Eden izmed vrhuncev tekme je bilo silovito zabijanje Andrewa Wigginsa, ki je odigral odlično tekmo. Foto: Reuters
Eden izmed vrhuncev tekme je bilo silovito zabijanje Andrewa Wigginsa, ki je odigral odlično tekmo. Foto: Reuters

To je bil sploh prvi poraz Dallasa na domačem parketu v letošnji končnici, ko je zaigral tudi Luka. Warriorsi so končali niz treh zaporednih porazov v American Airlines Centru, kjer bodo imeli v sredo ob 3.00 po slovenskem času prvo zaključno žogo za prvi finale po treh letih in šestega z zlato generacijo Stephen Curry – Klay Thompson – Draymond Green ter Stevom Kerrom na klopi. Golden State je v 26. seriji zapored dobil vsaj eno tekmo v gosteh.

Dallas po novem mrku v tretji četrtini zaostaja že z 0:3 v zmagah

Curry je bil odličen z 31 točkami. Zadel je pet trojk in podelil 11 podaj. Izkazal se je tudi Andrew Wiggins, ki je garal v obrambi, ko je pokrival Dončića, v napadu pa se je izkazal s 27 točkami. Ob tem je zbral še 11 skokov. Thompson je dodal 19 točk. Luka, ki so ga gostje ves čas podvajali, je drugič zapored dosegel vsaj 40 točk, ob tem ujel tudi 11 odbitih žog, a je bilo znova vse skupaj premalo za uspeh Dallasa, pri katerem sta dvomestno število točk dosegla le še Spencer Dinwiddie 26 in Jalen Brunson 20. Reggie Bullock, ki je iz igre metal 0/10, za tri pa 0/7, in Maxi Kleber (trojke 0/5) se nista vpisala med strelce.

V konferenčnem polfinalu se je Dallas pobral po zaostanku z 2:0. Po takšnem vodstvu v seriji sicer napreduje več kot 80 odstotkov ekip. Zdaj je stanje v zmagah 3:0, takšne prednosti pa v 146 serijah zgodovine Lige NBA ni zapravilo še nobeno moštvo. "Na vseh treh tekmah smo izgubili skok in to je naredilo razliko. Koši iz drugih priložnosti nas "ubijajo"," je glavni razlog za poraz izpostavil slovenski košarkarski čarodej. "Warriorsi igrajo odlično. So prava ekipa, kjer vsak ve, kaj je njegova vloga. Dolgo so gradili to ekipo in jedro že vrsto let igra skupaj. Igrajo dobro košarko, kar so dokazali na teh treh tekmah," je dodal 23-letni Ljubljančan, ki je odločno zatrdil, da Mavsi kljub visokemu zaostanku v seriji še vedno verjamejo, da se lahko vrnejo.

Warriorsi so znova odlično odigrali v tretji četrtini, kjer so si priigrali odločilno prednost. V tej seriji so v treh četrtinah dali 31 točk več od Mavsov. Nobena ekipa ni blestela pri metu (Dallas trojke 29%, Golden State 34), so pa gostje prepričljivo dobili skok (47:33), pri tem, da so 14 odbitih žog ujeli v napadu. Domača vrsta jih je sedem. Bojevniki, ki so zbrali deset podaj več od tekmecev, so bili znova boljši v raketi, kjer je bilo razmerje točk 34:46.

Mavsi so imeli veliko težav s Stephom Curryjem, ki je obrambo prebijal s prodori, hkrati pa zadeval z razdalje. Foto: Reuters
Mavsi so imeli veliko težav s Stephom Curryjem, ki je obrambo prebijal s prodori, hkrati pa zadeval z razdalje. Foto: Reuters

Mavsi so zgrešili prvih sedem poskusov izza črte in Golden State, ki je naredil serijo 10:0, je po polovici četrtine s trojko Curryja povedel za 12. Toda dobro so gostitelji zaključili uvodno četrtino. Dončić je v prvih 12 minutah prispeval deset točk, ob tem je ujel še šest odbitih žog, ob izteku četrtine pa je z natančnim metom z velike razdalje približal Dallas na 22:25. Dinwiddie je bil po prihodu v igro zelo razigran in s štirimi točkami na začetku druge četrtine popeljal Mavse v vodstvo.

Razigral se je tudi Brunson in Dallas je prevzel pobudo. Priigral si je že devet točk naskoka, nato pa so Warriorsi, ki so v obrambi veliko igrali cono, v manj kot dveh minutah naredili serijo 10:0. Košarkarji iz Kalifornije so zgrešili prvih šest trojk v drugi četrtini, nato pa je med tem delnim izidom dve zadel Curry in Golden State je povedel. Vmes je Dončić zgrešil tri mete zapored, Mavsi pa skupaj šest v nizu. Luka je polčas sklenil s 15 točkami. Eno več je na drugi strani dal Curry, ki pa si je, tako kot Jordan Poole, nabral tudi tri osebne napake.

Golden State, ki je v prvem polčasu ostal brez pomembnega člena s klopi Otta Porterja, je, kot je to v navadi, dobro odigral tretjo četrtino. Jason Kidd je, ko je Curry zadel za tri, že po dveh minutah vzel "timeout". Green si je prislužil četrto osebno napako, nato pa so gostje na njegovih krilih naredili delni izid 6:0, kar je Kidda prisililo v novo minuto odmora, po kateri je Curry Bojevnikom zagotovil dvomestno prednost. Rekorder po številu zadetih trojk v Ligi NBA je bil izza črte natančen za 78:64, kar je bila najvišja razlika na tekmi, Dallas pa je četrtino zaključil s štirimi zaporednimi točkami.

V uvodnih minutah zadnje četrtine je Dončić dvakrat znižal na manj kot deset točk zaostanka, a je dvakrat odgovoril Thompson s trojko. Osem minut do konca je bil Luka po koraku nazaj natančen izza črte za -8, nato pa je še izsilil osebno napako Poola v napadu. Davis Bertans je zatem priključil Dallas na 83:89. Toda Bojevniki so odgovorili. Ko je Wiggins silovito zabil prek Dončića – najprej so sodniki dosodili osebno napako v napadu, a po "challengu" Kerra upravičeno popravili odločitev – je bila razlika znova dvomestna, Curry in Wiggins pa sta zatem poskrbela za +14. Vendar s trojkama Dončića in Dinwiddieja, ki mu je lepo podal Luka, so se Mavsi približali na -5. Ostala je še minuta, s svojo drugo trojko v zadnji četrtini pa je domače upe dokončno razblinil Poole.


Liga NBA, Zahod, finale, tretja tekma:
DALLAS (4) - GOLDEN STATE (3) 0:3
100:109 (22:25, 25:23, 21:30, 32:31)
Dončić 40 (11/23 iz igre, 4/9 za tri, 14/17 PM), 11 skokov in 3 podaje v 40 min, Dinwiddie 26 (7/13 iz igre), Brunson 20, Finney-Smith 9, Powell 3, Bertans 2; Curry 31 (10/20 iz igre) in 11 podaj, Wiggins 27 (11/20 iz igre) in 11 skokov, Thompson 19, Green in Poole po 10, Looney 9 in 12 skokov, Porter 2, Moody 1.

Vzhod finale, četrta tekma, torek ob 2.30:
BOSTON (2) - MIAMI (1) 1:2

V okrepljenem tisku stanje v zmagah; igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.