Prvič v karieri je Luka Dončić z Dallasom dobil tekmo pred izpadom iz končnice, zdaj pa je pred njim še večji izziv – sedma tekma serije. Foto: Reuters
Prvič v karieri je Luka Dončić z Dallasom dobil tekmo pred izpadom iz končnice, zdaj pa je pred njim še večji izziv – sedma tekma serije. Foto: Reuters

"Uživa v takih trenutkih. Se ne boji izziva, ki ga prinaša takšen oder," je dejal trener Mavsov Jason Kidd. V četrti sezoni v NBA-ju je 23-letni Ljubljančan z Dallasom prvič napredoval v konferenčni polfinale. Ovira je prva ekipa rednega dela in lanski finalist, Phoenix, ki je dobil prvi dve tekmi na domačem terenu, potem pa so Teksašani na svojem parketu izenačili, a na ponovnem obisku Arizone visoko izgubili. S 110:80 so Sonca dobila peto tekmo, vendar so se Mavsi na šesti, ko bi poraz pomenil konec sezone, v velikem slogu pobrali in izsilili odločilen sedmi obračun boja za finale Zahoda.

Sorodna novica Dončić nasul 33 točk in zagotovil Dallasu sedmo tekmo

Desetič v letošnji sezoni je Dallas po porazu za 20 točk naslednje srečanje dobil. Luka je na najpomembnejši tekmi v NBA-karieri pokazal svoje mojstrstvo. Na športni poti, ki je že zdaj zelo bogata, je odigral številne pomembne obračune in večkrat dokazal, da ne kloni pred pritiskom. Ko je bil komaj polnoleten, je bil ob Goranu Dragiću ključen mož Slovenije ob pohodu na vrh Evrope. V sezoni, ko je sledila, je zablestel v Evroligi in bil star le 19 let, ko je postal MVP tako rednega dela kot zaključnega turnirja, na katerem je vodil madridski Real do evropske krone.

Preteklo poletje je odigral sijajen turnir v Kaunasu, na katerem je slovenska reprezentanca na njegovih krilih v finalu premagala Litvo in se prvič prebila na olimpijske igre. Tudi v Tokiu je postavljal mejnike, a je na koncu malce zmanjkalo, da bi Slovenija pod petimi krogi osvojila kolajno. Zdaj znova navdušuje v končnici Lige NBA, kjer je edini ob Michaelu Jordanu s povprečjem, višjim od 30. V polfinalu Zahoda je več kot 30 točk dosegel na polovici tekem. Na šestem obračunu je temu dodal še 11 točk in osem skokov, a temelj uspeha so Mavsi postavili v obrambi.

Razmerje v izgubljenih žoga kar 6:22

"Tekmo smo dobili zaradi dobre obrambe. Vsi smo bili zelo osredotočeni in energija je bila izjemna. Vsak, ki je prišel na igrišče, je prispeval svoj delež. Statistika mi ni pomembna. Glavno je, da zmagamo. Končnica je res zabavna. Pred nami je še ena tekma in dali bomo vse, da presenetimo," je dejal slovenski košarkarski čarodej, ki je v statistiko vpisal štiri ukradene žoge. Dallas je najboljšemu napadu lige dopustil le 86 točk. Iz igre so gostje metali manj kot 40-odstotno, izgubili pa so kar 22 žog. 13 od teh prva zvezdnika Chris Paul in Devin Booker. Sonca so zadela šest trojk iz 18 poskusov, Dallas pa kar 16 iz 39.

Na drugi strani je bil napad Mavsov dobro kontroliran. Zapravili so namreč le šest žog – na peti tekmi so jih samo v tretji četrtini 12 –, Dončić, ki vodi praktično vsako ofenzivno akcijo Kiddove vrste, v 35 minutah tokrat le eno. Na drugi strani so znali dobro unovčiti ukradene žoge. Po izgubljenih Phoenixa so dali 29 točk (Sunsi šest), 21 pa so jih dosegli iz protinapadov (Sunsi osem). Na vseh treh dobljenih tekmah so Mavsi dobro metali z razdalje in bili čvrsti v obrambi.

"Prepričan sem, da nihče ne računa na našo zmago na sedmi tekmi. Ostajamo trdno na tleh, a verjamemo v svoje sposobnosti tako v napadu kot v obrambi. Verjamemo v strokovni štab in vztrajamo pri trdem delu. Z enako energijo moramo igrati v nedeljo," je dodal Reggie Bullock, ki je peto tekmo končal brez točke in z metom 0/5, na šesti pa se je izkazal s petimi trojkami in 19 točkami. Poleg tega je z zaustavljanjem Bookerja ogromno dela opravil v obrambi.

Sedma tekma – najboljši dve besedi v športu

"Včasih met ne steče, a je odličen strelec, predvsem pa je izjemen v obrambi. Statistika tega ne pokaže, a nam je s svojo obrambo res v veliko pomoč. Zna zadevati in moramo poskrbeti, da prihaja do meta," je o soigralcu spregovoril Dončić, tudi Bullock pa je z izbranimi besedami govoril o prvem adutu Dallasa. Na zbadljivke in provokacije, ki so usmerjene proti Luki, za katere sicer slovenski košarkar pravi, da so mu všeč in ga še dodatno podžgejo, je pristavil: "Smejim se, ko ga poskušajo pokrivati. Ko pride do prevzemanja, vem, da bomo dosegli koš. Preostali smo tu, da ga podpremo. Nihče ne bo žalil našega superzvezdnika."

V ospredju serije je dvoboj Dončića in Bookerja, ki je na šesti tekmi prispeval 19 točk (6/17 iz igre), izgubil pa kar osem žog. V nedeljo bo veliko odvisno od njiju. Torej pred Luko je nova največja preizkušnja v NBA-karieri. "Sedma tekma – najboljši dve besedi v športu. Spremljam jih od otroštva. Nisem še imel priložnosti, da bi jo odigral. Veselim se izziva in komaj čakam," je povedal Booker.

Dončić z imenitno predstavo popeljal Dallas na odločilno tekmo v Phoenix