Edinson Cavani se je izkazal z dvema zadetkoma in dvema podajama, priigral pa je tudi najstrožjo kazen. Foto: Reuters
Edinson Cavani se je izkazal z dvema zadetkoma in dvema podajama, priigral pa je tudi najstrožjo kazen. Foto: Reuters
Manchester razbil Romo, Villarreal tesno ugnal Arsenal

Rdeči vragi so naredili že korak in pol do finala, ki bo 26. maja v Gdansku. Aprila 2007 so na Old Traffordu v četrtfinalu Lige prvakov povozili Romo kar s 7:1, tudi tokrat so bili za razred boljši tekmec.

Rimljani, ki jim tudi v Serie A ne gre po načrtih, so imeli velike težave zaradi poškodb. Trener Paulo Fonseca je vse tri menjave opravil že do 37. minute. S tem je izkoristil vsa tri okna za menjave, le ob odmoru bi še lahko v igro poslal kakšnega svežega igralca, a se za to ni odločil, saj je Roma po prvem polčasu vodila z 2:1.

Fernandes zadel za hitro vodstvo vragov
Težave za Romo so se začele že v tretji minuti, ko se je Jordan Veretout prijel za stegensko mišico, v peti minuti je vstopil Gonzalo Villar.

Edin Džeko je na Old Traffordu zadel že v dresu tretjega različnega kluba. Natančen je bil tudi za Wolfsburg in Manchester City. Foto: Reuters
Edin Džeko je na Old Traffordu zadel že v dresu tretjega različnega kluba. Natančen je bil tudi za Wolfsburg in Manchester City. Foto: Reuters

United je povedel v deveti minuti, ko je po kombinaciji Paula Pogbaja, Edinsona Cavanija in Bruna Fernandesa zadel Portugalec. Spretno je poslal žogo prek Pauja Lopeza, ki je zapustil vrata.

Pellegrini izenačil z enajstih metrov
Dinamičen začetek tekme je nato začinila najstrožja kazen za Romo v 15. minuti, Paul Pogba je igral z roko po predložku Ricka Karsdorpa z desne strani. Lorenzo Pellegrini je z močnim strelom z desno nogo ukanil Davida de Geo, ki se je vrgel v pravo smer.

Džeko postavil potek tekme na glavo
Nova smola pa je doletela Rimljane po slabe pol ure, saj se je ob branjenju Pogbajevega strela poškodoval še vratar Pau Lopez. Vstopil je 37-letni Antonio Mirante. V 33. minuti je Henrik Mhitrajan na levi strani kazenskega prostora zaposlil Pellegrinrija, ki je podal pred vrata, Edin Džeko pa je iz bližine zatresel mrežo s kolenom.

Najstnik Mason Greenwood je dosegel zadnji zadetek na Old Traffordu in pokopal še zadnje upe Rome. Foto: Reuters
Najstnik Mason Greenwood je dosegel zadnji zadetek na Old Traffordu in pokopal še zadnje upe Rome. Foto: Reuters

Že v 37. minuti je moral Fonseca opraviti že tretjo menjavo, saj se je poškodoval še Leonardo Spinazzola. Vstopil je Bruno Peres. V sodniškem dodatku je Roger Ibanez naredil neverjetno napako, podal je naravnost do Cavanija, ki je prišel sam pred Miranteja. Vratar, ki je nepričakovano dobil priložnost, se je izkazal.

Cavani zrežiral preobrat
Že od prve minute nadaljevanja je bilo jasno, da bodo rdeči vragi močno pritisnili. V 48. minuti je Fernandes v idealnem trenutku podal do Cavanija, ki je z močnim strelom z 12 metrov z desnico pospravil žogo pod prečko za 2:2.

Roma se je nato le še branila. V 64. minuti je Fernandes na desni strani opazil branilca Aarona Wan-Bissako. Njegov strel je Mirante še odbil, Cavani pa je žogo iz bližine pospravil v mrežo.

Polom Rome v zadnjih 20 minutah
V 71. minuti je nekdanji igralec Uniteda Chris Smalling v kazenskem prostoru podrl Cavanija. Z bele točke je Fernandes povečal prednost na 4:2. Rdeči vragi se niso ustavili. Četrt ure pred koncem je Fernandes poslal predložek v kazenski prostor, Pogba pa je z glavo zatresel mrežo. 19-letni Mason Greenwood, ki je vstopil namesto Marcusa Rashforda, je postavil končni izid štiri minute pred koncem po novi podaji Cavanija.

Zadetki s tekme Manchester United - Roma

V uvodne pol ure Villarreal do lepe prednosti
Villarreal je na stadionu de la Ceramica povedel že v peti minuti. Manu Trigueros je matiral Bernda Lena po sijajni akciji Samuja Chukwuezeja po desni strani. Londončane je v še večje težave v 29. minuti potisnil Raul Albiol, ki je bil najbolj spreten na drugi vratnici. Gerard Moreno je iznajdljivo podaljšal podajo iz kota z glavo.

Manu Trigueros je bil natančen že v 5. minuti. Rumena podmornica je bila v prvem polčasu na pravih obratih. Foto: Reuters
Manu Trigueros je bil natančen že v 5. minuti. Rumena podmornica je bila v prvem polčasu na pravih obratih. Foto: Reuters

V 36. minuti je Raul Albiol v kazenskem prostoru podrl Nicolasa Pepeja. Sodnik Artur Soares Dias je pokazal na belo točko. Oglasil se je videosodnik, saj je Pepe že pred kazenskim prostorom žogo sprejel z roko. Soares Dias je odšel ob stransko črto, si ogledal posnetek in razveljavil odločitev.

Topničarji z deseterico do znižanja
Na začetku drugega polčasa se je trener gostiteljev Unai Emery, ki je do 29. novembra 2019 neuspešno vodil topničarje, odločil, da Paca Alcacerja pusti v garderobi. Vstopil je nekdanji igralec Arsenala Francis Coquelin.

V 57. minuti je drugi rumeni karton prejel Dani Ceballos, ki je pohodil Daniela Pareja.
Gerard Moreno je v 66. minuti zapravil novo lepo priložnost za Špance, ko se je izkazal vratar Bernd Leno.

Nicolas Pepe je dosegel izjemno pomemben zadetek v gosteh. Obeta se napeta povratna tekma na stadionu Emirates naslednji četrtek. Foto: Reuters
Nicolas Pepe je dosegel izjemno pomemben zadetek v gosteh. Obeta se napeta povratna tekma na stadionu Emirates naslednji četrtek. Foto: Reuters

Londončani so kljub igralcu manj le prišli do zadetka, z bele točke je bil uspešen Nicolas Pepe v 73. minuti. Bukayo Saka je zelo hitro padel v kazenskem prostoru, potem ko se ga je Manu Triguerpos le dotaknil. Videosodnik ni spremenil odločitve Soaresa Diasa.

Tudi gostitelji končali z igralcem manj
Upe gostov je dodatno povečala izključitev Etienna Capoueja v 77. minuti, na sredini igrišča je pokosil Sakaja in si prislužil drugi rumeni karton.

Pierre-Emerick Aubameyang, ki je vstopil šele pet minut pred koncem rednega dela, je v 95. minuti zapravil zadnjo priložnost za izenačenje. Vratar Geronimo Rulli je njegov strel odbil.

Polfinale, prvi tekmi:
MANCHESTER UNITED - ROMA 6:2 (1:2)
Fernandes 9., 71./11-m, Cavani 48., 64., Pogba 75., Greenwood 86.; Pellegrini 15./11-m, Džeko 34.

Manchester United: de Gea, Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw, McTominay, Fred (83./Matić), Rashford (76./Greenwood), Fernandes (89./Mata), Pogba, Cavani.

Roma: Pau Lopez (28./Mirante), Smalling, Cristante, Ibanez, Karsdorp, Diawara, Veretout (5./Villar), Spinazzola (37./Bruno Peres), Pellegrini, Mhitarjan, Džeko.

Sodnik: Carlos del Cerro Grande (Španija)


VILLARREAL - ARSENAL 2:1 (2:0)
Trigueros 5., Raul Albiol 29.; Pepe 73./11-m
RK: Capoue 80.; Ceballos 57.

Villarreal: Rulli, Foyth (70./Mario Gaspar), Raul Albiol, Pau, Alfonso Pedraza (80./Alberto Moreno), Parejo, Capoue, Manu Trigueros (81./Moi Gomez), Gerard, Alcacer (46./Coquelin), Chukwueze.

Arsenal: Leno, Chambers, Holding, Pablo Mari, Smith Rowe (95./Elneny), Dani Ceballos, Thomas, Xhaka, Saka (85./Aubameyang), Ödegaard (63./Gabriel Martinelli), Pepe (95./Willian).

Sodnik: Artur Soares Dias (Portugalska)

Povratni tekmi bosta 6. maja, finale pa 26. maja v Gdansku.