Dragan Gajić je dosegel sedem golov. Foto: EPA
Dragan Gajić je dosegel sedem golov. Foto: EPA

Slovenija je odpor Severne Makedonije, ki je na turnir prišla v zadnjem trenutku namesto Češke, lomila dobro polovico prvega polčasa. Ko se je razbranil igralec tekme Urban Lesjak (17 obramb, 43-odstotna uspešnost) in je makedonska dizellokomotiva izgubila dih ob gibljivi slovenski obrambi, je šla tekma zgolj v eno smer. Na odmor so odšli Slovenci s plus štiri. Na začetku drugega dela so varovanci Ljubomirja Vranješa odpravili vse dvome o zmagovalcu, potem ko so ekspresno ušli na devet golov naskoka.

Urban Lesjak je Makedonce spravljal v obup. Foto: EPA
Urban Lesjak je Makedonce spravljal v obup. Foto: EPA

Prvi strelec Slovenije je bil Dragan Gajić s sedmimi goli, po pet sta jih dosegla Borut Mačkovšek in Jure Dolenec, po štiri pa Miha Zarabec in Nejc Cehte. Pri Makedoncih je pet golov dosegel veteran Kiro Lazarov.

Lesjak v prvem delu uspešen kar 58-odstotno
Slovenija je začela v vratih z junakom tekme proti Belorusiji Lesjakom in v napadu na zunanjih položajih ob Dolencu tako z Deanom Bombačem kot Zarabcem. Gajić je na desnem krilu dobil prednost pred Blažem Jancem, na levem krilu je namesto Darka Cingesarja zaigral levi zunanji Nik Henigman.

Uvod je bil izenačen, rahlo pobudo so imeli Makedonci, ki pa si niso priigrali več kot dva zadetka naskoka. Pred zadnjo tretjino prvega polčasa je bil izid šestkrat izenačen. Nato je na sceno stopila slovenska obramba na čelu z Lesjakom. Makedonci več kot devet minut niso dosegli zadetka, Slovenci so jih štiri in odšli na odmor tudi s tako prednostjo (13:9). Izjemen je bil Lesjak, ki je že v prvem polčasu zbral 11 obramb, ob kar 58-odstotni uspešnosti. Prvi strelec Slovenije je bil Gajić s petimi goli, tri je dosegel Dolenec.

Vranješ: Zadovoljen sem s tremi četrtinami te tekme
O igralcu tekme ni bilo pretiranega dvoma. Foto: EPA
O igralcu tekme ni bilo pretiranega dvoma. Foto: EPA

Mačkovšek in Cehte postavila piko na i
Tam, kjer so ostali, so Slovenci nadaljevali tudi v drugem delu. Po golih Mačkovška in Gajića je razlika narasla že na +6, a je na drugi strani s prvima zadetkoma iz igre odgovoril 40-letni Lazarov. Makedonce so hitro na realna tla postavili trije zaporedni slovenski zadetki. V glavni vlogi je bil Zarabec, ki je bil prehiter za počasno obrambo tekmecev. Slovenija je povedla za devet in kazalo je, da je odpor Makedoncev zlomljen, toda tri zaporedne obrambe Tomovskega Blažu Blagotinšku so vodile do treh zaporednih golov za 21:15.

Razpoložena Mačkovšek in Nejc Cehte (oba po tri gole v drugem delu) sta v napadu preprečila, da bi tekmec prišel še bliže. Pred zadnjimi desetimi minutami je bilo 26:18, tako da je bilo srečanje tako rekoč odločeno in Vranješ je lahko lepo porazdelil minutažo tudi med tiste, ki igrajo manj. Prednost do konca ni padla na manj kot sedem zadetkov.

Egipčani za pet golov boljši od Rusov
Egipt je na drugi tekmi v Kairu po sijajni predstavi v prvem polčasu premagal Rusijo z 28:23. V domači izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Mohamed Mamdouh s sedmimi goli, v ruski, ki je v prvem delu tekmovanja v Aleksandriji premagala Slovenijo z 31:25, pa Sergej Kosorotov z osmimi zadetki.

Sorodna novica Backović: Igra Slovenije v prvem delu za trojko

Belorusiji točka proti Švedski po vodstvu za osem golov
Na večerni tekmi sta se Švedska in Belorusija razšli z neodločenim izidom 26:26. Tako kot proti Sloveniji so Belorusi silovito krenili in si v prvem polčasu nabrali že osem golov prednosti (13:5). Do odmora so Švedi prišli na minus štiri. V drugem delu so Švedi tekmece ujeli, v sami končnici povedli za en gol, a so v zadnjem napadu Belorusi rešili točko.

Slovence v petek čaka obračun s Švedi. Tekma bo ob 20.30.

Misli rokometašev že usmerjene proti Švedom

Svetovno prvenstvo v rokometu

Skupina IV, Kairo
SLOVENIJA - SEVERNA MAKEDONIJA 31:21 (13:9)
Gajič 7., Dolenec in Mačkovšek po 5, Cehte in Zarabec po 4, Henigman 2, Blagotinšek, Gaber, Ovniček in Suholežnik po 1; Lazarov 5, Kuzmanovski, Taleski in Tankoski po 3, Peševski in Serafimov po 2, Dimitrioski in Popovski po 1.

RUSIJA – EGIPT 23:28 (8:15)
Kosorotov 8; Mamdouh 7.

ŠVEDSKA – BELORUSIJA 26:26 (11:15)
Wanne 7, Jonsson 6; Vajlupau, Jurijnok po 6.

Lestvica:                              
ŠVEDSKA           3  2 1 0 +13  5 točk 
EGIPT             3  2 0 1 +23  4      
---------------------------------      
SLOVENIJA         2  2 0 1  +8  4      
RUSIJA            3  1 1 1  +1  3      
BELORUSIJA        3  0 2 1  -4  2      
S. MAKEDONIJA     3  0 0 3 -41  0      

Skupina III, Giza
ŠVICA - ISLANDIJA 20:18 (10:9)
Schmid 6; Gudmundsson 4.

FRANCIJA - ALŽIRIJA 29:26 (16:14)
Fabregas, Mah, Mem 4; Berkous 7.

PORTUGALSKA - NORVEŠKA 28:29 (14:16)
Portela, Soares 5; Sagosen 6.

Lestvica:                             
FRANCIJA          3  3 0 0  +8  6 točk
NORVEŠKA          3  2 0 1  +3  4     
---------------------------------     
PORTUGALSKA       3  2 0 1  +8  4     
ISLANDIJA         3  1 0 2 +11  2     
ŠVICA             3  1 0 2  -5  2     
ALŽIRIJA          3  0 0 3 -25  0     
Analiza tekme Slovenija - Severna Makedonija