Steph Curry je zadel 9 trojk iz 15 poskusov in s tem trl odpor Portlanda za uvodno vodstvo v konferenčnem finalu. Foto: Reuters
Steph Curry je zadel 9 trojk iz 15 poskusov in s tem trl odpor Portlanda za uvodno vodstvo v konferenčnem finalu. Foto: Reuters

Pričakovano je Steph Curry prevzel strelsko breme poškodovanega Kevina Duranta in je z 9 trojkami narekoval ritem, s katerim je Golden State na prvi tekmi finala Zahodne konference za 22 točk suvereno odpravil Portland. Curry je ob metu 12/23 iz igre kar sam izničil učinek udarne gostujoče naveze Damian Lillard - CJ McCollum, ki sta skupno iz igre metala 11/31. Torkov večer v Oaklandu je Curry sklenil s 36 točkami, šestimi skoki in sedmimi podajami.

Ob Curry serijsko zadeval še Thompson
Ekipa iz severne Kalifornije, ki lovi svoj sedmi naslov ter četrti v petih letih, doslej v končnici ni bila najbolj prepričljiva, zaradi poškodbe mečne mišice pa je že v prejšnjem krogu za nekaj časa izgubila enega svojih stebrov Kevina Duranta. A v prvi tekmi finala se odsotnost Duranta ni poznala. Golden State je v prvi četrtini hitro povedel, do polčasa pobegnil na devet točk prednosti in nato vodstvo držal vse do konca tekme. Curry je ob tem zadel kar devet trojk od 15 poskusov, 26 točk pa je prispeval Klay Thompson.

Trail Blazersi in njihov prvi zvezdnik Damian Lillard nikakor ni našel meta. Skupno je moštvo iz igre zadelo le 30 od 83 poskusov (36-odsotno), Lillard pa je v domačem mestu kot prvi strelec gostov prispeval 19 točk ob tretjinski učinkovitosti meta. Gostje so ob tem izgubili še kar 21 žog, vseeno pa nekako držali priključek do zadnje četrtine.

Lillard: Ne moreš si tega privoščiti
"Imeli smo odličen ritem, ki zelo močno obremeni obrambo. Ne morejo se osredotočati na enega našega igralca, tudi če poskušajo, bo zaradi tega nekdo drug odprt za met,"
je dejal Curry, dvakratni najkoristnejši igralec lige. "Ne moreš si tega privoščiti," je bil potrt po tekmi Lillard, ki je sam izgubil 7 žog in dodal: "Zdelo se mi je, da smo prišli sem pripravljeni ... Ampak gre za nasprotnika, ki dosega koše v serijah in ti lahko hitro pobegne."

Sorodna novica Zadetek na NBA-loteriji vreden več kot milijardo dolarjev

New Orleans s 6 odstotki do Ziona
A glavna tema košarkarskih navdušencev nad Ligo NBA je razplet loterije, ki je prinesel obilo drame. Veliki zmagovalec, ki bo lahko vzel glavni dobitek, je New Orleans, ki je do prvega izbora prišel s 7. mesta oziroma z vsega 6 odstotki možnosti.

"Ne vem, zakaj, a sem še vedno živčen. Mogoče, ker so vse oči na meni in mislim, da se veliko pričakuje, četudi ne vem, kjer bom," je bil po loteriji zadržan Williamson, ki je razkril samo, da še nikoli ni bil v New Orleansu, a da bo v vsak klub prinesel svojo voljo do zmage. Vodstvo New Orleansa ni skrivalo veselja, zlasti vodja kluba David Griffin, ki pa vseeno ni želel govoriti o izboru soglasno najbolj talentiranega igralca, in to ne samo letos, temveč zadnjega desetletja.

Ob Pelikanih so po lestvici navzgor napredovali še Memphis in LA Lakers, zaradi česar se je pošteno premešal vrstni red izbora, kot je bil po koncu rednega dela sezone 2018/19. Grizliji so prav tako pridobili sedem mest in bodo izbirali kot drugi, takoj za Pelikani. Jezerniki so medtem z 11. mesta napredovali do 4. izbora.

Knicksom šele tretji izbor
Veliki osmoljenec je New York, ki je imel kar 25-odstotkov možnosti, da bi lahko kot prvi izbral Ziona Williamsona, a na koncu je Knicksom ostal le tretji izbor. Slabo se je razpletlo tudi za naslednja dva najslabša kluba minule sezone: Cleveland bo izbiral kot peti, Phoenix pa kot šesti.

Ker se sreča ni nasmehnila Dallasu in ni napredoval med prvih met, je izbor 1. kroga, ki bo šele deseti po vrsti pripadel Atlanti, kar je še del lanske menjave Trae Young ‒ Luka Dončić.

Zion Williamson je glavna nagrada za New Orleans, ki bo na poletnem naboru kot prvi izbiral in bo 99,99-odstotno izbral dominantnega krilnega igralca. Bodo Pelikani s tem lahko zadržali Anthonyja Davisa in končno zgradili moštvo za naskok na sam naslov prvaka? Foto: Reuters
Zion Williamson je glavna nagrada za New Orleans, ki bo na poletnem naboru kot prvi izbiral in bo 99,99-odstotno izbral dominantnega krilnega igralca. Bodo Pelikani s tem lahko zadržali Anthonyja Davisa in končno zgradili moštvo za naskok na sam naslov prvaka? Foto: Reuters

LIGA NBA - KONČNICA 2019

Zahod, finale, prva tekma:

GOLDEN STATE (1) - PORTLAND (3) 1:0
116:94 (27:22, 27:22, 23:26, 39:23)
St. Curry 36 (12/23 iz igre, 9/15 za tri), 7 podaj in 6 skokov, Thompson 26 (3/9 za tri), Green 12 in 10 skokov, Jerebko 9, Cook 8 (2/3 za tri), Looney 6, Iguodala in Livingston po 4, Bell, McKennie in Jones po 3, Bogut 2; Lillard 19 (4/12 iz igre), McCollum (7/19 iz igre), Harkless in Hood po 17, Kanter 10 in 16 skokov, Collins 8, Aminu in Se. Curry (1/7 iz igre) po 3.

V oddebeljenem tisku izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.