Remco Evenepoel je prikazal eno najdominantnejših predstav v zgodovini SP-jev. Foto: EPA
Remco Evenepoel je prikazal eno najdominantnejših predstav v zgodovini SP-jev. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši kolesarski vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Evenepoel osvojil še mavrično majico, Tratniku za medaljo zmanjkalo 40 metrov

2010. Remco Evenepoel je letos v odlični formi. Ali je kakšen svetovni prvak v tem stoletju v isti sezoni zbral več zmag kot Belgijec?
Dušan Gnjidić

Remco Evenepoel je letos dobil 15 dirk, kar je največ med svetovnimi prvaki, ki so si mavrično majico nadeli v tem stoletju.

Na drugi strani ekstrema sta Alessandro Ballan (leto 2008) in Mads Pedersen (2019), ki sta se veselila le dveh zmag (vključno s tisto na svetovnem prvenstvu).

V spodnji tabeli so vsi prvaki, ki so v istem letu slavili vsaj deset zmag.

KolesarLetoŠtevilo zmag
Remco Evenepoel202215
Mario Cipollini200214
Tom Boonen200514
Peter Sagan201614
Alejandro Valverde201814
Mark Cavendish201113
Peter Sagan201712
Peter Sagan201510

2011. Kateri svetovni prvak pa je v tem obdobju potreboval najmanj in največ dirk, da je prvič zmagal v mavrični majici?
Dušan Gnjidić

Sorodna novica Gilbert v šprintu končal prekletstvo mavrične majice

V tem času je le en svetovni prvak zmagal že na svoji prvi dirki po osvojenem naslovu. To je bil Tom Boonen, ki je bil najboljši leta 2005, v tem letu ni več dirkal, najboljši pa je bil na uvodni dirki naslednje sezone, in sicer v Dohi. Belgijec je odlično dirko prenesel tudi na Dirko po Katarju, kjer je dobil prve tri etape.

Najdlje pa je na zmago čakal (še en) Belgijec Philippe Gilbert. Ta je svetovni prvak postal leta 2012 v Valkenburgu. Naslednje leto je bilo manj uspešno, saj se je veselil le ene zmage, to je bila 12. etapa Dirke po Španiji, kar je bila njegova 94. dirka po osvojenem naslovu.