lakersom