Da takšni in drugačni poznavalci na družbenih omrežjih kritizirajo slovenske športnike, smo se že navadili, precej nenavadno pa je, da se to dogaja tudi ob tako veličastni zmagi, kot je danes v Tokiu uspela slovenskim košarkarjem, pa čeprav je seveda res, da je zanjo zaslužen predvsem Luka Dončić. Foto: Reuters
Da takšni in drugačni poznavalci na družbenih omrežjih kritizirajo slovenske športnike, smo se že navadili, precej nenavadno pa je, da se to dogaja tudi ob tako veličastni zmagi, kot je danes v Tokiu uspela slovenskim košarkarjem, pa čeprav je seveda res, da je zanjo zaslužen predvsem Luka Dončić. Foto: Reuters

Nekdanji državni sekretar na šolskem ministrstvu Jernej Štromajer je ob spremljanju dvoboja Slovenije in Argentine na Twitterju zapisal: "V tej ekipi še Rupnik in Dimec dobro igrata."

Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Tvit je pozneje izbrisal, a škode ne bo mogel popraviti. Opazili so ga tudi košarkarji v Tokiu. Luka Rupnik mu je odgovoril: "Hvala, bucko."

Štromajer se je za svoj zapis opravičil: "Super ste vsi igrali. Bravo! Vsem našim športnikom želim vedno samo vse najboljše. Kot velik športni navijač nikoli ne bi nič slabonamernega o njih zapisal. Ker zapisano ni tako izpadlo, mi je za to žal, in se opravičujem. Vsem želim mnogo uspehov.

Jaka Blažič: Psi lajajo, karavana gre naprej
Tudi Darijan Košir, urednik časopisa Dnevnik, je s svojim tvitom razburil javnost. "Uf, 118 pik proti svetovnim podprvakom, v momentih igra za sladokusce, Dončič spektakularen. A če bi bili danes brez njega, bi s temi rupniki in blažiči težko premagali tudi Madžare."

Reprezentančni branilec Jaka Blažič mu je iz Tokia odvrnil: “Darijanko … psi lajajo, karavana gre naprej. Lep pozdrav iz Tokia.”

Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Košir je pozneje prav tako stopil korak nazaj: "Jaka, se ti opravičujem, če si tole vzel osebno, ni bilo tako mišljeno. Sam bolje od mene veš, da je bilo danes veliko napak v igri, navsezadnje ste prejeli sto košev."

Svoje je dodal tudi Goran Dragić, ki je reprezentanco leta 2017 popeljal do naslova evropskega prvaka: "Jaka, pusti hejterje, oni itak vedo več o basketu, kot pa mi profesionalci (štirje emotikoni solznega nasmeha). Fokus na medaljo, kralji (emotikoni dvignjenih rok)."

Odzivi iz tujine: umetnik Dončić središče košarkarskega vesolja
Slovenija je kar s 118:100 premagala Argentino, predstava Luke Dončića (48 točk) pa odmeva po vsem svetu. Eden od osrednjih časopisov v Argentini La Nacion je Luko Dončića označil za sonce. "Slovenija je kot osončje. Dončić je sonce, njegovi soigralci pa planeti, ki krožijo okoli njega."

Sorodna novica Čudežni Luka Dončić z 48 točkami potopil Argentino

"Zvezdnik Dallas Mavericksov je bil za Argentino kot hudič, ki je svojo ekipo pripeljal do prepričljive zmage. Z 48 točkami je že v uvodu pokazal, da je kralj Saitame. Ni bilo načina, da bi ga ustavili. To je bil njegov osebni šov in prepričan sem, da so v Ljubljani, njegovem rojstnem mestu, uživali že navsezgodaj. Njegova igra je umetnost. Ničesar se ne ustraši, giblje se naravno in graciozno," je zapisal La Nacion.

Tudi najbolj znani argentinski časopis Clarin ni mogel mimo slovenskega superzvezdnika. Tekmo je opisal kot igro mačke z mišjo. "Slovenci so bili superiorni v vseh pogledih, Dončić pa neustavljiv."

Nekdanji veliki zvezdnik Argentine Manuel Ginobili je na Twitterju takole opeval Dončićevo veličino: "Izjemna prevlada Dončića. 31 točk ob polčasu. Kakšna zver."

Epska predstava nedoumljivih dimenzij
Dončić je strasti razvnel tudi v Španiji, ki si ga kar malo lasti, saj je bil dolgo član madridskega Reala. Marca je zapisala, da imajo olimpijske igre že prvega zvezdnika. "To je Luka Dončić, ki je z 48 točkami in predstavo drugih dimenzij izbrisal Argentino."

"Epsko, stratosferno, neponovljivo ... Težko je najti nove superlative za igro Luke Dončića. Slovenec vsako tekmo spremeni v zgodovino košarke. Najprej si je podredil Evropo, nato Ligo NBA, zdaj si bo še olimpijske igre," so zapisali pri Marci.

Izjave Dončića, Čančarja, Tobeyja in Prepeliča po zmagi nad Argentino
Luka Dončić je s svojo predstavo osupnil vse, dosegel je kar 48 točk, predvsem v prvem polčasu je igral kot v transu (31 točk do odmora). Foto: Reuters
Luka Dončić je s svojo predstavo osupnil vse, dosegel je kar 48 točk, predvsem v prvem polčasu je igral kot v transu (31 točk do odmora). Foto: Reuters
Sorodna novica "Mogoče je bila to celo najboljša predstava čudežnega dečka iz Slovenije"

Predstava kariere
Španski časopis je še poudaril, da je bila to najboljša predstava Dončića v njegovi karieri. Za dve točki je namreč presegel rekord iz Lige NBA in tekmo po 31 minutah na parketu končal s statističnim indeksom 49.

Športni dnevnik As, prav tako iz Madrida, je v naslovu tekme zapisal Pošastni Dončić, v besedilu pa poudaril, da je Dončić izbranec, ki ne uživa le v doseganju točk, še bolj mu godi, ko razigrava soigralce. "Ima balkansko miselnost in način igre. V 28. minuti je dobil tehnično napako in bil blizu izključitve, saj ni nehal debatirati s sodniki. Slovenijo je popeljal do zmage in našemu selektorju Scariolu poslal jasno sporočilo. Zdaj mi je jasno, zakaj je Scariolo pred dnevi govoril, da Slovenija igra kot obsedena, kot v transu," je še zapisal novinar As.