V torek bo veliko odvisno od Yogija Ferrella. Foto: www.alesfevzer.com
V torek bo veliko odvisno od Yogija Ferrella. Foto: www.alesfevzer.com

Glede na potek letošnje sezone je zmajem uspel že velik podvig s tem, ko so izsilili tretji obračun. Pred dobrim tednom dni so bili v Štark Areni nemočni (85:70), toda že dva dni zatem so s predstavo sezone na kolena spravili favorizirano črno-belo zasedbo, ki je redni del regionalne lige sklenila na prvem mestu, v Evroligi pa bila le za las prekratka za Final Four. V Stožicah so bili gostitelji boljši s 95:83.

Ljubljanski klub je drugič zapored prišel med štiri najboljše na Jadranu, skupaj je v polfinalu osmič, naskakuje pa tretjo uvrstitev v finale. Nazadnje je v njem igral pred 12 leti, ko ga je v stoženski dvorani na kolena spravil prav Partizan. Tudi lani je zmajem uspelo izsiliti tretjo tekmo, tedaj proti Crveni zvezdi, ki je nato odločilni dvoboj dobila z 88:78. Letos je Olimpijina zasedba slabša kot lani, kar potrjujejo rezultati in tudi predstave na parketu, toda v torek je vendarle dokazala, da lahko preseneti varovance Željka Obradovića.

Partizan je imel teden časa za pripravo, Olimpija pa le dva dni, vmes pa je morala še na pot v Beograd. Foto: Partizan NIS/Dragana Stjepanović
Partizan je imel teden časa za pripravo, Olimpija pa le dva dni, vmes pa je morala še na pot v Beograd. Foto: Partizan NIS/Dragana Stjepanović

Zmaji so lahko sproščeni

Toda naloga bo izjemno zahtevna, saj se v Štark Areni obeta peklensko vzdušje. "V polfinale smo prišli s ciljem in željo, da pride do te tretje tekme. Uspelo nam je. Zavedamo se, da bo izredno težko, kot je vsaka tekma na tem vročem terenu. Ko se igra proti boljši in bolj talentirani ekipi, moraš igrati ekipno obrambo. Maksimalen mora biti nadzor skoka, igra povezana in tudi v napadu moramo igrati kot ekipa," je pred novim največjim preizkusom sezone dejal trener slovenskih prvakov Miro Alilović.

Olimpija je v tej sezoni dvakrat premagala Partizan, obakrat v Ljubljani, obe srečanji v Beogradu pa je dobil parni valjak. So pa zmaji lani osvojili vročo Štark Areno, eden izmed junakov tiste zmage pa je bil Yogi Ferrell. Ameriški organizator igre, ki je najboljši ljubljanski igralec te sezone, je trenutno tudi najučinkovitejši posameznik končnice Lige ABA: "Vemo, da bo Partizan dal vse od sebe. Tam je vedno težko igrati, navijači so zelo glasni. Toda gremo v tekmo sproščeno, saj nimamo česa izgubiti. Motivacija je izjemna, saj nam tekma prinaša možnost za finale. Zaradi takih tekem smo tu in zato smo delali vso sezono."

Partizan imel časa en teden, Olimpija le dva dni

Imeli smo dovolj časa, da se pripravimo. Vemo, kaj je bilo slabo na tistem srečanju v Ljubljani. Predvsem moramo bistveno bolje nadzirati skok, bolje se moramo odzvati na njihove spremembe v obrambi, naša agresivnost pa mora biti od začetka do konca tekme na isti ravni.

Željko Obradović, trener Partizana

Ferrell je imenitno odigral drugo tekmo polfinala, ko je statistiko napolnil z 21 točkami, osmimi skoki in sedmimi podajami, obenem pa je odlično vodil ljubljanski napad. Medtem ko je imel Partizan teden dni časa za temeljito pripravo na Olimpijo, pa je ta v tem času odigrala dve srečanji v finalu državnega prvenstva. V Domžalah je slavila, v Ljubljani pa jo je Helios z odlično predstavo presenetil. Le dva dni po gostovanju v Beogradu bo na sporedu tretji del finala Lige Nova KBM, tako da so zmaji v zares napornem ritmu.

Yogi sobotnega obračuna s Heliosom ni dokončal, saj je bil zaradi nešportne osebne napake in zatem še tehnične izključen že v drugi četrtini. V nadaljevanju so si sicer Alilovićevi varovanci priigrali že lepo prednost, ki pa so jo Domžalčani v zadnji četrtini s preobratom izničili in v končnici bili boljši. Tekma je razkrila kar nekaj težav v Olimpijini igri, ki jo bodo, če jih bo ponovila proti Partizanu, drago stale. "Obramba že zgodaj ni funkcionirala. Premalo smo igrali kolektivno v obrambi, kar se je dogajalo tudi v drugem polčasu. Zadnje četrtine nismo odigrali, kot znamo oziroma kot bi jo morali. Moramo strniti vrste, kako nam bo to uspelo, je pa stvar karakterja. Hitro smo morali preklopiti na torek. Takšen je pač razpored. Ne moremo in tudi ne smemo v tem iskati izgovorov. Dati moramo vse od sebe. Želje zagotovo ne manjka, saj gre za veliko tekmo," je še povedal trener Olimpije.

Crvena zvezda znova razburja v medijih

Partizan sicer letos lovi sedmi naslov prvaka Lige ABA. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović
Partizan sicer letos lovi sedmi naslov prvaka Lige ABA. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Crvena zvezda je že v finalu, tekmeca pa čaka že 14 dni. Liga ABA je medtem razkrila, da se bo finalna serija odigrala med 12. in 22. junijem. Objava datumov je sprožila negodovanje med rdeče-belimi. Zvezda je celo zagrozila, da finala ne bo odigrala oziroma ga vsaj ne bo igrala, dokler ne bo končan finale srbskega prvenstva. Tam je tudi že uvrščena v finale, tekmec bo bodisi Mega bodisi FMP, bolje pa za zdaj kaže njenemu bratskemu klubu. Partizan tako kot lani v državnem prvenstvu ne sodeluje.

Napovedani datumi obeh finalov se prekrivajo. Vodstvo Lige ABA je dejalo, da je pripravljeno na kompromis, ostri pa so bili na srbski zvezi, kjer so zatrdili, da podpirajo Zvezdo, od svojih terminov ne bodo odstopali in da je Liga ABA s tem dokazala, da ne spoštuje srbske košarke. Glasen je bil, kot vedno, predsednik Zvezde Nebojša Ćović, ki je že govoril o favoriziranju tekmecev, ker so morali njihovi košarkarji toliko časa čakati. Dejstvo je, da je spored končnice jadranske lige nenavaden, toda Zvezdino iskanje povoda za incidente pa je tudi stalnica že vrsto let.

Liga ABA, polfinale, tretja tekma, torek ob 19.00:
PARTIZAN - CEDEVITA OLIMPIJA 1:1