Lionel Messi ima s soigralci danes popravni izpit na večerni tekmi z Mehiko. Foto: EPA
Lionel Messi ima s soigralci danes popravni izpit na večerni tekmi z Mehiko. Foto: EPA

Po senzacionalnem porazu v uvodnem krogu proti Savdski Arabiji (1:2) je Argentina zdaj pod velikim pritiskom. Varovanci Lionela Scalonija se zavedajo, da v poštev na obračunu z Mehičani pride le zmaga, vse drugo bi zelo zmanjšalo njihove možnosti po napredovanju v izločilne boje.

Vrhunci tekme Argentina – Savdska Arabija

A tudi Mehičani, ki so v prvem krogu remizirali s Poljaki (0:0), se zavedajo, da bodo morali proti gavčem iztržiti ugoden izid, nato pa vse sile usmeriti v tekmo s Savdijci.

Statistika je sicer na strani Argentincev, ti grenkobe poraza proti Mehičanom niso okusili na zadnjih desetih medsebojnih tekmah, od katerih so jih devet tudi dobili, nazadnje 10. septembra 2019, ko jih je s hat-trickom pokopal Lautaro Martinez (4:0).

Zadnji poraz je Argentina proti Mehiki doživela 10. julija 2004 na južnoameriškem prvenstvu v Peruju, ko je edini zadetek na tekmi skupinskega dela dosegel Ramon Morales. Gavči so se kljub vsemu uvrstili v finale tekmovanja, kjer so jih po izvajanju 11-metrovk premagali Brazilci.

Argentinski ključ do uspeha je zagotovo udaren začetek, s katerim morajo nujno povesti. Če jim to ne bo uspelo, utegnejo v nadaljevanju postati precej nervozni, kar bi bila lahko voda na mlin Mehičanom. Nobena od ekip si pravzaprav ne sme privoščiti poraza, zato bo tekma zagotovo ena izmed vrhuncev letošnjega prvenstva.

Argentinci v soboto rešujejo kožo proti Mehičanom

Danes ob 11.00: Tunizijci velika nevarnost za Avstralce

Toliko je manjkalo pa bi Tunizijci na tekmi uvodnega kroga prejeli danski zadetek, a je Andreas Cornelius iz neposredne bližine žogo z glavo poslal v levo vratarjevo vratnico. Foto: EPA
Toliko je manjkalo pa bi Tunizijci na tekmi uvodnega kroga prejeli danski zadetek, a je Andreas Cornelius iz neposredne bližine žogo z glavo poslal v levo vratarjevo vratnico. Foto: EPA

Tekmovalni dan bodo s tekmo 2. kroga skupine D sicer odprli Tunizijci in Avstralci. Prav Tunizijci so na uvodni tekmi proti Dancem igrali odlično, evropski kolektiv je večkrat pritisnil v nasprotnikov kazenski prostor, prav čudno je, da se je tekma končala brez zadetkov. Tokrat jim bodo nasproti stali Avstralci, ki so po obetavnem začetku nato gladko izgubili proti svetovnim prvakom Francozom (4:1). Gre za tretji medsebojni obračun in prvi po Pokalu Konfederacij leta 2005. Prvič sta se reprezentanci srečali 1. oktobra 1996 na prijateljski tekmi, ki jo je v Tunisu s 3:0 dobila Avstralija, nazadnje 21. junija 2005, ko so v Leipzigu z 2:0 zmagali Tunizijci. Avstralci se bodo na svetovnih prvenstvih drugič srečali z afriško ekipo, 1:1 so leta 2010 igrali z Ganci. Tunizijci so vseeno favoriti, tudi na podlagi tega, da so Avstralci izgubili šest od zadnjih sedmih tekem na prvenstvu, danes bi se lahko tretjič zgodilo, da bi izgubili uvodni tekmi prvenstva, predtem se jim je to pripetilo na prvenstvih v Zahodni Nemčiji (1974) in v Braziliji (2014).


Danes ob 14.00: Bo Lewandowskemu končno uspelo zadeti?

Robert Lewandowski, tragični junak tekme 1. kroga med Poljsko in Mehiko. Foto: EPA
Robert Lewandowski, tragični junak tekme 1. kroga med Poljsko in Mehiko. Foto: EPA

Poljaki so na uvodni tekmi z Mehiko zapravili priložnost za poln izkupiček točk. Natančneje, z bele točke jo je zapravil Robert Lewandowski, ki tako še vedno ostaja brez zadetka na svetovnih prvenstvih. Napadalec Barcelone, ki je v minulih sezonah blestel v dresu Bayerna, upa, da bo proti Savdski Arabiji le prekinil urok. To bo zanj peta tekma na največji nogometni sceni, do danes je proti vratom nasprotnika sprožil 11 strelov. Gre za peti obračun omenjenih reprezentanc, vse obračune do danes so dobili Poljaki, vključno s tremi zmagami na prijateljskih obračunih leta 1994. Nazadnje sta se ekipi pomerili 28. marca 2006, ko je zmago Evropejcem z dvema zadetkoma (1:2) v Rijadu prinesel Łukasz Sosin. Pa Savdijci? Največja zmaga v zgodovini reprezentance proti Argentincem jim je zagotovo dvignila samozavest in povečala apetit. Proti Poljakom lahko dosežejo tretjo zaporedno zmago na svetovnih prvenstvih, potem ko so na zadnji tekmi skupinskega dela minulega mundiala pred štirimi leti v Rusiji z 2:1 v Volgogradu premagali še Egipt.


Danes ob 17.00: Danci lovijo tretjo zaporedno zmago nad Francozi

Olivier Giroud je postal skupaj s Thierryjem Henryjem najboljši strelec francoske članske izbrane vrste. Foto: EPA
Olivier Giroud je postal skupaj s Thierryjem Henryjem najboljši strelec francoske članske izbrane vrste. Foto: EPA

Popoldne je v Dohi na sporedu evropski derbi, na stadionu 974 se bosta pomerili Francija in Danska. Ti imata bogato zgodovino medsebojnih tekem, šlo pa bo za četrti dvoboj na SP-jih. Prvič sta se reprezentanci pomerili na svetovnem prvenstvu leta 1998 v Franciji, ko je tekmo v Lyonu odločil Emmanuel Petit. Leta 2002 so Danci vrnili milo za drago z zmago v Inčeonu, za galske peteline sta bila usodna Dennis Rommedahl in Jon Dahl Tomasson (2:0), pred štirimi leti se je na moskovskem stadionu Lužniki tekma končala brez zadetkov, po prepričanju številnih je šlo za najbolj dolgočasen obračun prvenstva. Danci bodo skušali podaljšati dober niz proti Francozom, dobili so namreč zadnja dva medsebojna obračuna, oba v Ligi narodov (1:2 in 2:0). Trikrat zapored Francozov še nikoli niso premagali. Na drugi strani ima Didier Deschamps res smolo s poškodbami svojih varovancev, na tekmi z Avstralijo se je poškodoval še Lucas Hernandez. A v napadu ima vseeno razpoloženega Olivierja Girouda, ki se je na vrhu francoske strelske lestvice izenačil z legendarnim Thierryjem Henryjem, Ousmana Dembeleja, tu sta – jasno – še Kylian Mbappe in Antoine Griezmann.


SP v Katarju 2022, 2. krog, sobotne tekme

Skupina D, ob 11.00:
TUNIZIJA – AVSTRALIJA

11-26 (D) Tunisia-Australia( id: 3854582), Postave

Skupina C, ob 14.00:
POLJSKA – SAVDSKA ARABIJA

11-26 (C) Poland-Saudi Arabia( id: 3854575), Postave

Skupina D, ob 17.00:
FRANCIJA – DANSKA

11-26 (D) France-Denmark( id: 3854581), Postave

Skupina C, ob 20.00:
ARGENTINA – MEHIKA

11-26 (C) Argentina-Mexico( id: 3854574), Postave