Vsi igralci, strokovni štab in lastniki Milwaukeeja so prejeli šampionske prstane. Foto: Reuters
Vsi igralci, strokovni štab in lastniki Milwaukeeja so prejeli šampionske prstane. Foto: Reuters

Giannis Antetokounmpo je bil zelo čustven že pred tekmo, ko je komisar lige Adam Silver povabil vse igralce in trenerski štab na prevzem prstanov. MVP julijskega finala je nasul 32 točk, zbral je še 14 skokov in 7 podaj. Khris Middleton in Pat Connaughton sta dodala po 20 točk. Tudi brez Jrueja Holidaya, ki si je poškodoval peto in ni igral v drugem polčasu, so Bucksi navdušili 17.341 gledalcev v Fiserv Forumu.

Giannis Antetokounmpo je uspel obdržati julijsko formo, ko je postal MVP finala. Foto: Reuters
Giannis Antetokounmpo je uspel obdržati julijsko formo, ko je postal MVP finala. Foto: Reuters

Pri Netsih je izstopal Kevin Durant z 32 točkami in 11 skoki. Patty Mills je debitiral v dresu mrežic z 21 točkami, zadel je vseh sedem metov izza črte. James Harden je zbral 20 točk.

Bucksi po udarnem začetku prednosti niso več izpustili
Prvaki so si lepo prednost priigrali že v prvi tretjini, ko so z delnim izidom 21:4 povedli z 31:12. Sredi druge četrtine je imel Milwaukee še vedno 19 točk naskoka (59:40), nato ap so Netsi z delnim izidom 19:7 precej znižali zaostanek ob odmoru (66:59).

V drugem polčasu se Brooklyn ni več nevarno približal. Antetokounmpo je povišal na 112:95 s šestimi zaporednimi točkami sedem minut pred koncem. Trener Netsov Steve Nash se je že tri minute in 45 sekund pred koncem odločil, da v igro pošlje rezerviste. Durant, Mills in Blake Griffin so predčasno končali tekmo.

Pod stropom Fiserv Foruma že visi šampionski prapor. Navijači Bucksov upajo, da na naslednjega ne bo treba čakati pol stoletja. Foto: Reuters
Pod stropom Fiserv Foruma že visi šampionski prapor. Navijači Bucksov upajo, da na naslednjega ne bo treba čakati pol stoletja. Foto: Reuters

"Vpisali smo se v zgodovino Lige NBA. Bil je nepozaben večer. Dovolj je bilo zabave, zdaj moramo pogled usmeriti naprej. Naš cilj je obramba naslova," je bil zadovoljen Antetokounmpo.

"Nismo igrali dobro. Proti prvakom ne moreš dobiti tekme na gostovanju, če ne zmoreš igrati na najvišjem ravni. Vseskozi smo bili v zaostanku in preprosto nam ni šlo," je bil razočaran Nash.

Prestop Duranta na sedmi tekmi še vedno jezi Netse
To je bil obračun starih znancev. Netsi so junija v polfinalu Vzhoda povedli z 2:0 in 3:2 v zmagah. Sedma tekma v Barclays Centru je bila prava klasika. Durant, ki je nasul kar 48 točk, je sekundo pred koncem poskusil z metom za tri točke. Zadel je ob velikem navdušenju navijačev, a je počasni posnetek pokazal, da je stopil na črto. Izid je bil izenačen na 109:109, podaljšek pa so dobili Bucksi in mesec dni zatem osvojili tudi naslov prvaka, prvega po letu 1971.

Avstralec Patty Mills, ki je na olimpijskih igrah v Tokiu v tekmi za bronasto medaljo Slovencem nasul kar 42 točk, je uspešno debitiral v dresu Netsov. Zadel je vseh sedem metov za tri točke. Foto: Reuters
Avstralec Patty Mills, ki je na olimpijskih igrah v Tokiu v tekmi za bronasto medaljo Slovencem nasul kar 42 točk, je uspešno debitiral v dresu Netsov. Zadel je vseh sedem metov za tri točke. Foto: Reuters

Netsi zaradi cepljenja ostali brez Irvinga
Glavna zgodba zadnjega meseca v Ligi NBA je bilo cepljenje proti covidu-19. Velika večina igralcev se je cepila, izjema pa je zvezdnik Netsov Kyle Irving, ki ima to nesrečo, da v New Yorku, Los Angelesu in San Franciscu veljajo mestni odloki, po katerih morajo biti vsi udeleženci športnih dejavnosti v zaprtih prostorih cepljeni. Irving v cepljenje ni privolil, zato ga je klub umaknil s seznama igralcev.

"Izbral sem, da se ne bom cepil, in prosim, spoštujte mojo odločitev. Ohranjal bom kondicijo in bom pripravljen, da v vsakem trenutku vskočim v ekipo," je dejal zvezdnik, ki bo zato ostal brez velikega dela 34-milijonske pogodbe.

Bojevniki v zadnji četrtini do zmage v Staples Centru
Milwaukee bo skušal postati prvi klub po Golden Statu (2017 in 2018), ki bi ubranil naslov. Vročici je ta podvig uspel pod vodstvom LeBrona Jamesa, ki je doživel grenek poraz uvodni večer nove sezone. S 34 točkami je bil najboljši strelec tekme v Staples Centru, a to ni bilo dovolj za zmago LA Lakersov proti precej mlajši ekipi Golden Stata.

Jezerniki so imeli še minuto in pol pred koncem tretje četrtine devet točk naskoka (85:76). Bojevniki so končali tretjo četrtino s sedmimi zaporednimi točkami. Na začetku zadnje četrtine se je razigral Jordan Poole (16 od 20 točk v drugem polčasu) in izbranci Steva Kerra so prevzeli vodstvo (90:98).

LeBron James in Stephen Curry sta bila znova v glavnih vlogah. Precej bolj nasemjan je bil po koncu zvezdnik Bojevnikov. Foto: Reuters
LeBron James in Stephen Curry sta bila znova v glavnih vlogah. Precej bolj nasemjan je bil po koncu zvezdnik Bojevnikov. Foto: Reuters

Trener Lakersov Frank Vogel je iskal pravo peterko, obramba je bila res slaba. Osem minut pred koncem je vstopil Avery Bradley. Obrambni specialist je odigral 49 tekem v šampionski predlanski sezoni, v ponedeljek pa je podpisal novo pogodbo z Lakersi, potem ko so ga prečrtali pri Golden Statu po koncu priprav. Z dvema trojkama je znižal na 101:103.

Razigrani Nemanja Bjelica (6/7 iz igre) je odgovoril s trojko in dvema prostima metoma. Beograjčan je nato našel Andrewa Wigginsa, ki je s trojko dve minuti in pol pred koncem potrdil zmago Bojevnikov (103:115).

Trojni dvojček Curryja kljub slabemu strelskemu večeru
Zvezdnik Golden Stata Stephen Curry je bil najboljši strelec ekipe z 21 točkami, a je zgrešil kar 16 metov (5/21). Vseeno se je izkazal s trojnim dvojčkom, zbral je še 10 skokov in 10 podaj.

"Igral sem obupno. Nikakor nisem uspel zadeti. Soigralci so odigrali odlično. Zelo smo motivirani, kemija v ekipi je odlična," je povedal Curry, ki je dosegel osmi trojni dvojček v karieri in prvega po 22. januarju 2016.

Na navezo "Splash Brothers" pa bo treba še počakati, saj bo Klay Thompson okreval po poškodbi ahilove tetive šele konec decembra ali januarja. Ostrostrelec je izpustil zadnji dve sezoni. Zadnjič je bil na parketu 13. junija 2019 na šesti tekmi finala proti Torontu.

Soigralci so Curryja polili z vodo kar med intervjujem po koncu tekme. Foto: Reuters
Soigralci so Curryja polili z vodo kar med intervjujem po koncu tekme. Foto: Reuters

Westbrook in Anthony razočarala na debiju
Generalni menedžer Lakersov Rob Pelinka je popolnoma prevetril ekipo. Iz moštva, ki je 3. junija izpadlo v prvem krogu končnice proti Phoenixu z 2:4 v zmagah, sta poleg Jamesa ostala le še Anthony Davis in Talen Horton Tucker. Ekipa potrebuje še veliko časa, da se uigra. V tej sezoni še ni okusila slasti zmage, saj je izgubila tudi vseh šest pripravljalnih tekem.

Gospod trojni dvojček Russell Westbrook in Carmelo Anthony sta prišla v Los Angeles po prvi prstan v karieri, a čaka ju ogromno dela. Westbrook je prispeval le 8 točk v 35 minutah, Anthony je zbral 9 točk v 26 minutah. Dwight Howard in Rajon Rondo sta se vrnila po enem letu. 11. oktobra 2020 sta se izkazala v mehurčku v Orlandu, ko so Lakersi osvojili 17. naslov prvaka.

Pred 39 leti le dve trojki na celotni tekmi
Zanimivo, da so se Lakersi in Warriorsi srečali na uvodni večer lige tudi leta 1982. Takrat je bila tekma v znamenitem Forumu, obe ekipi pa sta zadeli le po eno trojko. Skupaj je bilo na srečanju devet poskusov izza črte.


Tekmi 19. oktobra:

Prvaki po praporju in prstanih še nadigrali Brooklyn

MILWAUKEE - BROOKLYN
127:104 (37:25, 29:34, 31:26, 30:19)
G. Antetokounmpo 32 (12/25 iz igre), 14 skokov in 7 podaj, Connaughton (4/9 za tri) in Middleton (9 skokov) po 20, Nwora 15, Holiday 12, Allen 10, B. Lopez 8, T. Antetokounmpo 6, Robinson 3, Hill 1; Durant 32 (13/25 iz igre) in 11 skokov, Mills 21 (7/7 za tri), Harden 20 (6/16 iz igre, 4/8 za tri), 8 skokov in 8 podaj, Claxton 12, Harris 9, Griffin 6, Thomas 2, J. Johnson in Aldridge po 1.

LA LAKERS - GOLDEN STATE
114:121 (34:32, 25:21, 26:30, 29:38)
James 34 (13/23 iz igre, 5/11 za tri) in 11 skokov, Davis 33 (15/26 iz igre) in 11 skokov, Anthony 9 (3/9 iz igre), Westbrook (4/13 iz igre, 0/4 za tri) in Bazemore po 8, Monk in Bradley po 6, Howard 5, Rondo 3, Jordan 2; Curry 21 (5/21 iz igre, 2/8 za tri), 10 skokov in 10 podaj, Poole 20, Bjelica 15 (6/7 iz igre) in 11 skokov, Lee 15, Wiggins in Iguodala po 12, Looney 7, Toscano Anderson in Green po 6, Porter 5, Moody 2.


Tekme 20. oktobra:
CHARLOTTE - INDIANA
DETROIT - CHICAGO
NEW YORK - BOSTON
TORONTO - WASHINGTON
MEMPHIS - CLEVELAND
MINNESOTA - HOUSTON
NEW ORLEANS - PHILADELPHIA
SAN ANTONIO - ORLANDO
UTAH - OKLAHOMA CITY
PHOENIX - DENVER
PORTLAND - SACRAMENTO