Kanada in Finska sta se zadnja leta pogosto merili v boju za medalje. Foto: EPA
Kanada in Finska sta se zadnja leta pogosto merili v boju za medalje. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS še vedno odgovarjamo na vaša vprašanja o hokeju na ledu. Še vedno pa ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Risi trenutno pri razliki v golih –16, Italijani so se rešili kljub –43

2137. Glede na to, da se v četrtfinalu SP-ja v hokeju zelo pogosto zberejo iste reprezentance, predtekmovanje nima več vpliva. Kako pogosto je prvak postala ekipa, ki je slavila v svoji skupini?

Peter Arčon

Do zdaj je bilo končanih deset svetovnih prvenstev, od tega je pet prvakov skupinski del končalo na prvem mestu, po dva sta bila druga in tretja, en prvak pa je bil po rednem delu četrti.

V spodnji tabeli prinašam še pregled za finaliste. Podatki torej kažejo, da prvo mesto res kaže dobro formo (saj v skoraj polovici primerov pomeni vsaj finale), vsa preostala mesta pa so precej izenačena, kar pomeni, da so klasični osumljenci res enakovredni in uvrstitev v rednem delu nima več velikega pomena.

Mesto v skupiniPrvakFinalistSkupaj
1.549
2.213
3.224
4.134

Opomba, kako brati tabelo: Poglejmo zadnjo vrstico, v njej so vse reprezentance, ki so predtekmovanje končale na 4. mestu, med temi je ena ekipa osvojila naslov (prvak), še tri pa so igrale v finalu (finalist). Skupaj so se torej štiri prebile iz zadnjega položaja do finala.

2138. Kolikokrat sta se v finalu srečali ekipi, ki sta med seboj igrali že v predtekmovanju?
Peter Arčon

Na šestih od desetih prvenstev se je zgodil prav ta scenarij. Zanimivo, v polovici primerov se je finale končal z enakim razpletom kot skupinski del, v drugi polovici pa je sledil preobrat.

LetoParSkupinaFinaleOpomba
2013Švica − Švedska3:21:5obrat
2014Rusija − Finska4:25:2
2016Finska − Kanada4:00:2obrat
2018Švedska − Švica5:33:2
2019Finska − Kanada3:13:1
2021Finska − Kanada3:22:3obrat