Generalni sekretar Rašo Nesterović in prvi slovenski zvezdnik Luka Dončić. Foto: BoBo
Generalni sekretar Rašo Nesterović in prvi slovenski zvezdnik Luka Dončić. Foto: BoBo

Slovenija je na lestvici Fibe sicer zdrsnila s 7. na 16. mesto, a je dobila povabilo kot druga najvišje uvrščena evropska reprezentanca za Hrvaško (14). Lestvica se dela na podlagi zadnjih osmih let. Hrvaška je pred Slovenijo, ker se je črtal Eurobasket 2011. Tam je Hrvaška izpadla v skupini, Slovenija pa v četrtfinalu. Druge evropske ekipe so si kvalifikacije prislužile na svetovnem prvenstvu na Kitajskem.

Sorodna novica Evropski prvaki ostajajo v igri za olimpijski Tokio

Za še štiri prosta mesta na olimpijskem turnirju se bo potegovalo 24 reprezentanc. Z žrebom bodo razdeljene v štiri skupine in zmagovalci turnirjev, ki bodo od 23. do 28. junija prihodnje leto, si bodo zagotovil vozovnico za Tokio. Gostitelji turnirjev bodo določeni po žrebu. Organizacija posameznega turnirja naj bi znašala okoli 3 milijone evrov. O kandidaturi naj bi že razmišljala Litva, ne pa tudi Slovenija.

"Z današnjo objavo smo dobili dokončno potrditev vabila za kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu, kar je Fiba z objavljenimi kriteriji napovedala že pred začetkom pravkar končanega svetovnega prvenstva. O organizaciji kvalifikacijskega turnirja ne razmišljamo. Bo pa Košarkarska zveza Slovenije igralcem ter štabu zagotovila najbolj optimalne pogoje za vrhunsko pripravo in želimo si, da se bo reprezentanca zbrala v najmočnejši zasedbi," je povedal generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović.

24 reprezentanc, ki bo igralo v kvalifikacijah, so poleg Slovenije še Angola, Brazilija, Kanada, Kitajska, Hrvaška, Češka, Dominikanska republika, Nemčija, Grčija, Italija, Južna Koreja, Litva, Mehika, Nova Zelandija, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Srbija, Tunizija, Turčija, Urugvaj in Venezuela.

Sorodna novica Nesterović: Resno razmišljamo o organizaciji ene skupine EuroBasketa 2021

Olimpijske igre za zdaj ostajajo neizpolnjena velika želja košarkarske reprezentance. Za vsakega košarkarja nastop med olimpijsko druščino pomeni nekaj posebnega. Od Slovencev imajo olimpijske kolajne z izbrano vrsto nekdanje skupne države le Ivo Daneu, Aljoša Žorga, Vinko Jelovac, če ga štejemo kot Slovenca, in Jure Zdovc, vsi srebrne.

Slovenija je sicer do zdaj dvakrat nastopila na kvalifikacijskem turnirju. Pred igrami v Barceloni 1992 je v Zaragozi tesno izgubila zadnjo tekmo proti Skupnosti neodvisnih držav (84:82) in za las ostala brez olimpijske vozovnice. Pred 11 leti je pred igrami v Pekingu sodelovala na turnirju v Atenah, kjer je klonila v četrtfinalu, olimpijske sanje pa je tedaj razblinil Portoriko (81:70).

V Tokio so že uvrščene Japonska, Španija, Francija, ZDA, Argentina, Avstralija, Nigerija in Iran.

Košarkarji bodo igrali kvalifikacije za OI