Slovenska reprezentanca bo evropsko prvenstvo v košarki leta 2013 igrala pred domačim občinstvom. Foto: EPA
Slovenska reprezentanca bo evropsko prvenstvo v košarki leta 2013 igrala pred domačim občinstvom. Foto: EPA
Sklenjen dogovor za Eurobasket 2013

Direktor urada vlade za komuniciranje Darijan Košir je dejal, da sta obe strani dosegli dogovor, ki sta ga sicer zapisali na papir, a ga bosta zvečer še parafirali. Ta dokument bo tudi podlaga za sklep vlade na seji v četrtek.

Dogovor mora biti še potrjen
"Predsednik vlade Borut Pahor in generalni sekretar Fiba Europe Nar Zanolin sta dosegla okvirni dogovor, ki gre v smeri, da sta obe strani zadovoljni in da Slovenija na tej podlagi lahko v nedeljo dobi organizacijo evropskega prvenstva v košarki. Ta dogovor morata v četrtek potrditi še slovenska vlada in v nedeljo glavni odbor Fiba Europe," je dejal Košir.

Direktor članskih reprezentanc in marketinga pri Košarkarski zvezi Slovenije, Matej Avanzo, ne dvomi, da bodo v nedeljo vsi navdušeni. "Resda smo edini kandidat in bi lahko rekli, da predstavitev ni pomembna, vendar smo se je lotili z vso vnemo. Če bomo že tam vse vrhunsko izpeljali, bomo pregnali vse dvome o tem, ali smo sposobni narediti najboljše prvenstvo v zgodovini. Imamo vrhunsko ekipo z obema režiserjema Goranom Vojnovićem in Slobodanom Maksimovićem, imamo trenutno najboljšega mogočega voditelja Igorja E. Berganta ... Sposobni smo narediti res vrhunsko predstavitev. Ne dvomim o tem, da bodo vsi navdušeni," je za MMC dejal Avanzo. Celoten intervju si lahko preberete tukaj.

Pristopnina znižana za milijon evrov
Za Radio Slovenija je minister za šolstvo in šport Igor Lukšič dejal, da sta se strani dogovorili, da se pristopnina s štirih milijonov evrov zniža na tri milijone, obvezni zakup oglasnega prostora pa je vreden 3,5 milijona evrov, ki bo šel na pleča pokroviteljev.


Rad bi, da je prvenstvo v Sloveniji
Z dogovorom je bil zadovoljen tudi generalni sekretar evropskega dela Fiba Europe Nar Zanolin, ki je ob tem dejal: "Pogovori so bili zelo konstruktivni. Vlada je pripravila ponudbo, ki jo bo v nedeljo preučil 'board' Fiba Europe. Mislim, da smo na dobri poti, vendar jaz nisem tisti, ki odloča o tem. Osebno bi rad videl, da bi bilo evropsko prvenstvo v Sloveniji."

Slovenska vlada bo svojo odločitev oziroma ponudbo javnosti predstavila ta četrtek na novinarski konferenci po seji, izvršni odbor Fiba Europe pa bo 5. decembra na zasedanju v Münchnu prireditelja EP-ja 2013 sporočil okoli 14. ure.

Sklenjen dogovor za Eurobasket 2013