Najboljši igralec tekme Thomas Müller je že šestkrat zatresel mrežo Barcelone v izločilnih bojih Lige prvakov. Foto: Reuters
Najboljši igralec tekme Thomas Müller je že šestkrat zatresel mrežo Barcelone v izločilnih bojih Lige prvakov. Foto: Reuters

Bavarci so zadnji poraz doživeli 7. decembra v Mönchengladbachu. V jesenskem delu igra ni stekla. Niko Kovač nikakor ni mogel povezati zvezdnikov, s Thomasom Müllerjem se sploh nista razumela. Po odhodu Hrvata je vezist v življenjski formi in v petek je bil najboljši igralec tekme na stadionu Luz v Lizboni.

Müller z glasnimi navodili pravi vodja na zelenici
30-letni Müller je odigral 113. tekmo v Ligi prvakov, kar je rekord med nemškimi igralci. Bil je pravi vodja ekipe na zelenici, vseskozi je glasno dajal navodila. Na praznem stadionu se je vse skupaj zelo dobro slišalo. Pri Barceloni ni bilo vodje, ampak razbita vojska ostarelih asov.

"To je bil res nepozaben večer. Na sredini igrišča igralci Barcelone sploh niso zadihali. Vsi smo se zavedali, da ne smemo dopustiti, da pride Messi do žoge pred našimi vrati. To je bila še precej večja prevlada kot pred šestimi leti, ko smo nadigrali Brazilijo s 7:1. Spomnimo se, da je bilo nato v finalu zelo težko, in zdaj nas čaka velik test v polfinalu. Tekmec bo zagotovo precej boljši," je razmišljal Müller, ki ni več v načrtih Joachima Löwa. Selektor elfa si je ogledal tekmo in o marsičem bo moral še premisliti do evropskega prvenstva ...

Hansi Flick je bil med letoma 2006 in 2014 pomočnik Joachima Löwa. Po zmagi na svetovnem prvenstvu v Braziliji je iskal nove izzive. Želel je postati glavni trener in priložnost je dobil pri Bayernu. Od julija do novembra lani je bil najprej pomočnik Nika Kovača. Foto: Reuters
Hansi Flick je bil med letoma 2006 in 2014 pomočnik Joachima Löwa. Po zmagi na svetovnem prvenstvu v Braziliji je iskal nove izzive. Želel je postati glavni trener in priložnost je dobil pri Bayernu. Od julija do novembra lani je bil najprej pomočnik Nika Kovača. Foto: Reuters

Davies pravi Usain Bolt z žogo
Poleg Müllerja je izstopal še kanadski blisk Alphonso Davies, pravi Usain Bolt z žogo. Ivan Perišić je dobil prednost pred Kinglseyjem Comanom in Hrvat je prikazal najboljšo predstavo v dresu Bayerna. Za čisto desetko. Še ena odlična poteza Flicka, ki je do podrobnosti preučil igro Kataloncev.

Jeseni povprečno, spomladi zelo dobro, poleti pa vrhunsko
Flick, ki je sestavil tudi taktiko za nepozabno zmago nemške reprezentance nad Brazilijo s 7:1 pred šestimi leti v polfinalu svetovnega prvenstva, jeseni še ni sestavil popolnega mozaika. V uvodnih dveh mesecih spomladanskega dela je bila podoba Bayerna že precej boljša in osmi zaporedni naslov nemškega prvaka je bil marca blizu.

Po 66 dneh odmora zaradi pandemije novega koronavirusa so serijski nemški prvaki nanizali deset zmag in osvojili dvojno domačo krono. Spomladi so v Bundesligi dosegli 16 zmag in le enkrat remizirali (0:0 proti Leipzigu, ki je v polfinalu Lige prvakov). Veliko je bilo pomislekov, da pet tednov odmora do povratne tekme osmine finala Lige prvakov proti Chelseaju ne bo dobro vplivalo na igralce. Po zmagi nad Londončani s 4:1 in po gala predstavi proti Barceloni je jasno, da je odmor prišel zelo prav. Svežina je pomemben dejavnik v izločilnih bojih.

Na devetih tekmah v letošnji Ligi prvakov je Bayern zmagal devetkrat, kar je rekord tega tekmovanja. Dosegel je 39 golov, kar je največ do zdaj do polfinala.

Lionela Messija je res lahko bolela glava. To je bila najslabša sezona Barcelone v obdobju, ki ga je najbolj zaznamoval prav argentinski velemojster. Foto: Reuters
Lionela Messija je res lahko bolela glava. To je bila najslabša sezona Barcelone v obdobju, ki ga je najbolj zaznamoval prav argentinski velemojster. Foto: Reuters

Odlična taktika Hansija Flicka
Flick je zagovornik presinga po celotnem igrišču. V Bundesligi se vse ekipe le branijo, tokrat pa je bilo jasno, da bo Barcelona skušala razviti svojo prepoznavno igro. Obrambna vrsta Kataloncev je imela črn večer, napake so si sledile, tudi vratar Marc-Andre ter Stegen je podajal žoge naravnost na noge Bavarcev.

"Že na treningih v Algarveju sem videl, da smo res izjemno pripravljeni. Intenzivnost treningov je bila na visoki ravni, saj je motiv ogromen. Vedel sem, da je treba pritisniti na zadnjo vrsto Barcelone, saj imajo najboljše nogometaše v napadu. To je bila le ena tekma in vsi se zavedamo, da smo šele v polfinalu. Res sem zadovoljen s to predstavo. Novinarji zdaj analizirate in mi govorite o zgodovinskem izidu, a precej bolj me zanima trdo delo do polfinala," je povedal Flick.

Precej bolj čustveno je tekmo spremljal Hasan Salihamidžić. Damir Skomina mu je pokazal rumeni karton v drugem polčasu zaradi protestov ob prekršku Thiaga. "Že dolgo nisem tako užival na klopi. Koncentracija je bila maksimalna. Vsi smo navdušeni, a seveda si želimo osvojiti naslov. To je naš cilj," je bil navdušen športni direktor Bayerna, ki je leta 2001 osvojil naslov evropskega prvaka v Milanu proti Valencii po streljanju enajstmetrovk.

Kimmich: Barcelona je popolnoma razpadla po našem petem golu
"Kar težko verjamem, da smo premagali Barcelono z 8:2. To je bilo kruto. Ne smemo pozabiti, da je imela Barca pri 1:1 dve veliki priložnosti. Pred tem in tudi v nadaljevanju smo bili veliko boljši. Hitro sem začutil, da so naši tekmeci zelo negotovi. Mi smo odlično nadzorovali igro, podaje so bile natančne, sprejemi žoge odlični. Potem ko smo prejeli gol za 2:4, smo se hitro zbrali in zadeli še štirikrat. Zmenili smo se, da se ne bomo zaprli. Barcelona je popolnoma razpadla po našem petem golu. Nismo še dosegli svojega cilja, zdaj nas čaka težka naloga v polfinalu," je poudaril Joshua Kimmich, ki je tokrat igral na desni strani obrambe, saj je Benjamin Pavard poškodovan.

Quique Setien je verjetno zadnjič sedel na klopi Barcelone. Foto: Reuters
Quique Setien je verjetno zadnjič sedel na klopi Barcelone. Foto: Reuters

Barca po 12 letih brez lovorike in le še bleda senca evropskega velikana
Barcelona je katastrofalno sezono končala brez lovorike. To se je zgodilo prvič po sezoni 2007/08. Po tisti sezoni je na klop sedel Pep Guardiola in začelo se je zlato obdobje kluba. Katalonci so bili evropski prvaki v letih 2009, 2011 in 2015, zdaj pa so le še bleda senca evropskih velikanov. Povprečna starost začetne enajsterice je bila 30 let in nekateri posamezniki so zelo verjetno odigrali zadnjo tekmo za katalonski ponos.

Pique: Dotaknili smo se dna
"Vsi smo na tleh. Tako res ne moremo igrati v četrtfinalu Lige prvakov. Zelo težko bo preboleti ta poraz. Ne bi hotel govoriti o koncu našega obdobja. Potrebne bodo spremembe. Sprijazniti se bo treba, da smo se tokrat res dotaknili dna," je bil razočaran Gerard Pique.

Nova sezona v španskem prvenstvu se bo začela čez mesec dni in veliko presenečenje bi bilo, če bi Quique Setien še sedel na klopi Barcelone. Januarja je nasledil Ernesta Valverdeja, krivulje pa ni mu uspelo zasukati, vse skupaj je šlo le še navzdol.

Bayern z rušilno močjo povozil Barcelono