Daryl Morey je v Houston pripeljal Jamesa, a Raketam z njim ni uspelo osvojiti naslova. : AP
Daryl Morey je v Houston pripeljal Jamesa, a Raketam z njim ni uspelo osvojiti naslova. : AP

Z Rocketsi, kjer je prvi zvezdnik James Harden, je podpisal štiriletno pogodbo. 47-letni Silas bo nasledil Mika D'Antonija, ki je zapustil klop Raket sredi septembra. Houston je v pravkar končani sezoni izpadel v polfinalu Zahodne konference proti Los Angeles Lakersom.

Morey pet let v Philadelphii
V Ligi NBA odmeva še en prestop, tokrat v menedžerskih vrstah. Eden najboljših športnih direktorjev Daryl Morey, ki je prav tako po sezoni zapustil Houston, bo svoje delo nadaljeval pri Philadelphii. S 76-ersi je mož, ki je v Houston pripeljal Hardna, tik pred podpisom petletne zvestobe.

Prihodki padli samo za deset odstotkov
Medtem je vodstvo Lige NBA sporočilo, da je prihodek v prejšnji sezoni, ki jo je prizadela pandemija koronavirusa, padel zgolj za 10 odstotkov, na 8,3 milijarde dolarjev. A za naslednjo sezono se nad najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu zgrinjajo črni oblaki, saj predvidevajo, da bi nova sezona brez gledalcev pomenila upad prihodkov za 40 odstotkov oziroma 4 milijarde dolarjev.

Kakšen bo plačani proračun za novo sezono?
Vodstvo lige in sindikat igralcev se pogajata za plačni proračun t. i. salary cap in luksuzni davek, ki bi ga moralo vsako moštvo plačati, če prekorači proračun za plače. V prejšnji sezoni je bil proračun za plače 109 milijonov dolarjev na ekipo, upoštevajoč izpad dohodkov v tem letu pa bi bil po formuli okoli 90 milijonov dolarjev. S tem bi praktično vse ekipe prekoračile proračun in bi imele zelo malo denarja za podpis novih pogodb. Obe strani se dogovarjata, da bi plačni proračun umetno zadržali pri 109 milijonih vsaj za prihajajočo sezono.

Kljub tem številkam pa so v Ligi NBA po podatkih ESPN-ja z izpeljavo sezone rešili 1,5 milijarde dolarjev, čeprav so stroški mehurčka v Orlandu, kjer so dokončali sezono, znašali 190 milijonov dolarjev, deset milijonov več od načrtovanih.