Boris Strel je poskrbel za doslej edino zmago v bazični disciplini alpskega smučanja, veleslalomu. Foto: RTV SLO
Boris Strel je poskrbel za doslej edino zmago v bazični disciplini alpskega smučanja, veleslalomu. Foto: RTV SLO
Roger Federer, Ivan Lendl in Andre Agassi.
Zaznamovali so zadnji dve teniški desetletji: Roger Federer, Ivan Lendl in Andre Agassi. Foto: EPA

Škofjeločan je za svoj največji uspeh (ob bok mu lahko postavimo še bron na svetovnem prvenstvu leto kasneje) premagal Američana Phila Mahra (zaostal je 27 stotink) in Švicarja Joela Gaspoza (+0,37). Četrto mesto sta si razdelila Bojan Križaj in Marc Girardelli. Kasneje je bil Križaj še nekajkrat blizu zmagi, dvakrat tudi Jure Košir (februarja leta 1995 je v Adelbodnu in Furanu zmanjkalo le nekaj stotink), a ostalo je pri eni slovenski veleslalomski zmagi.

1983
Rodil se je Zlatan Ljubijankić, ki sodi med najboljše slovenske nogometaše. Dokazal se je pri Domžalah. Januarja 2008 je za milijon evrov prestopil v belgijski Gent. Postal je tudi slovenski reprezentant.

1995
Čeh Ivan Lendl je, čeprav v Wimbledonu nikoli ni zmagal, postal častni član vseangleškega kluba (All England Club). Le trije pred njim, ki niso zmagali na "sveti travi", so že postali člani tega prestižnega društva. Lendl je dvakrat igral v finalu Wimbledona. Leta 1986 ga je premagal Boris Becker, leta 1987 pa Pat Cash.

1996
Primož Peterka je dobil tekmo za svetovni pokal v smučarskih skokih v Harrachovu. Drugi je bil Avstrijec Andreas Goldberger, tretji pa Norvežan Kristian Brenden. Komaj 17-letni Peterka je tako slavil drugo zmago v sezoni in četrto v karieri.

1998
Poživilo kreatin, bolj znan pod imenom hranilec energije, na najnovejšem seznamu Mednarodnega olimpijskega komiteja ni pristal med prepovedanimi substancami.

2003
Bolgarski nogometaš Hristo Stojčkov se je pri 37 letih odločil, da bo končal kariero. Z reprezentanco je leta 1994 igral v polfinalu svetovnega prvenstva, vrhunec klubske kariere pa je bilo uspešno obdobje pri Barceloni, kjer je bil trikrat španski prvak, leta 1992 pa je osvojil evropski naslov.