Najboljši košarkar Knicksov Tim Hardaway Jr. je skušal zaustaviti Dončića. Foto: Reuters
Najboljši košarkar Knicksov Tim Hardaway Jr. je skušal zaustaviti Dončića. Foto: Reuters

Mavericksi so dobili vse četrtine in se veselili pete letošnje zmage na gostovanju. Privarčevali so tudi precej energije, ki jo bodo potrebovali že v četrtek na precej težjem gostovanju v Detroitu.

Dirk Nowitzki je pustil neizbrisen pečat tudi na zadnji tekmi v sloviti dvorani. Foto: Reuters
Dirk Nowitzki je pustil neizbrisen pečat tudi na zadnji tekmi v sloviti dvorani. Foto: Reuters

Trojni dvojček Smitha
Najboljši strelec srečanja je bil Harrison Barnes z 19 točkami, Wesley Matthews (17 točk) je že v prvem polčasu zadel pet trojk, Dennis Smith Jr. pa je prispeval trojni dvojček (13 točk, 15 podaj in 10 skokov). Dončić ni imel dobrega meta (7/18), zgrešil je tudi sedem trojk (2/9), a tokrat ekipa ni potrebovala njegove sanjske predstave.

Prosti pad Knicksov se nadaljuje
Knicksi so v prostem padu, izgubili so 24 izmed zadnjih 26 tekem. Imajo le deset zmag in seveda je glavna tekma junijski nabor. Navijači sanjajo o zvezdniku Duka Zionu Williamsonu. Ameriški mediji omenjajo tudi možnost menjave izbora na naboru za Anthonyja Davisa, ki hoče zapustiti New Orleans. Glavni zvezdnik moštva Kristaps Porzingis, ki je že končal sezono, je s klopi opazoval svojega idola Dirka Nowitzkega. Nemec je navdušil navijače z rekordom sezone (14 točk, 5/7 iz igre, 2/3 za tri).

Dončić gostoval v slovitem Madison Square Gardnu

Številni slovenski navijači v Gardnu
Navdušenje nad predstavami Dončića se je preneslo tudi v New York, na tekmi je bilo veliko slovenskih navijačev. Častni predsednik Združenja VTIS (V tujini izobraženi Slovenci) Igor Cesarec se je s teksaškim klubom dogovoril tudi za srečanje Dončića s skupino 65 slovenskih navijačev po tekmi.

Enes Kanter in soigralci so izgubili kar 12-krat zapored v Madison Square Gardnu, kar je izenačen neslavni klubski rekord. Tudi naslednje tri tekme igrajo na domačem parketu, a proti Bostonu, Memphisu in Detroitu bodo težko prišli do zmage. Foto: Reuters
Enes Kanter in soigralci so izgubili kar 12-krat zapored v Madison Square Gardnu, kar je izenačen neslavni klubski rekord. Tudi naslednje tri tekme igrajo na domačem parketu, a proti Bostonu, Memphisu in Detroitu bodo težko prišli do zmage. Foto: Reuters

V New Yorku živeči Slovenci se zelo redko podajo na drage tekme Lige NBA, tokrat pa jih je zajela vročica, zaradi katere so pozabili na grozeči polarni mraz, ki je zajel zgornji del ZDA. To je bil najštevilčnejši organizirani slovenski obisk tekme v Madison Square Gardnu, presegel je tudi zadnje podobno navdušenje, ko sta z Miamijem leta 2015 prišla v isto dvorano Goran in Zoran Dragić.

Dončić od "air balla" do zabijanja
Dončić je najprej grdo zgrešil trojko v uvodni minuti, vendar je nato takoj popravil v vtis, ko je bil natančen s petih metrov. Po treh minutah je z zabijanjem po lepem prodoru mimo Tima Hardawaya prisilil trenerja Knicksov Davida Fizdala k minuti odmora (3:9). Gostje so imeli vseskozi majhno prednost in po prvi četrtini so vodili za štiri točke (20:24).

Številni Slovenci navijali za Dončića v MSG-ju

Nowitzki znova pustil pečat v sloviti dvorani
Gledalci so bili na nogah, ko je vstopil Nowitzki. Na začetku druge četrtine je nanizal devet točk v dveh minutah in spomnil na najboljše čase v Madison Square Gardnu, kjer je prvo tekmo odigral 29. novembra 1999. V nobeni drugi dvorani nima tako dobrega povprečja (24,9 točke na 17 tekmah). Pred petimi leti je tudi pokopal Knickse s košem ob pisku sirene.

Nujno smo potrebovali to zmago. Zelo dobro smo igrali v obrambi. Nowitzki je res neverjeten, zelo dobro se razumeva. Rada se pošaliva v prostem času. Velikokrat sem gledal tekme Knicksov, saj je Porzingis eden najboljših igralcev lige. Upam, da se bova kmalu srečala na parketu.

Luka Dončić

Matthews s serijo trojk poskrbel za vodstvo Dallasa
Sredi druge četrtine je Mario Hezonja zadel izza črte, razigral se je tudi Kevin Knox in Knicksi so povedli s 40:39. Odlični Matthews je zadel tri trojke v zadnjih štirih minutah pred odmorom. Prehitel je sireno z devetih metov in poskrbel za vodstvo Mavericksov ob polčasu (47:55). Dončić je v 13 minutah prispeval šest točk (3/12 iz igre), zgrešil je vseh pet metov izza črte.

Mavsi blesteli v tretji četrtini
Na začetku tretje četrtine je Dončić zadel s težkega položaja z leve strani ob prekršku Hardawaya, nato pa je zgrešil prosti met (53:63). Kmalu zatem je prehitel sireno za iztek napada, s prvo trojko na tekmi je še povišal prednost Mavsov na 56:72.

Navijači so zahtevali vstop Enesa Kanterja, ki na prejšnjih štirih tekmah ni igral. Trener Fizdale jih je poslušal in sredi tretje četrtine je poslal Turka v igro. Prednost Dallasa je le še naraščala, ob koncu tretje četrtine sta Devin Harris in Dwight Powell s trojkama poskrbela za 20 točk naskoka (70:90).

Nowitzki postavil piko na i
Sedem minut pred koncem je 19-letni Ljubljančan zadel še z osmih metrov in gostitelji so le še čakali na zadnji pisk sirene (78:102). Štiri minute in pol pred koncem je Dončić zapustil parket, vstopil pa je Nowitzki. Navijači obeh klubov so se veselili trojke Nemca, ki je odigral najboljšo tekmo v letošnji sezoni.

Dončićeva zahvala vsem v Sloveniji
"Super igram in samo tako naprej. Danes ni bila ravno najboljša tekma zame, vendar smo zmagali in to je vse kar je pomembno,
" je dejal Dončić, ki je bil poleg Nowitzkega najbolj novinarsko in navijaško oblegan igralec pred in po tekmi.

"Res se zahvaljujem vsem, ki mi sledijo. Vem, da veliko ljudi vstane zjutraj in pogleda mojo tekmo, tako da res hvala," je ameriškim in potem tudi slovenskim novinarjem odgovarjal Dončić.

16 točk Dončića v Madison Square Gardnu

Igranje za reprezentanco sploh ni vprašanje
Na vprašanje, ali razmišlja oziroma bo imel čas za prihodnje nastope za slovensko reprezentanco, je Dončič odgovoril, da to sploh ni vprašanje. "Vedno sem na voljo, da igram za Slovenijo. Letos nisem mogel, ker še nisem imel podpisane pogodbe in sem bil brez zavarovanja. Tako, da nisem mogel igrati, ampak naslednjič, ko bo, bom zaigral za Slovenijo. To sploh ni vprašanje," je zagotovil.

Towns prehitel sireno v Target Centru
Karl-Anthony Towns je zadel izjemen met z desne strani ob pisku sirene za konec podaljška in zagotovil Minnesoti zmago nad Memphisom z 99:97.

Bobby Portis je bil nezgrešljiv v drugem polčasu. Foto: Reuters
Bobby Portis je bil nezgrešljiv v drugem polčasu. Foto: Reuters

V zadnji akciji podaljška v Target Centru je Andrew Wiggins zgrešil trojko, žoga se je odbila na desno stran do Townsa. "Big KAT" je vrgel prek iztegnjene roke Marca Gasola in poskrbel za veliko evforijo v dvorani. Sodniki so seveda pogledali posnetek in takoj so ugotovili, da je žogo izpustil dve desetinki pred piskom sirene. Gostitelji so igrali brez Derricka Rosa in Jeffa Teagua.

Chicago v drugem polčasu nadigral Miami
Miami je doživel grenak poraz proti Chicagu na domačem parketu (89:105). Biki so januarja dobili šele drugo tekmo, kar 13 so jih izgubili. Drugi polčas so dobili s kar 55:41.

Nikola Jokić je najzaslužnejši za sijajno sezono Denverja. Nuggetsi dihajo za ovratnik Golden Statu in prvaki se bodo morali še zelo potruditi za prvo mesto na Zahodu. Foto: Reuters
Nikola Jokić je najzaslužnejši za sijajno sezono Denverja. Nuggetsi dihajo za ovratnik Golden Statu in prvaki se bodo morali še zelo potruditi za prvo mesto na Zahodu. Foto: Reuters

Najboljši strelec Chicaga Zach LaVine je manjkal zaradi zvitega desnega gležnja. Bobby Portis je 22 izmed 26 točk dosegel v drugem polčasu, Wayne Selden je zadel štiri trojke, Lauri Markkanen pa je prispeval 14 točk in 13 skokov. Miami ni imel razigranega igralca. Gostitelji so zgrešili kar 30 metov izza črte (12/42). Dwyane Wade je počival zaradi bolečin v desnem kolenu in to se je zelo poznalo.

Osmi trojni dvojček Jokića
Nikola Jokić je dosegel osmi trojni dvojček sezone v New Orleansu. Z 20 točkami, 13 skoki in 10 podajami je zrežiral zmago Denverja s 105:99.

Anthony Davis, Julius Randle, Elfrid Payton, Nikola Mirotić in E'Twaun Moore so manjkali pri Pelikanih. Na predstavitvi igralcev v Smoothie King Centru na velikem ekranu vedno zavrtijo vrhunce s prejšnjih tekem in vedno je bil v glavni vlogi Davis. V ponedeljek je zahteval menjavo in tokrat ga niso prikazali, uvodna špica je bila prirejena.

Sredine tekme:
NEW YORK - DALLAS 90:114
Knox 17 (6/16 iz igre), Burke 16, Hezonja 13, Trier 11, Hardaway in Allen po 6, Thomas, Kanter in Dotson po 5, Robinson 4, Vonleh 2; Barnes 19 (7/14 iz igre), Matthews 17 (5/9 za tri), Dončić 16 (7/18 iz igre, 2/9 za tri, prosti meti 0/1), 8 skokov in 5 podaj v 29 minutah, Nowitzki 14 (5/7 iz igre, 2/3 za tri), Smith Jr. 13 (5/12 iz igre), 15 podaj in 10 skokov, Finney Smith 9, Powell 7, Harris in Jordan po 6, Kleber 4, Brunson 3.

BOSTON - CHARLOTTE 126:94
Brown 24 (10/18 iz igre) in 10 skokov, Tatum 20 (9/15 iz igre), Rozier 17 (3/5 za tri) in 10 podaj, Morris 15, Horford 14; Walker 21, Monk 16, Batum 13.

MIAMI - CHICAGO 89:105
T. Johnson 15, Winslow 14, Ellington in Adebayo po 13; Portis 26 (10/17 iz igre), Selden 20 (4/6 za tri), Markkanen (13 skokov) in Dunn po 14, Lopez 13.

WASHINGTON - INDIANA 107:89
Beal 25 (9/15 iz igre), Green 23; Young 13, Bogdanović, Leaf in McDermott po 12.

NEW ORLEANS - DENVER 99:105
Holiday 22 (3/5 za tri), Williams 21 (5/9 za tri), Miller 15; Beasley 22 (4/6 za tri), Jokić 20 (9/16 iz igre), 13 skokov in 10 podaj, Morris 20, 7 skokov in 7 podaj.

MINNESOTA - MEMPHIS * 99:97
Bayless 19, 12 podaj in 7 skokov, Towns 16 (7/17 iz igre) in 10 skokov, Wiggins 12; Conley 26 (11/20 iz igre, 3/5 za tri), M. Gasol 19, Anderson 14.
* - po podaljšku

SACRAMENTO - ATLANTA 135:113
Giles 20 (10/12 iz igre), Hield 18, Bagley 17 in 12 skokov, Bogdanović 16; Young 23 (7/12 iz igre, 4/9 za tri), Collins 14.

PORTLAND - UTAH 132:105
Lillard 36 (12/21 iz igre), 11 podaj in 8 skokov, McCollum 30 (12/17 iz igre), Leonard 16 (4/5 za tri); Mitchell 22, Gobert 15 (7/9 iz igre) in 9 skokov, Ingles 14.


Četrtkove tekme:
DETROIT - DALLAS
ORLANDO - INDIANA
TORONTO - MILWAUKEE
SAN ANTONIO - BROOKLYN
GOLDEN STATE - PHILADELPHIA
LA CLIPPERS - LA LAKERS


Vzhodna konferenca
Ekipa
ZPO
Milwaukee Bucks49361373.5
Toronto Raptors52371571.2
Indiana Pacers50321864.0
Philadelphia 76ers51331864.7
Boston Celtics51321962.7
Brooklyn Nets52282453.8
Miami Heat49242549.0
Charlotte Hornets50242648.0
Detroit Pistons49212842.9
Washington Wizards51222943.1
Orlando Magic51203139.2
Atlanta Hawks50163432.0
Chicago Bulls52124023.1
Cleveland Cavaliers52114121.2
New York Knicks50104020.0
Zahodna konferenca
Ekipa
ZPO
Golden State Warriors50361472.0
Denver Nuggets50351570.0
Oklahoma City Thunder50321864.0
Portland Trail Blazers52322061.5
Houston Rockets50292158.0
San Antonio Spurs52302257.7
Utah Jazz52292355.8
Los Angeles Clippers51282354.9
Los Angeles Lakers51262551.0
Sacramento Kings51262551.0
Minnesota Timberwolves51252649.0
New Orleans Pelicans52232944.2
Dallas Mavericks50232746.0
Memphis Grizzlies52203238.5
Phoenix Suns53114220.8