Jaka Blažič je bil z 18 točkami najboljši strelec Slovenije.  Foto: BoBo
Jaka Blažič je bil z 18 točkami najboljši strelec Slovenije. Foto: BoBo

Slovenija je tekmo v Sombotelu začela s peterko Aleksej Nikolić, Jaka Blažič, Klemen Prepelič, Edo Murić in Jordan Morgan. To je bil prvi nastop Morgana za slovensko izbrano vrsto.

Zelo smo si želeli uspešno začeti te kvalifikacije, a se nam na žalost ni izšlo. Vedeli smo, da nas čaka zahtevna tekma, da je tekmec na domačem terenu nevaren ter da bo zato treba zelo dobro odigrati obrambo. Mislim, da smo zmago zapravili prav s slabo obrambo v odločilnih trenutkih. Dvakrat smo imeli lepo prednost, vendar smo nato tekmecu pustili, da je dosegel nekaj lahkih košev, se vrnil v igro in v tesni končnici tudi zmagal. Zdaj imamo dva dni, da analiziramo ta poraz in v nedeljo proti Avstriji vpišemo prvo zmago.

Rado Trifunović, selektor Slovenije
Jordan Morgan je na prvi tekmi za slovensko izbrano vrsto dosegel 16 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Jordan Morgan je na prvi tekmi za slovensko izbrano vrsto dosegel 16 točk. Foto: www.alesfevzer.com

Prvi koš Morgana za Slovenijo
Ekipi sta bili izenačeni (6:6), nato je Morgan zadel svoj prvi koš za slovensko reprezentanco, pri metu za tri je bil uspešen Nikolić, zabil je še Murić za prvo višjo prednost Slovenije (9:16). Madžari so odgovorili z delnim izidom 7:0 in ekipi sta prvo četrtino sklenili z novim izenačenjem (16:16).

Slovenija do +10
V nadaljevanju druge četrtine sta se ekipi menjavali v vodstvu, Slovenija pa je po lepi seriji, v kateri je pet točk prispeval Luka Rupnik, povedla za 8 (24:32). Ko je dva prosta meta zadel še Prepelič, je Slovenija povedla z dvomestno prednostjo (24:34). Madžari so z delnim izidom 4:0 (28:34), prisilili selektorja Slovenije Rada Trifunovića v minuto odmora. Ta je Madžarom koristila, saj jim je do polčasa uspelo znižati zaostanek (32:36).

Izenačena tretja četrtina
Tretjo četrtino so bolje začeli gostitelji, po treh minutah igre so po dolgem času prevzeli vodstvo (41:40). Slovenija je zaigrala bolje za novo vodstvo (41:47). A Madžari so na navdušenje navijačev spet popolnoma ujeli Slovence (48:48). Ti so ta del igre na koncu sklenili s +5 (49:54).

Sorodna novica Prepelič: Smo evropski prvaki in velesila, ki ima dovolj razpoložljivih orožij

Ogromna napaka Slovenije
Uvod zadnje četrtine je bil spet v znamenju Madžarov, z delnim izidom 7:2 – za piko na i je trojko zadel Akos Keller – so poskrbeli za novo izenačenje (56:56). Slovenija je odgovorila z dvema trojkama – zadela sta Luka Rupnik in Blažič – za +6 (56:62). A Madžari so spet ujeli Slovence, po trojki Davida Vojvode sta bili ekipi znova izenačeni (64:64). Madžari so bili neučinkoviti v napadu, kar so Slovenci izkoristili za novo vodstvo (66:71). Pri Madžarih je bil nato pri izvajanju prostih metov uspešen Rosco Allen (68:71), imeli so dodaten napad za znižanje vodstva, pri katerem so sodniki tehnično napako dosodili Muriću. Allen je zadel prosti met, imeli so še napad, ki so ga unovčili na najboljši mogoči način – s trojko Benedeka Varadija (72:71). Morgan je bil učinkovit pod slovenskim košem (72:73), a tudi Allen je bil uspešen (74:73).

Škoda, saj smo imeli tekmo pod kontrolo in bili na pragu zmage. Žal smo v končnici dobili nekaj košev, ki jih ne bi smeli, hkrati pa v napadu nismo imeli pravih rešitev. Treba je dvigniti glavo in začeti razmišljati o naslednji tekmi v nedeljo.

Jaka Blažič

Po minuti odmora je imela Slovenija napad, z dvema zadetima prostima metoma ga je sklenil Prepelič (74:75). Zoltan Perl je ušel Mahkovicu, ta je nad njim storil osebno napako. Perl je štiri sekunde pred koncem zadel, kot se je pozneje izkazalo, odločilna prosta meta (76:75). Slovenija je namreč takoj zatem storila ogromno napako – po podaji Blažiču, je temu spodrsnilo in žoga je končala v avtu.

Pri Madžarih je enega od dveh prostih metov zadel Szilard Benke za potrditev zmage (77:75).

Slovenija bo v nedeljo nadaljevala kvalifikacije, v Kopru se bodo pomerili z Avstrijo.

Poznala se je razlika v uigranosti. Madžari so prestavili svoje pokalno tekmovanje, da so se lahko štirinajst dni pripravljali na to tekmo, mi pa smo prišli sem po treh dneh skupnih priprav. Glede na to, da prihajamo iz različnih klubov in igramo različne sisteme igre, je nekaj treningov res veliko premalo. A tako pač je in ne preostane nam drugega, kot da se v nedeljo zberemo in jezo znesemo nad Avstrijo.

Edo Murić

Slovenija brani naslov iz Carigrada 2017
Slovenija nastopa v kvalifikacijski skupini F, v kateri je poleg Madžarske in Avstrija še Ukrajina. Kvalifikacije bodo v treh fazah; poleg te prve še novembra 2020, ko bo Slovenija gostila Ukrajino ter Madžarsko, ter februarja 2021, ko sledita še gostovanji v Avstriji in Ukrajini.

Na Eurobasket 2021 se bodo uvrstile prve tri ekipe.

To bo prvi EP po Carigradu 2017, kjer so Goran Dragić, Luka Dončić in druščina osvojili zlato medaljo, ter prvo, na katero se bodo morale uvrstiti vse ekipe, razen gostiteljic, Nemčije, Češke, Gruzije in Italije.

Evropsko prvenstvo 2021 bo od 2. do 19. septembra, finalni boji bodo v Berlinu, na prvenstvu pa bo nastopilo 24 moštev.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO
SKUPINA F, 1. krog

MADŽARSKA – SLOVENIJA (Sombotel)
77:75 (16:16, 16:20, 17:18, 28:21)
Allen 16, Perl in Vojvoda po 15, Keller 11, Varadi 8, Ferencz 6, Benke 3, Szabo
2, Horti 1; Blažič 18, Morgan 16, Prepelič 12, Rupnik 11, Murić, Mahkovic in Nikolić po 6.

Prosti meti: 16/24; 15/20
Met za 2: 20/39; 21/34
Met za 3: 7/21; 6/31
Skoki: 35; 40

AVSTRIJA - UKRAJINA
73:88 (17:22, 22:22, 9:20, 25:24)


2. krog, nedelja ob 17.00:
SLOVENIJA – AVSTRIJA (Koper)
UKRAJINA – MADŽARSKA

Evropski prvaki na kolenih na Madžarskem