Dallas ni želel tvegati, da bi Luko Dončića kot četrtega izbral Memphis, zato se je dogovoril z Atlanto, ki je izbirala kot tretja. Foto: EPA
Dallas ni želel tvegati, da bi Luko Dončića kot četrtega izbral Memphis, zato se je dogovoril z Atlanto, ki je izbirala kot tretja. Foto: EPA
Že 20 let dres Dallasa nosi Dirk Nowitzki, eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov. Foto: Reuters
Deset let na klopi Mavericksov že sedi Rick Carlisle. Foto: Reuters
Lani je Dallas na naboru kot devetega izbral Dennisa Smitha, ki se je v prvi sezoni izkazal. Foto: AP
Dončić: "Uresničenje otroških sanj"
Luka Dončić na poti med zvezde
Nachbar: Dončić je najbolj primeren za Dallas

Na težko pričakovanem naboru Lige NBA je Dončića kot tretjega izbrala Atlanta, vendar je hitro sledila menjava, za katero naj bi se začeli dogovarjati dve uri pred draftom, z Dallasom, ki je izbiral kot peti. Za slovenskega reprezentanta so Mavericksi Hawksom dali Traeja Younga, branilca, ki je bil najboljši strelec in podajalec sezone Lige NCAA, in izbor prvega kroga na naboru naslednje leto. "Sem brez besed. Da sem v NBA, je super. Ko sem bil majhen, sem sanjal o tem, da bom prišel v NBA," je za Radio Slovenija po naboru povedal Dončić in potrdil, da je bil z Dallasom v navezi.

Kaj so za MMC o Luki Dončiću povedali:
- Mike Schmitz
- Boštjan Nachbar
- Beno Udrih
- Primož Brezec
- Matjaž Smodiš

"Bodoči izbori drafta me na tej točki ne zanimajo prav dosti. S to druščino košarkarjev moramo naprej. Moramo se zavedati, da je Luka star šele 19 let. NBA-zvezda se ne zgodi čez noč. To bo proces, zato ga moramo zaščititi in hkrati biti navdušeni, da bo stopil na parket in delal stvari, ki jih je počel v Evropi. Je rojen zmagovalec," je o svojem novem varovancu povedal Rick Carlisle, ki je razkril tudi, da Dončić ne bo igral cele poletne lige, saj je za njim dolga in naporna evroligaška sezona.

V Dallasu so navdušeni, da so dobili najmlajšega košarkarja, ki je do zdaj postal MVP rednega dela Evrolige. Hkrati je bil izbran tudi za najkoristnejšega posameznika Final Foura, ko je Real popeljal na evropski vrh. V njegove roke sta romali tudi nagradi za MVP-ja španskega prvenstva, ki ga je za konec sezone osvojil s kraljevim klubom, in vzhajajočo zvezdo Evrolige, izjemno sezono pa je začel s slavjem Slovenije na EuroBasketu, ko je prvič zaigral za reprezentanco. Tedaj je bil tudi izbran v prvo peterko turnirja. ESPN-ova analitika Mike Schmitz in Jonathan Givony sta ga označila za igralca, ki je med vsemi v tej generaciji nabora najbolj izdelan in pripravljen na NBA, hkrati pa sta dodala, da je najboljši branilec v generaciji, ob tem pa tudi najboljši podajalec med zbranimi.

Gobert: Ljudje se ne zavedajo, kako dober je
Potem ko je komisar lige Adam Silver oznanil, da Atlanta kot tretjega izbira Dončića, ki si je ob prihodu na oder nadel rdečo čepico Hawksov, a jo kmalu zamenjal za temno modro z logom Mavericksov in nato poziral še s slovensko zastavo, je na družbenih omrežjih sledil val odzivov. Svojo misel so zapisala največja košarkarska imena, predvsem Evropejci so z navdušenjem pozdravili Lukov izbor in nekateri ob tem zapisali še kakšno misel oziroma pohvalo na račun slovenskega čudežnega dečka. "Izvrstna poteza Dallasa, ljudje se ne zavedajo, kako dober je zares ta fant," je zapisal Rudy Gobert, odlični francoski center Utaha, ki sodi med najboljše obrambne igralce v ligi.

Dončić je 12. Slovenec, ki je bil izbran na draftu. Krepko je popravil do zdaj najvišji slovenski izbor, ki ga je imel od leta 2002 v lasti Boštjan Nachbar. Njega je Houston izbral kot 15. Luka je na stari celini postavljal mejnik za mejnikom in podiral rekorde drugega za drugim, znova pa je svoje ime vpisal v zgodovinske knjige. Do zdaj sta bila više izbrana le dva evropska košarkarja, Italijan Andrea Bargnani leta 2006 kot prvi in Srb Darko Miličić leta 2003 kot drugi. Tretji je bil leta 2001 izbran tudi Pau Gasol, izjemni Katalonec, eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov. Toda vsi so visoki košarkarji, tako da je Luka do zdaj najviše izbrani evropski branilec. Najstarejši izmed bratov Gasol, ki je v NBA-ju naredil izvrstno kariero, se je takoj po Lukovem izboru oglasil po Twitterju. Čestital je Dončiću, s katerim sta si delila mesto v idealni peterki minulega EuroBasketa, hkrati pa dodal, da mu je takšen razplet znan. Namreč, tudi Gasola je kot tretjega izbrala Atlanta, nato pa ga zamenjala v Vancouver, franšizo, ki danes domuje v Memphisu.

Za Dallasom je sicer slaba sezona, najslabša v zadnjih 20 letih. Na Zahodu sta imela slabši izkupiček le Memphis in Phoenix. Sicer gre za franšizo, ki ima v najmočnejši ligi na svetu, kateri se je pridružila leta 1980, velik ugled in je bila v zadnjih letih tako rekoč ves čas konkurenčna za končnico, leta 2011 pa je na krilih Nowitzkega osvojila šampionski prstan. Dirka so leta 1999 Mavericksi sicer izbrali kot devetega. Zdaj legendarni nemški košarkar, ki ima za sabo že 20 sezon v dresu Dallasa in je bil tudi MVP rednega dela lige ter finala, dobiva evropsko družbo in morda nasledstvo na mestu obraza franšize.

Poleti Dallas v lov na kakovostnega centra
Deveti izbor pa je bil lani tudi Dennis Smith, ki ima za sabo dobro prvo sezono. Z organizatorjem igre, ki je bil izbran v drugo peterko novincev, bo Dončić tvoril nadarjeni branilski dvojec. V prvi sezoni je Smith v povprečju dajal 15 točk na tekmo in je bil za Harrisonom Barnesom drugi strelec moštva. Tudi Smith je takoj po izboru pozdravil novega soigralca in zapisal, da je velik navijač in navdušenec nad Lukom. Poleg Smitha bodo Dončićeva konkurenca na zunanjih položajih od pomembnejših členov moštva še Portoričan J. J. Barea in Wesley Matthews.

Od leta 2000 je lastnik franšize Mark Cuban, ki je tedaj klub kupil za 285 milijonov dolarjev. 59-letni poslovnež je eden najbolj razvpitih, znanih in izpostavljenih lastnikov v ligi. Tudi na klopi se v Teksasu držijo kontinuitete, saj ekipo že deset let vodi Carlisle. 58-letni strokovnjak, ki je vodil tudi Detroit in Indiano, je Dallas popeljal do prstana, pred tem pa je bil leta 2002 na klopi Pistonsov izbran za trenerja leta. Je eden izmed 11, ki so prvaki NBA-ja postali kot igralec in kot trener. Kot košarkar si je prstan nadel z Bostonom, igral pa je še za New York in New Jersey. Zanj že dalj časa pravijo, da je eden izmed najboljših trenerjev v ligi, uvrščajo ga celo v sam vrh strokovnjakov. Po besedah mnogih so njegove odlike vsestranskost in prilagodljivost, da zna izkoristiti, kar ima na voljo, in iz varovancev potegniti največ, kar lahko.

Kot piše ESPN, naj bi bil Dallas letos zelo aktiven tudi na poletni tržnici. Prioriteta je pripeljati kakovostnega centra, kajti prav z visokimi košarkarji ima teksaška franšiza trenutno največje težave. Mavericksi bodo poskušali v svoje vrste zvabiti bodisi DeMarcusa Cousinsa bodisi DeAndreja Jordana, ki sodita med najboljše centre v ligi. Med drugim sta bila oba člana zlate ameriške reprezentance na zadnjih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Znova pa bi lahko po nekaterih namigih posloval Dallas z Atlanto in namesto Matthewsa skušal dobiti Kenta Bazemora. V novi sezoni se želijo Telički znova prebiti vsaj v končnico.

V spodnjem posnetku lahko poslušate, kako so nabor spremljali na Valu 202. Voditelju Mateju Hrastarju so se v studiu pridružili Tilen Jamnik (MMC RTV SLO), Miha Mišič (TV SLO) in košarkar Luka Vončina (Sixt Primorska).

Dončić: "Uresničenje otroških sanj"
Luka Dončić na poti med zvezde
Nachbar: Dončić je najbolj primeren za Dallas