Jan Vide je lani blestel na svetovnem prvenstvu do 17 let, letos pa ga s Slovenijo čaka takšen turnir v kategoriji do 19 let. Foto: Fiba
Jan Vide je lani blestel na svetovnem prvenstvu do 17 let, letos pa ga s Slovenijo čaka takšen turnir v kategoriji do 19 let. Foto: Fiba

Proti Crveni zvezdi je dal 19 točk, Panathinaikosu 20, 27 večnemu tekmecu Barceloni in za konec še 19 selekciji najbolj nadarjenih košarkarjev, ki s svojimi klubi ne igrajo teh evroligaških mladinskih turnirjev. V finalu je za indeks 25 statistiko napolnil še s sedmimi skoki, šestimi podajami in dvema ukradenima žogama. Real iz Madrida je vse štiri tekme zaključnega turnirja v Litvi dobil in se še četrtič veselil tega naslova. Prvega je osvojil pred osmimi leti na domačem parketu, ko je igral na krilih Luke Dončića. Zdaj je košarkarski virtuoz iz Ljubljane dobil novega naslednika med MVP-ji madridskega Reala, za nameček je še rojak.

ESPN-ov Jonathan Givony poroča, da naj bi Jan Vide kariero nadaljeval v Los Angelesu na slovitem UCLA-ju, ki velja za eno najboljših košarkarskih univerz v ZDA.

Sorodna novica Real razvija nov slovenski talent: "Dončić je v Madridu še vedno košarkarski bog"

Drugič je bil Slovenec izbran za najkoristnejšega posameznika. Vide je bil najboljši igralec svojega moštva, v povprečju pa je prispeval 21,2 točke, 5,7 skoka, štiri podaje, skupaj pa statistični indeks več kot 21. Prvo peterko so dopolnili še Mouhamed Faye, ki je s selekcijo najobetavnejših igralcev v finalu klonil z 71:60, Barcelonin Kasparas Jakučionis, Zvezdin Nikola Topić in Megin Bogoljub Marković. "Seveda je naslov velika stvar. Trofeja mi veliko pomeni. Lepo je dobiti tudi to individualno nagrado. Lepo je, ko so povsod fotografi in si v središču pozornosti. V teh 20 letih je bilo sicer veliko MVP-jev, pa niso vsi naredili niti približno takšne kariere kot na primer Luka. To ni zagotovilo, da bo kariera vrhunska. Seveda se zdaj počutim kot nekakšna zvezda, a se zavedam, da me čaka še ogromno dela, še posebej v prihodnji in sezoni zatem. V tem trenutku je vse super, lep je dosežek, a vem, kaj me še čaka," je za MMC povedal Vide.

Real Madrid v Kaunasu igral odlično obrambo

Januarja, kmalu po dopolnjenem 18. letu, je obetavni branilec v prvem pogovoru za slovenske medije dejal, da je osvojitev mladinske Evrolige glavni cilj, obenem pa zatrdil, da je prepričan, da so s soigralci glavni favoriti za naslov. Z vlogo so se v Kaunasu imenitno soočili, blestel pa je torej 197 centimetrov visoki Domžalčan: "Zame je bilo na koncu vse skupaj precej čustveno. To je bila moja zadnja tekma za Real v teh mlajših kategorijah. Čutil sem manjši pritisk, da moramo zmagati. Lani nam ni uspelo in res sem se želel posloviti od Madrida z naslovom. Ob koncu tisto zadnjo sekundo in ob sireni je bil zame eden najboljših občutkov. Breme je padlo in sem samo užival v trenutku. Hkrati sem se začel zavedati, da žal s to ekipo ne bomo več igrali skupaj. Mogoče se še kdaj srečamo, je pa bilo potem slavje v garderobi veliko. Uživanje."

Vide je izjemen napadalec in iznajdljivo je sposoben koše dosegati na najrazličnejše načine. V zadnji sezoni je konkretno popravil tudi met z razdalje, prodor pa je bil vedno njegovo veliko orožje. Bil je ofenzivna gonilna sila Madrida, ki pa je kot ekipa navdušil z agresivno in dobro obrambo. V povprečju je kraljevi klub prejemal le 60 točk na tekmo: "Zasluge gredo trenerskemu štabu. Prejšnja leta se spomnim, da smo razmišljali samo, da če damo več košev, bomo zmagali. Samo napad in čim hitrejša igra. Zdaj skušamo za napad izhajati iz naše obrambe. S tem smo dejansko dobili hitrejšo igro. Ko igramo dobro obrambo, dobimo skok in gremo hitreje v protinapad. Tako individualno kot ekipno je naša obramba ena boljših."

Če bo ostal tako samozavesten, bo uspešen tudi med člani

Na turnirju v Kaunasu je igral še en obetavni slovenski košarkar. Urban Kroflič je z Mego dvakrat zmagal in enkrat izgubil ter tako obstal v skupini. 197 centimetrov visoki 17-letni mladenič iz Dobrne, ki je iz Vojnika odšel najprej v Španijo na akademijo SBA, zdaj pa se kali v Beogradu. V Litvi ni bil strelsko razpoložen, saj je dajal dobre tri točke na tekmo, je pa na turnirju v srbski prestolnici, kjer si je Mega zagotovila vstopnico za Kaunas, v povprečju dosegal več kot deset točk.

Z Realom je poleg Evrolige igral še Ligo EBA, ki je četrti rang v Španiji, in državno mladinsko ligo, kjer je bil v finalu sicer boljši Joventut. V Ligi EBA je druga ekipa Madridčanov brez poraza slavila v eni izmed skupin, toda vodstvo kluba želi, da se mladi kalijo na tej ravni, zato potem tudi ne igra dodatnih tekem za napredovanje v višjo ligo. Tudi v teh dveh tekmovanjih je bil slovenski najstnik najboljši igralec in strelec kraljevega kluba: "Zdaj je to nekakšna pika na i celotnega procesa teh štirih let. V tem obdobju seveda ni bilo vse lepo. Bili so tudi slabi trenutki, toda na koncu, ko bom pogledal na vse skupaj, se bom spomnil teh dobrih. Ta zdaj je verjetno najljubši moj tukaj v Madridu."

"Mislim, da sem letos naredil korak naprej. Sploh pri individualni igri in razmišljanju. Dejansko vidim, da sem bolj samozavesten. Dobil sem vlogo vodje ekipe. Kot takega so me sprejeli tudi soigralci. To je predstavljalo neko dolžnost, da smo potem dobro igrali kot ekipa, ko sem bil v tej vlogi. Sezona, ki sledi, bo zagotovo velik izziv. Ta prehod iz mladinske kategorije res ni lahek, a če bom imel tako miselnost kot zdaj, mislim, da ne bo težav. Predvidevam, da v novi ekipi ravno ne bom imel toliko časa žoge v svojih rokah in prevzemal odgovornosti, ampak če bom igral s tako samozavestjo, kot sem zdaj, ter imel podporo igralcev in trenerjev, mislim, da ta preskok ne bi smel biti problematičen," je dodal nekdanji košarkar mlajših kategorij Heliosa, ki se je pred štirimi leti preselil v Španijo.

Naslednji izziv svetovno prvenstvo U19 s Slovenijo

Realovi mladeniči so po svojem slavju lahko v Kaunasu spremljali še zmago članske ekipe. Preobrat je režiral izjemni organizator igre Sergio Rodriguez, ki je poleti med pripravami največji vtis napravil na Videta, piko na i pa je s košem tri sekunde pred koncem postavil še en veteran, Sergio Llull. Mladinci so se v Španijo vrnili skupaj z zmagovalci Evrolige in že na letalu, kot je dejal Vide, je bila prava veselica: "Rodriguez to dela že 15 let in me ni nič presenetil, da je tako igral. Pokazal je, da je maestro košarke. Zanj so leta le številka. Na drugi strani je potem Llull, ki ima talent za doseganje takih košev, kot ga je dal na koncu. Njegov edini koš – in to najpomembnejši. Neverjetno. Imeli smo srečo, da smo sedeli skoraj v prvi vrsti. Po koncu tekme smo jih šli lahko pozdravit in jim čestitat."

V kratkem bo tudi uradno jasno, kje bo Jan nadaljeval kariero, saj je zanj konec mlajših kategorij. V naslednjih dneh se bo sicer vrnil v Slovenijo, kjer se bo kmalu začel pripravljati na svetovno prvenstvo U19. Lani je bil na tovrstnem tekmovanju v kategoriji do 17 let prvi strelec turnirja, Slovenija pa je zaigrala v četrtfinalu. Zdaj ga čaka še večji izziv, na Madžarskem pa se bo reprezentanca v skupini srečala z Madagaskarjem, Libanonom in ZDA. Po prvenstvu v Debrecenu se bo poleti posvetil individualnim treningom in se skušal čim bolj pripraviti na sezono, ki sledi.