Igor Lukšič je optimističen pred nedeljsko odločitvijo v Münchnu. Foto: MMC RTV SLO
Igor Lukšič je optimističen pred nedeljsko odločitvijo v Münchnu. Foto: MMC RTV SLO
Dvorana Stožice
Dvorana v Stožicah naj bi gostila zaključne boje. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

V sredo se bosta sešla predsednik vlade Borut Pahor in generalni sekretar Fibe Europe Nar Zanolin, odpravila naj bi še zadnje dvome glede evropskega prvenstva 2013 v Sloveniji. Ne bosta se mogla izogniti vprašanju plačila kotizacije. Mednarodna košarkarska organizacija je plačilo z osem znižala na 6,5 milijona evrov, kar pa je za KZS še vedno precejšen zalogaj. Vlada je pripravljena prispevati skoraj 1,2 milijona evrov.

"Mislim, da je odločitev padla. Pri košarkarski zvezi so vse zadeve rešene, pri vladi so dobili podporo, ki so jo iskali. Zavedamo se, da je vsaka naša športna zveza prešibka, da bi lahko sama pripravila prvenstvo brez predhodne podpore vlade. Napačno je bila razumljena odločitev vlade o trenutni finančni podpori v višini 1.160 200 evrov. Mislim, da je lahko javnost pomirjena do 5. decembra, ko se bo o kandidaturi dokončno odločil izvršni odbor Fibe Europe," je povedal minister Lukšič. Končna odločitev bo padla v nedeljo opoldne v Münchnu.
Organizatorji se lahko obrnejo še na druga ministrstva
"Vlada je prejšnji četrtek podprla organizacijo EP in za organizacijo prvenstva namenila 1.116.200 evrov. Organizatorji pa lahko kandidirajo tudi na ministrstvu za gospodarstvo, ki ima sredstva za promocijo turizma, na ministrstvu za zdravje za tovrstne storitve, na ministrstvu za notranje zadeve za varovanje, na ministrstvu za šolstvo in šport za izgradnjo športnih dvoran, pomagali pa bomo tudi iz športnega dela sredstev našega ministrstva, ki so na voljo za organizacijo tovrstnih prireditev," je dejal Lukšič in dodal, da po prvi oceni obstaja tudi veliko možnosti za pridobitev sponzorskih sredstev, tudi iz tujine, ter da ni nujno, da bi vse plačala država. Kotizacija za organizacijo prvenstva znaša 6,5 milijona evrov, kolikor trenutno zahteva Fiba Europe.

Oba projekta lahko izpeljemo
"Veliko bo v nadaljevanju odvisno od KZS. Do zdaj smo naredili vse, kar je potrebno, da se bo odločanje Fibe izteklo po naših željah. Imamo odlično košarkarsko reprezentanco in dobre izide Union Olimpije, zato je ob veliki tradiciji tega športa mogoče kandidirati za EP. Ne vidim tudi težav, ker imamo leta 2013 dve veliki športni prireditvi. Univerzijada se je sicer začela kot edina večja prireditev svetovne ravni, ki jo lahko pripravimo, vendar je dobila podporo v državnem zboru šele v drugem poskusu v predvolilnem letu. Naša naloga je, da odločitve DZ izpeljemo. Sodim, da imamo kljub krizi dovolj znanja, prodornosti in energije ter posluha sponzorjev, da oba projekta dobro izpeljemo. EP v košarki je tudi skrajni domet naših zmožnosti pri organizaciji velikih športnih tekmovanj," je končal Lukšič.

Janković: Ljubljana bo prispevala tudi finančna sredstva
Ljubljanski župan Zoran Janković je zelo naklonjen organizaciji EP-ja v košarki leta 2013 v Sloveniji. Po njegovem mnenju gre za enkratno priložnost, ki jo ne gre kar tako zapraviti, Ljubljana pa je pripravljena za organizacijo prvenstva prispevati tudi finančna sredstva.

"Trdno sem prepričan, da je evropsko prvenstvo v košarki izjemno potrebno Sloveniji in Ljubljani. Gre za najboljšo promocijo države in mesta ter najboljšo prepoznavnost v svetu. Lahko smo izjemno veseli, da je Slovenija edini kandidat. Imamo dobro lego, smo lahko dostopni, smo varna dežela, spoznamo se na košarko, imamo najboljše občinstvo in smo odlični organizatorji, tako da sem prepričan, da bomo sprejeli organizacijo prvenstva. Težko si predstavljam, da bi kdo rekel ne. Ljubljana bo rekla da, tudi pri finančnem prispevku," je pojasnil Janković, ki višine zneska ljubljanskega prispevka še ni razkril.

Pozitivna izkušnja z EP-jem v rokometu
"Treba je upoštevati vpliv športa med mladimi, zato bi sredstva kazalo iskati tudi pri ministrstvih, ki že zdaj namenjajo sredstva za denimo kampanje proti odvisnostim. Med evropskim prvenstvom v rokometu se je izjemno povečalo zanimanje za rokomet med mladimi, enako pričakuje tudi pri košarkarskem prvenstvu, saj je košarka namreč že zdaj po številu obiskovalcev prvi šport v Sloveniji," je še dodal Janković, ki je bil med letoma 1996 in 2004 tudi predsednik Rokometne zveze Slovenije. Pod njegovim vodstvom je bilo organizirano evropsko člansko prvenstvo za moške leta 2004, kjer so Slovenci navdušili s srerbno medaljo.