20-letni in 203 cm visoki Vlatko Čančar, ki igra za Mega Leks, je enajsti Slovenec, ki je bil izbran na naboru Lige NBA. Foto: www.alesfevzer.com
20-letni in 203 cm visoki Vlatko Čančar, ki igra za Mega Leks, je enajsti Slovenec, ki je bil izbran na naboru Lige NBA. Foto: www.alesfevzer.com
Adam Silver in Markelle Fultz
Markelle Fultz s komisarjem lige Adamom Silverjem. Foto: Reuters
Lonzo Ball
Tudi Lonzo Ball nima daleč do novega kluba LA Lakerse, saj je bil rojen v sosednjem Anaheimu. Foto: Reuters

Kot poročajo ameriški mediji, je 19-letni Fultz eno leto igral za univerzo Washington, za katero je dosegal po 23,2 točke, 5,7 skoka in 5,9 podaje. Njegovi Huskiesi so imeli sicer slabo razmerje zmag in porazov 9 : 22, med drugim so izgubili tudi 13 zaporednih tekem.

Fultz: Kot da bi me poklical Bog
Izbor ni nobeno presenečenje. Fultz je bil dolgo na vrhu različnih seznamov, ki so razvrščali talente. Še bolj zadovoljen je bil, ko sta se Boston in Philadelphia nekaj dni pred naborom odločila za zamenjavo prvega in tretjega izbora, saj je bil zdaj izbran v klub, ki je od njegovega domovanja oddaljen dobri dve uri vožnje. "Ko sem zaslišal svoje ime, sem se počutil, kot da me kliče Bog," je bil navdušen, obregnil pa se je tudi ob kritike: "Ljudje se motijo, ko pravijo, da nisem zmagovalec. Vsi, ki me poznajo, vedo, da sem borec. Poglejte dosežke v srednji šoli, sem zmagovalec!"

Boston je svoj tretji izbor unovčil s krilom Jaysonom Tatumom. 19-letni mladenič je svojo edino univerzitetno sezono prebil na Duku, kjer že 37. leto deluje Mike Krzyzewski. Vmes so kot drugi izbirali LA Lakersi, ki so se tudi po pričakovanju odločili za Lonza Balla (UCLA).

Najvišje izbrani Evropejec je 20-letni Finec Lauri Markkanen, ki ga je kot sedmega izbrala Minnesota. Košarkar, ki igra na položaju štiri in pet, je sezono prav tako preživel v študentski košarki, na univerzi v Arizoni.

Med 60 izbranimi igralci je pričakovano največ Američanov (46). V prvem krogu so bili od Evropejcev izbrani še Francoz Frank Ntilikina (New York, 8. izbor), Izraelec T. J. Leaf (Indiana, 18.), Britanec OG Anunoby (Toronto, 23.) in Latvijec Anžejs Pasečniks (Orlando, 25.).

Vlatko Čančar, ki je med letoma 2013 in 2016 igral za Union Olimpijo, zadnjo sezono pa odigral za Mega Leks, je bil izbran 49. Njegove storitve si je zagotovil Denver.

Nagrada za vloženi trud
"Zelo sem srečen, vso noč nisem spal v pričakovanju, ali bom na NBA naboru zaslišal svoje ime. Zame to pomeni nagrado za vloženi trud in dodatno motivacijo za še več treninga, da bi nekega dne zaigral za Denvere," je za srbski spletni portal sportske.net dejal Čančar.

Ostajam v Mega Leksu
"Z minulo sezono sem zadovoljen, tako glede svoje igre kot tudi glede ekipe, ki se ji je uspelo ponovno uvrstiti v ligo ABA. Sicer sem imel nekaj manjših težav in poškodb, vendar sem dobil dovolj priložnosti, da sem se lahko izkazal na igrišču. Mislim, da je Mega Leks prava sredina, v kateri lahko še napredujem. V klubu imamo odlične pogoje za delo, veseli pa me, da imam tudi podporo celotnega strokovnega vodstva," je še dejal mladi slovenski reprezentant, ki bo tudi v prihodnji sezoni igral za srbskega prvoligaša. "Da, ostajam v Mega Leksu tudi v prihodnji sezoni, trenutno pa sem osredotočen na to, da popolnoma pozdravim poškodbo, ki sem jo staknil ob koncu sezone. Tu je še reprezentanca Slovenije, za katero sem debitiral v lanski sezoni. Vsekakor pa se bomo o moji prihodnosti pogovorili s strokovnim vodstvom in upravo kluba."

Vsi Slovenci izbrani na naboru:
- Marko Milič: 1997, Philadelphia 76ers
- Radoslav Nesterović: 1998, Minnesota Timberwolves
- Primož Brezec: 2000, Indiana Pacers
- Boštjan Nachbar: 2002, Houston Rockets
- Sani Bečirović: 2003, Denver Nuggets
- Beno Udrih: 2004, San Antonio Spurs
- Saša Vujačić: 2004, Los Angeles Lakers
- Erazem Lorbek: 2005, Indiana Pacers
- Uroš Slokar: 2005, Toronto Raptors
- Goran Dragić: 2008, San Antonio Spurs
- Vlatko Čančar: 2017, Denver Nuggets