Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na startu 53. izvedbe slovite regate je že prijavljenih več kot 1600 jadrnic vseh velikosti, organizatorji pa jih do nedelje pričakujejo še več. Za zmago se bo po pričakovanjih Way of Life predvsem udarila z italijanskima jadrnicama Arca in Portopiccolo. Regata v Tržaškem zalivu naj bi po zadnji vremenski napovedi potekala ob zmerni do močnejši burji, tako da se obeta jadralska poslastica.

Na generalki zmaga Way of Life

Way of Life je sicer pretekli konec tedna zmagala na jubilejni, 50. regati za pokal Bernetti v organizaciji sesljanskega jadralnega kluba Pietas Julia. Gre za nekakšno generalko pred bolj slovito Barcolano. Vinčec je zaradi poškodbe roke tokrat krmilo prepustil izkušenemu Izolčanu Mauriziu Benčiču in italijanskemu olimpijcu Lorenzu Bodiniju, sam pa je v vlogi skiperja skrbel za strateške odločitve, so po regati sporočili iz njegove ekipe.

Organizatorji so se pretekli konec tedna borili s pomanjkanjem vetra. Zaradi tega so regato med Trstom in Sesljanom nekoliko skrajšali, s približno 10-minutnim zaostankom pa je drugo mesto na njej osvojil italijanski Portopiccolo s slovenskim krmarjem Mitjo Kosmino, tretja pa je bila jadrnica Fanatic. Favoritinja za zmago, 30-metrska jadrnica Arca s tržaškim matadorjem Furiom Benussijem, je zasedla 12. mesto.

Napoved za Barcolano: sončno z zmerno burjo

Tržaški zaliv vedno nepredvidljiv

Kljub zmagi Vinčec z ambiciozno posadko ostaja na trdnih tleh Barcolano, kjer brani zmago, saj je Tržaški zaliv vedno znova izjemno nepredvidljiv in pogosto zgolj izbira startnega mesta med tudi do 2000 jadrnicami v regatnem polju odloča o vrhunskem rezultatu. Tokrat pri napadu na zmago Koprčan sicer ne bo mogel računati na pomoč Primoža Rogliča v svoji ekipi, namesto njega pa bo del zvezdniške posadke kuharski velemojster Tomaž Kavčič.

Organizator Barcolane je jadralni klub Societa Velica di Barcola e Grignano. Gre za klub iz zdaj priobalne predmestne četrti v Trstu, nekdaj ribiške vasi Barkovlje (italijansko Barcola), v kateri so večinsko živeli Slovenci in ki je tudi dala ime regati Barcolana oziroma Barkovljanka. Uvod v nedeljsko osrednjo regato pa bo že sobotna jadralna regata Go to Barcolana from Slovenija oziroma Na Barcolano iz Slovenije. Start slovenskega dela tekmovanja bo v Portorožu. Končala se bo v Trstu.

Na Barcolano prijavljenih več kot 1600 plovil