Mura je petič v letošnji sezoni Prve lige osvojila tri točke. Foto: www.alesfevzer.com
Mura je petič v letošnji sezoni Prve lige osvojila tri točke. Foto: www.alesfevzer.com

Mura je po izpadu v pokalu in treh tekmah državnega prvenstva brez zmage po več kot mesecu dni znova vpisala tri prvoligaške točke. Po odličnem začetku sezone je oktobra sledila manjša kriza, s čimer so Sobočani izgubili prvo mesto na lestvici, kamor pa so se znova vrnili z zmago nad Mariborom, ki je dobil zadnji dve medsebojni tekmi.

Vijoličasti, ki so na zadnjih petih tekmah četrtič ostali brez zmage, v letošnji sezoni Prve lige pa doživeli drugi poraz, so ves čas imeli terensko premoč. 60 odstotkov igralnega časa so imeli žogo v svoji posesti, toda njihova prevlada na zelenici je bila jalova, saj si res velikih priložnosti niso priigrali. Sobočani so bili konkretnejši, predvsem pa boljši v realizaciji. Gostje so na Fazaneriji začeli dobro in v prvih 20 minutah zagospodarili na igrišču. Nekajkrat je bilo nevarno pred domačimi vrati, toda Matko Obradović ni imel veliko dela.

Kouter v 22. minuti povedel Muro v vodstvo

Že po prvem konkretnejšem napadu Mure se je zatresla mariborska mreža. Luka Bobičanec je v 22. minuti poslal imenitno žogo z leve strani v kazenski prostor, Nino Kouter, pri pokrivanju katerega je zamudil Blaž Vrhovec, pa je natančno meril z glavo ob prvi vratnici Ažbeta Juga, ki bi lahko bolje posredoval. Osem minut pozneje je bila domača vrsta blizu povišanju prednosti, ko je veliko napako napravil Martin Milec, ki je slabo podal proti Jugu. Žogo je prestregel Kevin Žižek, toda zadel je le vratnico.

Bobičanec z bele točke zadel za 2:0

Tudi v drugem polčasu je Maribor močno pritiskal, a večjih priložnosti si ni priigral. Mura je nevarno zapretila v 84. minuti po akciji rezervistov Andrije Filipovića in Kaia Cipota, a je Jug dobro posredoval. V 88. minuti pa je bil mariborski čuvaj mreže nemočen. Špiro Peričić je naredil veliko napako. Kouter je prestregel slabo podajo gostujočega branilca, nato poslal globinsko žogo Cipotu, ki je vtekel, s hrbta pa ga je nepravilno ustavil Amir Dervišević. Ljubljančan v vijoličastem dresu je tako po dobrih desetih minutah v igri moral predčasno pod prho, z bele točke pa je zadel Bobičanec. Jug je bil sicer blizu, a je bil strel premočen.

Neučinkoviti Mariborčani razočarani zapuščajo Fazanerijo

Ljubljanski obračun dobila Olimpija

Ko je zadnjič Bravo gostoval v Stožicah, je s 5:0 nadigral Olimpijo. Tokrat je bil proti mestnemu tekmecu nemočen. Zmaji so se po porazu v Sežani, ko se je pošteno zamajal tudi stolček Dina Skenderja, pobrali in na ljubljanskem dvoboju imeli praktično celo tekmo pobudo, priigrali so si več priložnosti, dve pa po prekinitvah tudi realizirali. Oba strelca, Andres Vombergar in Miral Samardžić, sta zadela z glavo.

Miral Samardžić je zadel na drugi domači tekmi zapored. Predtem je odločil dvoboj proti Celju. Foto: www.alesfevzer.com
Miral Samardžić je zadel na drugi domači tekmi zapored. Predtem je odločil dvoboj proti Celju. Foto: www.alesfevzer.com

V prvem delu si moštvi nista priigrali veliko priložnosti. Nekoliko nevarnejša je bila Olimpija. Po dobre pol ure se je gostujoča mreža zatresla. Z razdalje je v svojem slogu silovito streljal Timi Max Elšnik. Igor Vekić je žogo odbil, na pravem mestu pa je bil Đorđe Ivanović, ki jo je pospravil za njegov hrbet, toda ob strelu soigralca je bil srbski nogometaš v prepovedanem položaju, zato je bil gol upravičeno razveljavljen. Najboljši igralec Olimpije v tej sezoni je zapretil še v 37. minuti, ko je lepo z leve prodrl proti sredini, toda za las je meril mimo vrat.

Takoj na začetku drugega polčasa je bilo vroče pred vrati zmajev, ko je natančen predložek v kazenski prostor poslal Žan Trontelj. Streljal je Mustafa Nukić, veselje Brava pa je preprečil Žiga Frelih. 57. minuta je tekla, ko je Olimpija povedla. Radivoj Bosić je izvedel prosti strel nekoliko z leve strani. Poslal je visoko žogo pred vrata, kjer je pred Vekićem uspešno skočil Vombergar in z glavo žogo pospravil v mrežo.

Deset minut pozneje so zmaji povišali prednost. Bosić je priboril udarec iz kota, ki ga je tudi izvedel. Pred vrati je Samardžić pobegnil Vanji Drkušiću in z glavo premagal Vekića. Domači kapetan je odigral 100. tekmo v Prvi ligi, dosegel pa je drugi zadetek. Deset minut pred koncem je bil Bravo najbližje zadetku, a je Trontelj zadel okvri vrat.

Olimpija v drugem polčasu strla Bravo

OLIMPIJA - BRAVO 2:0 (0:0)
Vombergar 57., Samardžić 67.

Olimpija: Frelih, Boakye (62./Fink), Korun, Samardžić, Andrejašič, Elšnik, Caimacov, Marin, Bosić (72./Perković), Vombergar, Ivanović (90./Ostrc).

Bravo: Vekić, Trontelj, Brekalo, Drkušić (85./Španring), Kurtović, Žinko (85./Žugelj), Ogrinec (72./Maher), Agboyi, Kramarič, Nukić, Šego (64./Kancilija).

Sodnik: Dejan Balažič (Ljubljana)


MURA - MARIBOR 2:0 (1:0)
Kouter 22., Bobičanec 88./11-m
RK: Dervišević 87./Maribor

Maribor: Jug, Milec, Mitrović, Peričić, Klinar, Pihler, Vrhovec (76./Dervišević), Kronaveter (67./Tavares), Repas, Požeg Vancaš (82./Bajde), Mešanović (67./Mlakar).

Mura: Obradović, Kous, Karničnik, Lovrić, Šturm, Kozar, Horvat (60./Filipović), Maroša (76./Brkić), Kouter, Bobičanec (90./Travner), Žižek (60./K. Cipot).

Sodnik: Dragoslav Perić (Kranj)

Izjave in analiza po koncu tekme Mura - Maribor
Analiza prvega polčasa tekme Mura - Maribor

GORICA - CB24 TABOR SEŽANA 2:1 (2:0)
Cvijanović 24., Velikonja 29./11-m; Stančič 90.

KOPER - CELJE 3:0 (2:0)
Vršič 22., 42., Krajinović 85.

Preloženo zaradi koronavirusa:
ALUMINIJ - DOMŽALE

Lestvica:                             
MURA                 9  5 2 2 14:6  17
OLIMPIJA             9  4 3 2 10:7  15
CB24 TABOR SEŽANA    9  5 0 4 14:13 15
MARIBOR              9  3 4 2 17:11 13
KOPER                9  3 4 2 13:9  13
BRAVO                9  3 2 4 10:14 11
DOMŽALE              8  2 3 3 11:12  9
CELJE                9  2 3 4  8:12  9
ALUMINIJ             8  2 3 3  6:11  9
GORICA               9  2 2 5  9:17  8
                                      
Nogomet: Mura - Maribor, posnetek celotne tekme