Po besedah Eda Murića vloga kapetana predstavlja veliko čast, prinaša pa tudi veliko odgovornosti. Foto: www.alesfevzer.com
Po besedah Eda Murića vloga kapetana predstavlja veliko čast, prinaša pa tudi veliko odgovornosti. Foto: www.alesfevzer.com

"Trenutno se v glavnem ukvarjamo sami s sabo. Ko enkrat osvojimo te principe, se bomo tudi osredotočili na tekmece. Veliko je treba narediti, časa pa je malo. Glavno je, da vsi ostanemo zdravi, osredotočeni in da pokažemo veliko mero borbenosti. Menjava selektorja ni edina sprememba. Glede na zadnjo akcijo manjkajo Prepelič, Nikolić in Dimec. Sekulića sicer poznamo že zelo dolgo. Z nami je vrsto let in dobro pozna sistem. Moramo se čim bolj uigrati, na vsaki tekmi dati sto odstotkov in upati tudi na dober dan, da zmagamo na obeh tekmah, ki sta zelo pomembni," je povedal Murić, ki bo dan pred sobotno tekmo z Ukrajino – dva dni pozneje se bo Slovenija v Stožicah pomerila še z Madžarsko – dopolnil 29 let.

Mihevc in Bassin nova pomočnika, vsi košarkarji negativni

Vsi člani reprezentanc so se morali pred vstopom v mehurček dvakrat testirati na okužbo s koronavirusom. Pozitiven izvid sta še pred priključitvijo izbrani vrsti prejela Jernej Valentinčič in Dragiša Drobnjak, ki bi morala biti pomočnika novega selektorja Aleksandra Sekulića. Vabilu sta se takoj odzvala in namesto njiju vskočila Dejan Mihevc in Luka Bassin.

V torek so vsi košarkarji opravili novo testiranje. Vsi izvidi so bili negativni.

Luka Rupnik bo na parketu podaljšana roka Aleksandra Sekulića. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Rupnik bo na parketu podaljšana roka Aleksandra Sekulića. Foto: www.alesfevzer.com

Če bi zmagali na Madžarskem, se ne bi mučili z Avstrijo

202 centimetra visoki Ljubljančan je prvi uradni nastop za reprezentanco vpisal leta 2011 na evropskem prvenstvu. Na turnirju v Litvi je bil prvič poleg tudi tedaj komaj polnoletni Luka Rupnik, ki bo tokrat glede na prikazano v tej sezoni prvi organizator reprezentančne igre: "Kot vedno je lepo priti domov na reprezentančno akcijo, čeprav smo v mehurčku. S fanti se dobro poznamo in veseli smo, da se vidimo in malce zamenjamo okolje po klubskih obveznostih. Trenutno imamo največ dela sami s sabo, glede na to, da pa je Sekulić, kar zadeva skavting, eden najboljših, verjamem, da bomo dobili vse potrebne informacije in bomo dobro pripravljeni na obe tekmi. V teh oknih je zelo pomembna samozavest. Že v prvem ciklu bi recimo na Madžarskem, če bi imeli malce boljši dan, gladko zmagali. Precej je odvisno, kako začneš tekmo, od tega pa je lahko odvisen tudi drugi obračun. Če bi zmagali na Madžarskem, dvomim, da bi se tako mučili z Avstrijci. V klubih smo samozavestni in verjamem, da to lahko prenesemo tudi v reprezentanco."

27-letni Idrijčan je slovenske barve zastopal na dveh velikih tekmovanjih. Murić jih je na štirih – od Litve je manjkal le na EuroBasketu 2015 –, prav toliko prvenstev ima za sabo še Jaka Blažič, s katerim sta zadnji dve sezoni tudi soigralca pri Cedeviti Olimpiji. V reprezentanci bo tako Edo zaigral že pod vodstvom petega selektorja. Trem od teh štirih je bil novi prvi mož strokovnega štaba Aleksander Sekulić pomočnik. "Profesionalni športniki vemo, da so selektorji in njihovi pomočniki vsi tu, da nam pomagajo in olajšajo stvari, mi moramo pa na parketu opraviti svoje delo. Moramo upoštevati nasvete, saj je on tisti, ki vleče poteze in postavlja sistem igre. Sekulić je bil do nas vedno profesionalen in vsi smo imeli do njega veliko spoštovanje, tako kot on do nas. Mu zaupam in verjamem, da se bo dobro odrezal," je o novem selektorju povedal Murić.

Celotna sezona poteka z ukrepi kot nekakšen mehurček. Zdaj sem že nekaj let v tujini in vsakič je lepo priti domov na reprezentančno akcijo, ko vidiš druge igralce in za kratko družino. Zdaj tega ni. Prideš domov, a dejansko ne greš domov. Mogoče bo tudi to pomagalo, saj smo tu kot na neki misiji, minipripravah, kjer bomo vzpostavili dobro kemijo. Smo povsem osredotočeni samo na tekmi.

Luka Rupnik o mehurčku v Stožicah

"Sašo bo našel pravi način, saj ima ogromno znanja. Smo profesionalni športniki in tu je kot v drugih službah. Če postane pomočnik direktorja nov direktor, ga bo prav tako vsak poslušal. Zdaj je on glavni. Spoštovanje med pomočniki in igralci pa je tudi vedno prisotno. Način Saševega dela poznamo. Naša naloga je, da damo vse od sebe. Verjamem, da bomo v teh dneh vzpostavili dobro kemijo, cilj je pa tako ali tako jasen," je dodal Rupnik, ki je sezono začel v Nymburku, kjer kot pomočnik deluje tudi Sekulić, po dobrih igrah na Češkem pa je znova prestopil v Španijo, kjer se je zdajšnji član Zaragoze v karieri že izkazal. "Med sezono sem dobil boljšo ponudbo Zaragoze. Španska liga in Liga prvakov sta me privabili, da sem prestopil. Sem zadovoljen, zdaj sem že dva meseca tam. Sem se ustalil in mislim, da sem v dobri formi."

Tudi pri Olimpiji Murić večino časa na krilnem centru

Sorodna novica Luka Dončić z željo po igranju za Slovenijo sam poklical lastnika kluba

V dobri formi prihaja v reprezentanco tudi Murić. Na zadnji tekmi proti Igokei je zablestel v podaljšku, tudi sicer pa je v zadnjem času ujel solidno strelsko formo: "Po tej zmagi nad Igokeo je bil zagotovo občutek odličen. Vesel sem bil zmage, saj nam bo prinesla veliko, kajti to so neposredni konkurenti za mesta, ki vodijo v končnico. Mislim, da tudi sicer kot ekipa igramo dobro. Le tekmo proti Gran Canarii smo nekoliko slabše, sicer pa dobro stojimo. V Evropskem pokalu smo blizu napredovanja v Top 16, v Ligi ABA smo pri vrhu, lahko pa iz prve roke rečem, da imamo še rezerve. Da lahko igramo še veliko bolje, me dodatno veseli. Upam, da bomo tako nadaljevali, saj imamo po tem premoru tudi kar ugoden razpored. Zdaj sem osredotočen na reprezentanco, da tudi tu pokažem čim boljše igre in na najboljši način pomagam ekipi, da dosežemo ti dve zmagi, ki ju nujno potrebujemo."

Sekulić si je zelo želel tudi pomoči Prepeliča, Šiška in Dragića

Medtem ko bo Rupnik nosilec na položaju ena, pa bo Murić ključen mož na štirici. Igranja na položaju krilnega centra je v reprezentanci zdaj že vajen nekaj let, letos pa večino časa na tem položaju preživi tudi v klubu: "Letos sem tako rekoč tudi v klubu zamenjal položaj. Imeli smo smolo, da se je poškodoval Manthiang. Stvari so se obrnile, potem je prišel Jones, ki je štirica, Hopkins se je pomaknil na pet, tudi jaz pa sem zdaj več na krilnem centru in je drugače. Za boljši odstotek meta ima zagotovo zasluge tudi trener, ki mi zaupa. Veliko sem tudi treniral, ko so se sprostili ukrepi. Glavni poudarek je bil na metu, ker sem vedel, da mi bo zaradi tega veliko lažje, in veseli me, da je prišlo do izraza. V reprezentanci sem imel v preteklosti drugačno vlogo. Bil sem tisti, ki se je metal za žogo, igral obrambo in skakal. V klubu moram tudi v napadu nekaj narediti. Na začetku je malce težko. Včasih sem kril lažje igralce, zdaj težje, včasih nižje, zdaj višje in ves čas moraš skakati z njimi. Moral sem se navaditi, pri tem pa so mi pomagali trenerji, saj so me v pripravljalnem obdobju veliko koristili na tem položaju. Počutim se dobro, celo bolje kot v prejšnjih sezonah, saj imam zdaj, ko sem na štirici, več žogo v rokah. Uživam, sploh, ker zmagujemo."

V popolni zasedbi še vedno med najboljšimi

V zadnjem času smo imeli ogromno potovanj. Bili smo en teden najprej v Turčiji, potem še en teden na Gran Canarii, takoj zatem smo igrali z Igokeo in po tej tekmi smo šli v hotel v mehurčku. Največja prepreka je, da pogrešam družino. Tudi pri Olimpiji se ves čas držimo ukrepov. Poskušamo biti čim bolj izolirani. Tukaj je malce drugače, saj ne smemo zapustiti hotela, a se ne pritožujemo, saj imamo vse pogoje. Veseli smo, da lahko igramo.

Edo Murić o mehurčku v Stožicah

Murić je eden izmed terceta iz trenutne zasedbe, ki je pred tremi leti v Carigradu osvojil zlato medaljo. Čeprav igra Slovenija v povsem spremenjeni zasedbi in je precej oslabljena, pa je še vedno evropski prvak, kar prinaša dodaten pritisk: "Pritisk sicer ni več občuten v taki meri, kot je bil na prvih tekmah. Tudi druge reprezentance so po evropskem prvenstvu gledale drugače na nas. Dokler se ne zbere popolna in najmočnejša ekipa, mislim, da ni pošteno, da se tako gleda. Vedno pravim, da ko bomo imeli možnost, da zaigramo vsi, smo danes in bomo tudi čez dve leti med najboljšimi. Mi, ki smo tukaj, bomo naredili vse, da nas spravimo na evropsko prvenstvo, kjer bomo imeli možnost pokazati, da smo kljub temu mučenju zadnjih dveh let, ko je bila ves čas druga ekipa in smo igrali proti reprezentancam, ki so bile bolj kompletne od nas, še vedno pravi in nas bo krasilo to, kar nas je v Carigradu."

Zaradi pandemije covida-19 so prazne dvorane postale stalnica. Tudi v Stožicah bodo tribune samevale, košarkarji pa, čeprav so se že navadili, pogrešajo navijače. "Se navadiš, a pridejo trenutki, ko bi te lahko gledalci na domačih tekmah potegnili iz kakšne krize. Zdaj ta prednost domačega igrišča izginja, zato je to sezono toliko gostujočih zmag. Za reprezentanco pa vedno daš še kanček več, tako da, kar zadeva motivacijo in borbenost, težav ne bo," je dejal Rupnik. Murić pa dodal: "Vsako tekmo daš vse od sebe, a ni isto, če ni gledalcev. Oni so tisti, ki poskrbijo, da tudi ti zares uživaš ob dobrih potezah. Dodatno te dvignejo, ko igraš dobro, in tudi, ko ti ne gre, ti pomagajo. Veseli smo, da lahko igramo in predstavljamo klube in reprezentance, a komaj čakamo, da bodo ljudje znova v dvoranah. Vidimo, da šport brez njih ni isti. Uživamo v vzdušju, ki ga pripravijo navijači. Pogrešamo jih. Recimo z Olimpijo vemo, da igramo bolje kot lani in bi bilo letos še več gledalcev. To je tisto, kar nam ne da miru, saj bi imeli letos še več podpore, pa vemo, kako je bilo lani, ko smo recimo premagali Zvezdo in Partizan."

Annamaria Prezelj v Španijo

Slovenska košarkarska reprezentantka Annamaria Prezelj je po dveh odličnih predstavah v drugem ciklu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2021 le našla novega delodajalca. Triindvajsetletna branilka, ki je začetek sezone pričakala brez kluba ter trenirala s Celjankami, je okrepila vrste španskega prvoligaša Quesos El Pastor.