Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen in Elisa Longo Borghini na zmagovalnem odru v Imoli. Foto: EPA
Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen in Elisa Longo Borghini na zmagovalnem odru v Imoli. Foto: EPA

Drugo mesto je zasedla branilka naslova, še ena Nizozemka Annemiek van Vleuten. Že četrtič zapored se je zgodilo, da je svetovna prvakinja kolesarka iz te države. Tretja je bila Italijanka Elisa Longo Borghini. Obe sta v cilj prišli minuto in 20 sekund za zmagovalko.

30-letna van der Breggnova je bila svetovna prvakinja na cestni dirki že pred dvema letoma v Innsbrucku, je pa tudi aktualna olimpijska zmagovalka, saj je leta 2016 slavila v Riu de Janeiru. Prejšnjo nedeljo se je veselila zmage na Giru Rosa (devet etap), ženski različici Dirke po Italiji. Na tej preizkušnji je bila najboljša še leta 2015 in 2017.

V Imoli je pobegnila dobrih 40 kilometrov pred ciljem, ko se je tekmic otresla na težjem od dveh vzponov na 28-kilometrski krožni progi. Hitro je prišla do lepe prednosti in jo do cilja na dirkališču Enza in Dina Ferrarija suvereno zadržala.

"Dirka je bila zelo težka, predvsem drugi vzpon je bil nadvse zahteven in selektiven. Vedela sem, da bo odločitev o zmagi padla ravno na tem delu, zato sem se za napad odločila v predzadnjem krogu, saj sem pričakovala, da bodo druge tekmovalke že precej utrujene," je povedala zmagovalka, ki je šele druga kolesarska v zgodovini z dvema zlatima kolajnama na istem prvenstvu. To je leta 1995 uspelo še Francozinji Jeannie Longo.

S kovinsko ploščico v zapestju do srebra

Van Vleutenova si je pred devetimi dnevi na Giru Rosa poškodovala levo zapestje, a je to ni ustavilo, da ne bi osvojila srebra. Sprva njen nastop ni bil predviden, toda po kirurškem posegu, s katerim so ji v zapestje vstavili kovinsko ploščico, se je počutila tako dobro, da je lahko dirkala tudi v Imoli.

Nizozemka van der Breggnova osvojila še drugo zlato

Slovenki zaostali dobre tri minute

Bujakova je dosegla najboljšo uvrstitev slovenskih kolesark na svetovnih prvenstvih na cestnih preizkušnjah. Urša Pintar se je uvrstila na 17. mesto, v cilj sta prišli v skupini 21 kolesark dobre tri minute za van der Breggnovo. Nastopile so še Urška Žigart, Urška Bravec in Špela Kern.

"To je bilo zame najtežje svetovno prvenstvo do zdaj, zato sem toliko bolj zadovoljna, da sem dosegla svojo najboljšo uvrstitev. Vedela sem, da moram prej napasti, sicer bom izgubila priključek z najboljšimi. Uspelo mi je in zadovoljna zapuščam Imolo," je dejala Bujakova.

Z izboljšanjem dosežka iz Bergna na Norveškem leta 2017, ko je zasedla 22. mesto, je bila zadovoljna tudi Pintarjeva. Poudarila je dobro sodelovanje v ekipi in dodala: "Če se spomnim časov, ko sva dve Slovenki tekmovali na SP-ju, je taka ekipa velika prednost. Dokazale smo, da je pred Slovenijo svetla prihodnost."

Eugenija Bujak je bila v četrtek na kronometru 13., tokrat pa 14. Foto: www.alesfevzer.com
Eugenija Bujak je bila v četrtek na kronometru 13., tokrat pa 14. Foto: www.alesfevzer.com

Dosegljiva bi bila tudi prva deseterica

Selektor Gorazd Penko je vseeno imel majhno pripombo: "Vesel sem predstave vseh petih punc, škoda le za napako Bujakove v drugem krogu, ko je zamudila beg in nato porabila ogromno energije. Še sreča, da je imela danes močne noge in da je nadoknadila zamujeno. Mislim, da bi bila ob pravilni izpeljavi oziroma priključitvi vodilni skupini dosegljiva tudi prva deseterica."

V nedeljo se bodo za mavrično majico na cestni dirki borili moški. Slovenci (dirkali bodo z osmimi kolesarji, v ekipi sta tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič), so si v petek ogledali traso, ki je zelo zahtevna. Krožna dirka je dolga 258 km (devet krogov) in ima 5000 višinskih metrov. Prenos bo po 14. uri na TV Slovenija 2.

Eugenia Bujak in Urša Pintar med prvo dvajseterico
Cestna dirka (Ž), 143 km:             
  1. A. VAN DER BREGGEN NIZ    4:09:57
  2. A. VAN VLEUTEN     NIZ      +1:20
  3. E. LONGO BORGHINI  ITA   isti čas
  4. M. VOS             NIZ       2:01
  5. L. LIPPERT         NEM        vse
  6. L. DEIGNAN          VB       isti
  7. K. NIEWIADOMA      POL        čas
  8. C. U. LUDWIG       DAN       2:41
  9. L. BRENNAUER       NEM       3:08
 10. M. REUSSER         ŠVI        vse
 ...                                  
 14. E. BUJAK           SLO       isti
 17. U. PINTAR          SLO        čas
 38. Š. KERN            SLO      10:16
105. U. ŽIGART          SLO      33:33
                                      
Odstop: U. Bravec                     
Zadnji trije kilometri ženske dirke na SP-ju v Imoli