Draymond Green je prvič v tej seriji moral čestitati Dončiću. Foto: Reuters
Draymond Green je prvič v tej seriji moral čestitati Dončiću. Foto: Reuters

Mavericksi so blesteli v prvih treh četrtinah, ko so popolnoma nadigrali Bojevnike. Po 36 minutah je na semaforju pisalo 99:70 in trener Jason Kidd se je odločil, da priložnost dobijo rezervisti. Tudi Golden State je igral v zadnji četrtini brez vseh treh zvezdnikov, a so drugi košarkarji odlično izkoristili minutažo. Tri minute in pol pred koncem so znižali na 110:102. Dončić je z dvema košema in dvema podajama preprečil veliko vrnitev izbrancev Steva Kerra.

Dončić v idealni peterki sezone
Pred tekmo je bil Dončić izbran v idealno peterko Lige NBA v sezoni 2021/22. Družbo so mu delali MVP lanskega finala Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), Devin Booker (Phoenix), MVP rednega dela Nikola Jokić (Denver) in Jayson Tatum (Boston).

Delavci so ob odmoru skušali zakrpati streho American Airlines Centra. Foto: AP
Delavci so ob odmoru skušali zakrpati streho American Airlines Centra. Foto: AP

23-letni Ljubljančan je bil najboljši strelec tekme v American Airlines Centru. Tokrat je imel veliko pomoč soigralcev. Dorian Finney-Smith je bil zelo razigran, zbral je 23 točk. Reggie Bullock, ki je zgrešil vseh deset metov na tretji tekmi, je zadel šest trojk in prispeval 18 točk. Jalen Brunson jih je dodal 15, Maxi Kleber pa 13. Dallas je 19 od 20 trojk zadel v prvih treh četrtinah.

Pri gostih je Stephen Curry dosegel 20 točk, a zadel le dve trojki. Trener Kerr je predolgo časa vztrajal s prvo peterko, ki ni bila razigrana. V zadnji četrtini so rezervisti leteli po parketu. Jonathan Kuminga je nanizal 17 točk, Jordan Polle pa jih je dodal 14. Rezervist Otto Porter ni igral na četrti tekmi zaradi poškodbe levega stopala.

Dež je padal tik ob klopi Bojevnikov. Foto: AP
Dež je padal tik ob klopi Bojevnikov. Foto: AP

Dež že drugič v tej sezoni padal na parket
Drugi polčas se je začel s 16-minutno zamudo. Streha v American Airlines Centru je že drugič v tej sezoni puščala. V Dallasu je bil med tekmo močan naliv, dež je padal ob klopi Bojevnikov. Igralci so se ogrevali na sredini igrišča in čakali, da delavci poskrbijo, da dež ne bo več padal na parket.

To se ni zgodilo prvič v tej sezoni. Že 21. marca proti Minnesoti je bil začetek tekme preložen za četrt ure, ker je deževalo na parket. V tej dvorani, ki so jo odprli 17. julija 2001, se je letos zgodilo že veliko nenavadnih stvari. Na tekmi proti Philadelphiii 4. februarja se je zvil obroč koša in v dvorano so morali pripeljati novo konstrukcijo koša.

Dončić verjame, da lahko dobijo še tri tekme

Mavericksi blesteli v drugi četrtini
Dolžniki s tretje tekme Bullock, Finney Smith in Kleber so v uvodni četrtini zadeli po dve trojki. Nobeni ekipi si ni uspelo priigrati višje prednosti, po 12 minutah so Mavericksi vodili z 28:24.

Dončić je zasenčil tudi Stephena Curryja, ki je bil najboljši strelec Bojevnikov z 20 točkami. Ostrostrelec je tokrat zadel le dve trojki. Foto: Reuters
Dončić je zasenčil tudi Stephena Curryja, ki je bil najboljši strelec Bojevnikov z 20 točkami. Ostrostrelec je tokrat zadel le dve trojki. Foto: Reuters

Dončić, ki je v prvi četrtini dosegel 7 točk, je na začetku druge počival. Njegovi soigralci so se razigrali in z delnim izidom 19:2 povedli z 48:33. Brunson je odlično vodil igro (13 točk v prvem delu), zelo se je izkazal tudi Davis Bertans. Bojevniki so imeli le enega razpoloženega posameznika. Curry je do odmora zbral 15 točk. Dallas je po prvem polčasu vodil z 62:47. Dončić je v 18 minutah prispeval 13 točk in 9 skokov. Mavericksi so zadeli kar 11 trojk iz 23 poskusov.

Dolg odmor Bojevnikom ni koristil

Mavericksi so na prvih treh tekmah serije odpovedali v tretji četrtini, Golden State je bil v tretjem delu igre skupno boljši kar z 89:58. Odmor je tokrat trajal več kot pol ure, saj so delavci v dvorani morali zakrpati luknjo v strehi dvorane. Nekateri gledalci so odprli dežnike v dvorani in poskrbeli za zares nevsakdanji prizor.

Dallas je tokrat precej bolje začel drugi polčas. Finney-Smith je bil dvakrat natančen, Dončić pa je povišal na 72:50. Tudi minuta odmora Bojevnikom ni pomagala. Dončić je zadel z osmih metrov po koraku nazaj za 81:56. Mavericksi so v tretji četrtini zadeli osem trojk in si priigrali najvišjo prednost v seriji (99:70).

Reggie Bullock, ki je popolnoma odpovedal na tretji tekmi, se je izkazal s šestimi trojkami. Foto: Reuters
Reggie Bullock, ki je popolnoma odpovedal na tretji tekmi, se je izkazal s šestimi trojkami. Foto: Reuters

Rezervisti Golden Stata so se nevarno približali
Oba trenerja sta misli že usmerila proti peti tekmi. Vsi nosilci igre so odšli na klop. Rezervisti Golden Stata so bili zelo motivirani. Želeli so se dokazati in v dveh minutah in pol jim je uspel delni izid 9:0. Moses Moody je z zabijanjem nižal na 99:79. Kidd je moral vzeti minuto odmora, v igro je vrnil Finney-Smitha in Bullocka, sedem minut pred koncem se je vrnil še Dončić.

Conska obramba Bojevnikov je povzročala velike težave gostiteljev, ki so premalo prodirali in preveč metali trojke iz težkih položajev. Moody je zadel dve zaporedni trojki, Kuminga pa je znižal na 110:102. Kidd je znova vzel minuto odmora, Kerr pa je v igro poslal Curryja. Dončić je z zabijanjem znova dvignil gledalce na noge, nato pa je še podal do Bullocka, ki je s trojko povišal na 115:102. Kerr je poskusil še s Thompsonom in Wigginsom v končnici, a se Bojevniki niso več uspeli nevarno približati.

Dončić zadovoljen z obrambo in prodori v raketo
"Obramba je bila najboljša v tej seriji. Veliko več smo prodirali v raketo. To moramo ponoviti tudi na peti tekmi v San Franciscu. Mislim, da nam lahko uspe tudi v njihovi dvorani. Če bomo zadevali odprte mete, nas bo težko premagati," je na novinarski konferenci poudaril Dončić.

"Najbolj sem bil zadovoljen, da so morali igrati consko obrambo, ker nas tri četrtine niso mogli ustaviti s posamično obrambo. Zdaj nas čaka težko gostovanje v San Franciscu. V rednem delu sezone smo že zmagali na njihovem parketu," je povedal Kidd, ki se je pošalil, da so že vajeni daljših prekinitev na domačih tekmah v tej sezoni.

Lastnik Mark Cuban je bil navdušen nad predstavo Mavericksov. Foto: Reuters
Lastnik Mark Cuban je bil navdušen nad predstavo Mavericksov. Foto: Reuters

Kerr v končnici vrnil zvezdnike na parket
"Ko smo se v zadnji četrtini približali na 15 točk zaostanka, sem se odločil, da bom pri –10 vrnil na parket naše nosilce igre. Ni nam uspela velika vrnitev. Dallas je zasluženo dobil tekmo. V obrambi se nismo izkazali. Mavericksi so imeli številne odprte mete izza črte. V napadu je žoga slabo krožila," je razmišljal Kerr.

Še nobena ekipa se ni vrnila po 0:3, tri so izenačile na 3:3
Peta tekma bo v petek ob 3.00 v Chase Centru v San Franciscu. Statistika ne govori v prid Dallasa, saj se še nikoli v 75-letni zgodovini Lige NBA ni zgodilo, da bi katero od moštev v končnici zapravilo prednost s 3:0. Le trem od 146 ekip v takšnem zaostanku je uspelo sploh izsiliti odločilno sedmo tekmo.


Zahod, finale, četrta tekma:
DALLAS (4) – GOLDEN STATE (3) 1:3
119:109 (28:24, 34:23, 37:23, 20:39)
Dončić 30 (10/26 iz igre, 3/11 za tri, prosti meti 7/10), 14 skokov in 9 podaj v 38 minutah, Finney Smith 23 (4/7 za tri), Bullock 18 (6/10 za tri), Brunson 15, Kleber 13, Dinwiddie 10 in 8 podaj, Bertans in Ntilikina po 5; Curry 20 (7/16 iz igre, 2/5 za tri) in 8 podaj, Kuminga 17, Poole 14, Wiggins 13, Thompson 12 (2/6 za tri), Moody in Green po 10, Lee 6, Bjelica 4, Looney 3.

Vzhod, finale, peta tekma, četrtek ob 2.30:
MIAMI (1) – BOSTON (2) 2:2

V krepkem tisku stanje v zmagah; igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.