Medtem ko evropska nogometna prvenstva po reprezentančnem premoru potekajo, je Slovenija nenogometna oaza sredi stare celine. Po odloku vlade so v koš zaprtih dejavnosti do 11. aprila padli tudi kolektivni športi, katerih državna prvenstva in treningi so v vseh starostnih kategorijah prekinjeni. Poziv petih panožnih zvez vladi k nezaprtju omenjenih tekmovanj ni zalegel, kar je sprožilo obilo negativnih odzivov.

Matej Oražem o stanju v Domžalah: Poskusili bomo miniodmore in priprave izkoristi za vrnitev v tirnice z začetka spomladanskega prvenstva, ko smo izjemno dobro igrali. Zadnji krog smo imeli težave s kartoni in tudi nekaj smole, končali nismo bleščeče, ampak smo veliko bližje tistim mestom, na katerih želimo biti. Foto: www.alesfevzer.com
Matej Oražem o stanju v Domžalah: Poskusili bomo miniodmore in priprave izkoristi za vrnitev v tirnice z začetka spomladanskega prvenstva, ko smo izjemno dobro igrali. Zadnji krog smo imeli težave s kartoni in tudi nekaj smole, končali nismo bleščeče, ampak smo veliko bližje tistim mestom, na katerih želimo biti. Foto: www.alesfevzer.com

"Želeli smo si, da to ne bi bilo res. Tega preprosto ne moremo razumeti, zadeva je popolnoma nesmiselna. In to, da se takšna stvar lahko sprejme brez nekega resnega posveta s stroko, je dejansko izjemno skrb vzbujajoče," je v pogovoru za Val 202 povedal športni direktor prvoligaškega kluba.

Nadaljeval je, da je prekinitev povzročila dodatne težave, med drugim bo urnik še bolj natrpan. Opozoril je tudi na povečanje poškodb: "Skrbimo za zdravje naših nogometašev, ne samo z vidika korone, ampak tudi z vidika drugih zdravstvenih težav, ki jih lahko imajo. Tukaj to predstavlja velike težave. Gotovo bo dodatno povečanje poškodb, tudi proces treninga je oviran, kar ne prinaša nič dobrega. Če si želimo varno in kakovostno končati prvenstvo, to ni najboljši obet."

Vodilni trije klubi Prve lige so se odzvali s skupnim pismom. Kakšna pa je bila klubska komunikacija z nogometno zvezo in tudi z odločevalci v vladi? "Kar zadeva klube in zvezo, mislim, da smo zdaj v tem času poenoteni kot že dolgo ne. Vsi smo pri enakih stališčih, vsi smo marsikaj prestali v tem času in vsem se zdi zapiranje nepotrebno, nesmiselno in nelogično. Obenem smo vsi zaskrbljeni, kaj bo z mlajšimi selekcijami, ker tam so že do zdaj bile zelo hude posledice, in če bo teh 11 dni trajalo malo dlje, kot se namiguje, bodo posledice še hujše."

O komunikaciji z odločevalci pa je povedal, da resne komunikacije z njimi ni zaznal: "S klubi gotovo ne, s sindikatom tudi ne, po mojih informacijah tudi z večjimi zvezami ne komunicirajo, ali komunicirajo z olimpijskim komitejem, pa ne vem ... Da bi bila kakršna koli možnost, da bi po uradnih kanalih svoja stališča predstavili, pa nam niso omogočili."

Sorodna novica Mijatović: Smo edina oaza v Evropi, ki ima prvoligaški nogomet zaprt

Kot je povedal, v klubu vse, ki še niso preboleli covida-19, testirajo pred vsako tekmo, glede na tempo tekem je to tudi večkrat tedensko. "Dvomim, da je še kakšna skupina v Sloveniji, ki je pod tako strogim nadzorom. Obenem nam je to v izjemno velikem interesu. Mi moramo sami preprečiti, da bi korona spet vdrla k nam. Naše izkušnje kažejo, da takrat, ko nam je bilo omogočeno, da smo se lahko primerno odzvali na pojav okužbe, nikoli ni bilo težav. Edini večji izbruh smo imeli takrat, ko smo morali tekme tudi igrati v teh razmerah, kar pa seveda ni bilo najpametneje. Razen tistega pa smo vse druge posamezne okužbe, ki so prišle v klub, locirali in odpravili že pred druženjem s preostankom ekipe."

Domžale ter drugi slovenski prvoligaši in drugoligaši se pri svojem delu naslanjajo na svoje mladinske pogone. Koliko jih ta zaustavitev ustavlja, prizadene, kakšne negativne posledice pričakuje? "Imam občutek, da odločevalci mislijo, da smo športniki kot luči, ki jih lahko prižgeš in ugasneš, in da zadeva deluje. Seveda ni tako. Mi smo mlajše selekcije v tem mesecu in pol ravno pripravili na največje napore, odigrali smo tudi eno mladinsko tekmo, zdaj jih je bilo veliko več na sporedu, pa so bile odpovedane. To je proces, to, kar smo izgubili lani v dveh, pa potem v štirih mesecih zapore, in to, kar se bo začelo izgubljati spet letos, je nekaj, kar bo žal trajalo leta, da bomo znova prišli nazaj na isto raven. Morda pri tistih najobetavnejših in najambicioznejših niti ne, največji upad bo pri tistih, ki se s tem ukvarjajo predvsem ljubiteljsko. Ti bi nam morali največ pomeniti, saj tam šport proizvaja največjo družbeno korist." To Oražma izjemno skrbi, kljub temu pa je prepričan, da se bodo otroci radi vrnili na treninge, "ali se bodo vrnili vsi in v kakšnem stanju bodo prišli nazaj, pa je drugo vprašanje".

Sorodna novica Protokoli so delovali, zakaj zdaj zapornica tudi za šport?
Sorodna novica Predsedniki panožnih zvez: naj za šport velja enako kot za gospodarstvo

Za konec je povedal, da je na mestu razmislek o tem, kako bi država morala pristopiti in to problematiko začeti dejavno reševati. "Do zdaj niti v enem PKP-ju šport še ni bil zajet, kar pomeni, da za to stvar država ni potrošila niti evra. To je v tem trenutku, poleg tega, da nas morajo nazaj odpreti, največja težava. Če vzamemo v zakup obljube, ki so nam jih dali, da bo 12. aprila vse po starem, potem je treba takoj poskrbeti za finančni del in klubom omogočiti, da bodo lahko procese treninga kakovostno organizirali tudi naprej. Ne samo to, verjetno bo treba 20, 30, 40 odstotkov še dodati, če bomo želeli v doglednem času priti vsaj na tisto raven, kjer smo bili lansko leto."

Pogovoru novinarja Vala 202 Jožeta Pepevnika z Matejem Oražmom lahko prisluhnete spodaj.

PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE
28. KROG

Preloženo:
BRAVO - DOMŽALE

GORICA - OLIMPIJA

ALUMINIJ - MARIBOR

MURA - CELJE

KOPER - CB24 TABOR SEŽANA

Preloženo zaradi zaprtja države med 1. in 11. aprilom.

Lestvica:                             
OLIMPIJA          26 14  8  4 34:16 50
MARIBOR           27 13 10  4 52:32 49
MURA              27 12  9  6 31:18 45
DOMŽALE           27 10 10  7 37:30 40
KOPER             27 10  7 10 34:37 37
BRAVO             26  8 10  8 26:26 34
CB24 TABOR SEŽANA 27  9  6 12 31:36 33
CELJE             27  7  6 14 24:33 27
ALUMINIJ          27  6  9 12 19:36 27
GORICA            27  4  7 16 17:42 19