Liverpool je letos v klubsko vitrino pospravil obe angleški pokalni lovoriki. Foto: www.alesfevzer.com
Liverpool je letos v klubsko vitrino pospravil obe angleški pokalni lovoriki. Foto: www.alesfevzer.com

Kluba sta se v tej sezoni pomerila že v finalu ligaškega pokala, ki je bil prav tako odločen po strelih z bele točke, tudi tedaj pa je bil boljši Liverpool, ki bo igral tudi v finalu Lige prvakov, ostaja pa tudi v igri za naslov angleškega prvaka, kjer je sicer v boljšem položaju Manchester City.

Kostas Cimikas je bil skupaj z Alissonom Beckerjem junak Liverpoola. Foto: Reuters
Kostas Cimikas je bil skupaj z Alissonom Beckerjem junak Liverpoola. Foto: Reuters

Chelsea je tretjič zapored klonil v finalu najstarejšega nogometnega tekmovanja, ki letos praznuje 150-letnico. Londončani so pred dvema letoma klonili pred Arsenalom, lani pa je bil boljši Leicester. Liverpool je FA-pokal osvojil prvič po letu 2006, sicer pa se je z osmo lovoriko na tretjem mestu najuspešnejših ekip tekmovanja izenačil s Chelseajem, ki je izgubil osmi finale, in Tottenhamom.

Rdeči so bili blizu zmage po petih serijah, potem ko je drugo enajstmetrovko modrih zapravil Cesar Azpilicueta. Španski branilec je zadel vratnico. Sadio Mane je imel priložnost, da Liverpoolu zagotovi lovoriko, toda Edouard Mendy je strel rojaka zaustavil. V sedmi seriji se je nato izkazal Alisson Becker, ki je ubranil poskus Masona Mounta. Na vrsti je bil Kostas Cimikas, ki je poslal Senegalca v londonskih vratih v eno, žogo pa v drugo smer in poskrbel za rajanje Liverpoolovih navijačev.

Že v prvem polčasu Liverpool ostal brez Salaha

Liverpool je bil že v uvodnih minutah nevaren. Najlepšo priložnost je v prvem polčasu imel v deveti minuti, ko je imenitno z zunanjim delom nogometnega čevlja Trent Alexander-Arnold z desne strani poslal dolgo diagonalno žogo na drugo stran. Za hrbet londonski obrambi je vtekal Luis Diaz, toda Mendy je dobil dvoboj iz oči v oči s Kolumbijcem.

Liverpool je že v 33. minuti ostal brez Mohameda Salaha. Foto: Reuters
Liverpool je že v 33. minuti ostal brez Mohameda Salaha. Foto: Reuters

Po živahnem začetku rdečih je Chelsea prvič nevarno zapretil v 23. minuti, ko je Mount po kombinaciji z Reeceom Jamesom podal v kazenski prostor. Našel Christiana Pulisica, ameriški napadalec pa je meril za las mimo vrat. Štiri minute pozneje je Pulisic spravil žogo za hrbet nasprotnikovi zadnji vrsti. Vtekal je Marcos Alonso, ki je malce slabše sprejel žogo, tako da je lahko pravočasno posredoval Alisson.

33. minuta je tekla, ko je bil Jürgen Klopp primoran opraviti prvo menjavo, saj zaradi poškodbe ni mogel nadaljevati Mohamed Salah. Namesto njega je v igro vstopil Diogo Jota, ki se mu je pred koncem polčasa ponudila velika priložnost. Po podaji Adrewa Robertsona z leve strani je bil sam pred vrati, toda z desnico je meril visoko prek vrat. Previsoko je sprožil tudi Romelu Lukaku, ki je na nasprotni strani tik zatem ob Virgilu van Dijku prišel do diagonalnega strela z leve strani.

V drugem polčasu se je trikrat stresel okvir vrat

Kar nekajkrat je bil nevaren Marcos Alonso, ki je na začetku drugega polčasa zadel tudi okvir vrat. Foto: Reuters
Kar nekajkrat je bil nevaren Marcos Alonso, ki je na začetku drugega polčasa zadel tudi okvir vrat. Foto: Reuters

Silovito je Chelsea krenil v drugi del. Že v prvi minuti nadaljevanja je imel veliko priložnost, ko je z desne poslal predložek v kazenski prostor Pulisic. Marcos Alonso je žogo ustavil s prsmi, nato pa za las sprožil mimo vrat. Španski bočni branilec in Lukaku sta zatem lepo izigrala obrambo Liverpoola, veliko prostora se je odprlo Pulisicu, a je njegov poskus zaustavil Alisson.

V 48. minuti je bil Brazilec v vratih redsov že premagan, ko je povsem z desne strani s prostega strela nevarno udaril Marcos Alonso, toda londonsko vodstvo je preprečil okvir vrat.
51. minuta je tekla, ko je prvič v drugem polčasu zapretil Liverpool. Alexander-Arnold je s predložkom našel Robertsona, ki je ostal sam, toda ni se najbolje znašel in sploh ni streljal. Je pa zatem s približno 20 metrov do strela prišel Luis Diaz, ki je za las zgrešil cilj. Podobno je mimo vrat meril Pulisic z roba kazenskega prostora v 68. minuti, potem ko je po podaji Jamesa sprožil s prve.

V končnici dvoboja je Liverpool dvakrat stresel okvir vrat. Najprej je v 83. minuti z desne strani vratnico z diagonalnim strelom zadel Luis Diaz. Zatem pa so imeli rdeči še večjo priložnost, ko je James Milner poslal odličen predložek z desne strani. Vtekal je Robertson, ki pa je iz neposredne bližine žogo poslal v vratnico. Ob začetku sodnikovega dodatka je bil v protinapadu znova nevaren Luis Diaz, a bil še enkrat malenkost premalo natančen.


Finale, Wembley:
Chelsea – LIVERPOOL 5:6 (0:0)
11-m:
Alonso (1:0)
Milner (1:1)
Azpilicueta (vratnica)
Thiago (1:2)
James (2:2)
Firmino (2:3)
Barkley (3:3)
Alexander-Arnold (3:4)
Jorginho (4:4)
Mane (obramba Mendy)
Ziyech (5:4)
Jota (5:5)
Mount (obramba Alisson)
Cimikas (5:6)

Chelsea: Mendy, Chalobah (106./Azpilicueta), Thiago Silva, Rüdiger, James, Marcos Alonso, Jorginho, Kovačić (66./Kante), Mount, Pulisic (106./Loftus-Cheek; 119./Barkley), Lukaku (85./Ziyech).

Liverpool: Alisson, Alexander-Arnold, Konate, van Dijk (91./Matip), Robertson (111./Cimikas), Thiago, Henderson, Keita (74./Milner), Salah (33./Jota), Luis Diaz (98./Firmino), Mane.

Sodnik: Craig Pawson