Državna prvaka Slovenije in Italije bosta še najmanj dve kolesarila za ekipo Bahrain Victorious, v kateri sta od poletje dalje nizala uspeh za uspehom. Foto: Reuters
Državna prvaka Slovenije in Italije bosta še najmanj dve kolesarila za ekipo Bahrain Victorious, v kateri sta od poletje dalje nizala uspeh za uspehom. Foto: Reuters

"V tej ekipi imam zelo dolgo zgodovino in vselej sem verjel v ta projekt. V tej sezoni smo končno dokazali, da smo ena najboljših ekip v karavani," je ob podaljšanju pogodbe za spletno stran ekipe iz Bahrajna dejal Matej Mohorič, ki je že pozimi in nazadnje ob sklepu sezone ponavljal, da je več kot zadovoljen v najbolj slovensko obarvani ekipi v svetovni seriji.

Štiri zmage in osemkrat drugi

26-letnik iz Podblice pod Jelovico ima za seboj najboljšo sezono v karieri: najprej je v Kopru drugič postal državni prvak v cestni vožnji. Sledila je Dirka po Franciji in dve izjemni etapni zmagi po samostojnih pobegih, s čimer je zaokrožil trojček etapnih zmag na vseh tritedenskih dirkah. Pri tem je zanimivo, da je vselej dobil najdaljšo etapo: tako na Vuelti 2017 kot na Giru 2018 kot zdaj na Touru 2021.

Eno etapno zmago je slavil tudi na dirki po Beneluksu, na kateri je ob tem še zasedel skupno drugo mesto, kar je bil tudi njegova končna uvrstitev na Dirki po Poljski. Obenem je skozi celotno sezono nabral kopico drugih mest: na Dirki po Sloveniji, po Poljski in Beneluksu, spomladi po Kataloniji, drugi je bil tudi na enodnevni klasiki San Sebastian, kjer je izgubil šprint z zmagovalcem Američanom Neilsonom Powlessom.

Mohorič: Še bolj kot letošnji izidi me veseli, da vem, kaj še izboljšati

Druga Mohoričeva družina

Sorodna novica Roubaix veselica za Mohoriča, ki se ne boji severnega pekla, a spoštuje kocke

"Kolesarji imamo izjemno podporo vodilnih in strokovnega štaba. Trdo smo delali, da smo prišli do sem. Po tako dobri sezoni mi ni prišlo na kraj pameti, da bi zamenjal okolje. Zadovoljen sem v moštvu, to je moja druga družina. Prepričan sem, da lahko tudi v prihodnje nadaljujemo takšne predstave in zmagujemo na dirkah," je ob podpisu pogodbe dodal Mohorič, ki je po bolj zadržanih sezonah 2019 in 2020 s pridom izkoristil spremembo ekipne taktike.

Najuspešnejša sezona za Bahrajnci

Bahrain Victorious je namreč letos pod taktirko športnega vodje Vladimirja Miholjevića in z glavnim športnim direktorjem Gorazdom Štangljem začel dirkati podjetneje. Zlasti na etapnih dirkah so se raje podali na lov za etapnimi zmagami kot pa v boj za skupna slavja.

Vseeno pa so ravno na Grand Tourih poželi obilo uspeha: na Dirki po Italiji je bil Damiano Caruso drugi, na Dirki po Španiji je bil Jack Haig tretji. Pri tem so postali tudi zmagovalci med ekipami tako na Dirki po Franciji kot na Dirki po v Španiji, obakrat je bil vodilni športni direktor Štangelj. Sezono 2021 so sklenili s kar 31 zmagami, od tega 16 na elitni ravni svetovne serije, po UCI-točkah pa so peti in zaokrožajo elitno peterico, v kateri so še Deceuninck QuickStep, Ineos Grenadiers, Jumbo Visma in UAE Emirates.

Prvak Roubaixa v Bahrainu od prvega dne ekipe

Sorodna novica Mentalni trening preporodil Colbrellija

Skupaj z Mohoričem je Bahrain Victorious pogodbo pričakovano podaljšal še z italijanskim zvezdnikom Sonnyjem Colbrellijem. Evropski prvak v cestni dirki je v letošnji sezoni osvojil Dirko po Beneluksu, postal državni prvak Italije, prejšnjo nedeljo pa dobil tudi prestižno dirko Pariz–Roubaix po epski vožnji v blatu, dežju in vetru. Skupaj se je v letu 2021 podpisal pod osem zmag, v karieri jih je zbral 34.

"Z veseljem nadaljujem in ostajam v ekipi, ki je kot družina zame. Sem eden redkih kolesarjev, ki nosim dres ekipe vse od začetka v letu 2017, prve debitantske sezone Bahraina v svetovni seriji. Po tej osupljivi sezoni lahko rečem, da sem zrasel skupaj s celotno ekipo, za kar sem ji hvaležen," je dejal 31-letnik iz južne obale Gardskega jezera.

Eržen upa še na stopnjevanje izidov

Sorodna novica Colbrelli z zlatimi črkami v zgodovino severnega pekla

Bahrain Vicotorious je v objavi zapisal, da je pogodba večletna, kar pomeni, da je podaljšanje s prvakoma Slovenije in Italije najmanj dvoletno.

"Resnično smo veseli, da Matej in Sonny ostajata del družine Bahrain Victorious. V tej sezoni sta pokazala neverjetno predanost, kar se je odrazilo v njunih izidih in dosežkih. Upamo, da bomo še naprej trdo delali in imeli še več uspeha v prihodnjih sezonah," je ob koncu dejal glavni šef ekipe Milan Eržen. Novomeščan je konec leta 2016 prepričal princa Naserja bin Hamada Al Kalifo, čigar osebni trener je bil, da vloži sredstva v ustanovitev ekipe svetovne serije.