Rafael Nadal se je osmič uvrstil v polfinale Wimbledona. Foto: Reuters
Rafael Nadal se je osmič uvrstil v polfinale Wimbledona. Foto: Reuters

Rafael Nadal je dobil oba letošnja turnirja za grand slama, se po dolgi odsotnosti pojavil tudi na Wimbledonu, kjer je preživel prvi teden, zdaj pa ga je v četrtfinalu čakal Taylor Fritz. Dvoboj je trajal štiri ure in 20 minut.

Nadal je prek Američana ujel osmo uvrstitev v polfinale Wimbledona, zadnjič mu je to uspelo leta 2019, ko je tudi zadnjič stopil na sveto travo.

Do srednega obračuna v Wimbledonu sta omenjena nasprotnika med seboj igrala le dvakrat, obakrat na trdi podlagi, obakrat v finalu. V Acapulcu 2020 je bil boljši Španec (6:3, 6:2), letos v Indian Wellsu pa Američan (6:3, 7:6).

Rafael Nadal se je v obračunu s Taylorjem Fritzem znašel v škripcih. Foto: Reuters
Rafael Nadal se je v obračunu s Taylorjem Fritzem znašel v škripcih. Foto: Reuters

Dvojna napaka Nadala drago stala
Nadal je sicer odlično začel dvoboj, že v uvodni igri je nasprotniku odvzel začetni udarec, nato pa je popustil v nadaljevanju niza. Najprej v 6. igri, ko si je Fritz ekspresno priigral kar tri priložnosti za brejk, a se je Španec sprva rešil, nato pa vendarle izgubil servis, potem ko je Američan spretno zaključil točko s forhend winnerjem in izenačil na 3:3. Niz se je nato prelomil v 8. igri, ko si je Fritz znova priigral dve priložnosti za brejk, po dvojni napaki Majorčana pa izkoristil že prvo za vodstvo s 5:3. V naslednji igri je brejk le še potrdil za zmago v nizu s 6:3.

Španec se je zbral in dobil drugi niz
V 2. nizu je Španec vrnil udarec, hitro je povedel s 3:0, a je – podobno kot v prvem nizu – Fritz izenačil na 3:3, potem ko je v 5. igri rekorderju po številu osvojenih turnirjev velike četverice odvzel začetni udarec. Nadal je servis izgubil z nevsiljeno napako. A na veliko veselje njegovih privržencev je v 12. igri vendarle storil dovolj, da je izid v nizih izenačil na 1:1. Drugi niz je dobil z bekhend volejem (7:5).

Taylor Fritz je dodobra namučil Španca. Foto: Reuters
Taylor Fritz je dodobra namučil Španca. Foto: Reuters

Dvojna napaka za Nadala usodna tudi v 3. nizu
V tretji igri je Američan odločilen korak napravil v 3. igri. 14. igralec sveta je ob Nadalovem servisu povedel s 40:30 in izkoristil edino priložnost za brejk v nizu, potem ko je Nadal znova napravil dvojno napako. V 9. igri se je Majorčan sicer poskušal vrniti v dvoboj, a zaman – na cedilu ga je pustil sicer precej zanesljivi forhend, niz je izgubil s 6:3.

Po treh urah in osmih minutah 2:2
V uvodu četrtega niza nihče od igralcev ni dobil igre na svoj začetni udarec, Fritz je izgubil kar dve, a je nato v 8. igri izid po dveh zaporednih nevsiljenih napakah Nadala poravnal na 4:4. Brejk je potrdil v 9. igri in povedel s 5:4. Nadal se je znašel v zanj neobičajnem in precej neugodnem položaju, serviral je za obstanek na turnirju, a kljub pritisku z asom izenačil na 5:5. V naslednji igri si je Fritz privoščil nekaj nevsiljenih napak, z zadnjo – slabo odmerjeno bekhend paralelo – je Nadalu podaril priložnost za brejk, ki jo je Španec hitro izkoristil in povedel s 6:5. Niz je nato ekspresno končal, po treh urah in osmih minutah igranja je bil izid v nizih izenačen na 2:2 (7:5).

Športni pozdrav Fritza in Nadala po koncu dvoboja. Foto: Reuters
Športni pozdrav Fritza in Nadala po koncu dvoboja. Foto: Reuters

Tajbrejk do 10. točke odločil zmagovalca
Sledil je odločilni peti niz in mrtvi tek do 7. igre, v kateri je Nadal vendarle napadel, po nevsiljeni napaki nasprotnika na mreži si je priigral dve priložnosti za brejk, a je Fritz obe rešil. Prvo z asom, drugo s srečnim odbojem žogice od mreže. Pozneje je ubranil še tretjo priložnost s forhend winnerjem, četrte ne več: Nadal je povedel s 4:3 po skrajšani žogici na mreži. Vzhičenost vse glasnejše množice teniških navdušencev na osrednjem igrišču v Wimbledonu ni trajala pretirano dolgo, že v naslednji igri je Američanu uspel rebrejk, potem ko je Nadal žogico poslal v mrežo (4:4). Dvoboj se je prevesil v tajbrejk odločilnega niza (do 10 točk), v katerem je Fritz izdatno popustil in nasprotniku dovolil vodstvo s 5:0. Nadal si je priigral šest priložnosti za zmago, izkoristil je drugo in veselje na osrednjem igrišču v All England Clubu se je lahko začelo.

StatistikaNadalFritz
Prvi servis (%)7070
Asi519
Dvojne napake73
Neizsiljene napake4235
Winnerji5556
Osvojene točke168168
Priložnosti za brejk7/148/14
Točke na mreži2620
Nick Kyrgios je ob uvrstitvi v polfinale tako obležal na sveti travi. Foto: Reuters
Nick Kyrgios je ob uvrstitvi v polfinale tako obležal na sveti travi. Foto: Reuters

Kyrgios prvič v polfinalu turnirja za grand slam
Nadal se bo v polfinalu pomeril z Avstralcem Nickom Kyrgiosom, ki je s 6:4, 6:3 in 7:6 (5) ugnal Čilenca Cristiana Garino. To je zanj prva uvrstitev v polfinale turnirja velike četverice v karieri. "Zdelo se mi je, da sem bil vseskozi pod pritiskom, Garin je odličen igralec, zelo samozavesten, potem ko se je uvrstil v svoj prvi četrtfinale. Kakšna izkoriščena priložnost za brejk tu ali tam in kaj hitro bi se vse lahko obrnilo drugače. Imel sem precej sreče, a to bom vzel in se pripravil na naslednji obračun," je po dvoboju dejal Kyrgios, ki je letos sicer že osvojil turnir za grand slam, ko je bil med dvojicami v paru z rojakom Thanasijem Kokkinakisom najboljši na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu.

StatistikaKyrgiosGarin
Prvi servis (%)7368
Asi172
Dvojne napake45
Neizsiljene napake2923
Winnerji3530
Osvojene točke10597
Priložnosti za brejk3/61/9
Točke na mreži14/2415/20

V polfinale še Halep in Ribakina
V ženski konkurenci sta polfinalno vstopnico dvignili Romunka Simona Halep in Kazahstanka Jelena Ribakina. Halep, ki je turnir na sveti travi dobila leta 2019, je v četrtfinalu brez večjih težav ugnala ameriško izzivalko Anisimovo. To je bila zanjo tretja uvrstitev med najboljše štiri v Wimbledonu. "Lepo je biti nazaj v polfinalu, trenutno sem zelo čustvena, saj mi to ogromno pomeni. Igrala sem proti zelo neugodni tekmici, ki je na koncu zelo močno udarjala po žogici. Niti nisem vedela, kaj mi je storiti, toda verjela sem vase in si rekla, da moram ostati močna na nogah. Pri 0:40 sem se nekako rešila s servisom," je dvoboj ocenila Romunka. Njena naslednja nasprotnica bo Ribakina, ki je po preobratu s 4:6, 6:2 in 6:3 premagala Avstralko Ajlo Tomljanović. "Vzdušje je res izjemno in rada bi se zahvalila vsem, ki nas spodbujajo na igriščih. Videla sem tudi nekaj kazahstanskih navijačev, kar mi je dalo dodatno motivacijo. Vesela sem, da sem prišla do polfinala. To je bil zahteven dvoboj. Na začetku sem bila malce nervozna, nisem najbolje servirala, Ajla pa je igrala odlično, se dobro branila. Osredotočila sem se na svojo igro in se na koncu izvlekla," je po dvoboju dejala Ribakina.

Nadal po štirih urah vendarle v osmi polfinale Wimbledona

Četrtfinale (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) − SINNER (ITA/10)
5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2
NORRIE (VB/9) − GOFFIN (BEL)
3:6, 7:5, 2:6, 6:3, 7:5

KYRGIOS (AVS) – GARIN (ČIL)
6:4, 6:4, 7:6 (5)
NADAL (ŠPA/2) − FRITZ (ZDA/11)
3:6, 7:5, 3:6, 7:5, 7:6 (4)


Četrtfinale (Ž), tabela:
RIBAKINA (KAZ/17) − TOMLJANOVIĆ (AVS)
4:6, 6:2, 6:3
HALEP (ROM/16) − ANISIMOVA (ZDA/20)
6:2, 6:4

JABEUR (TUN/3) − BOUZKOVA (ČEŠ)
3:6, 6:1, 6:1
MARIA (NEM) − NIEMEIER (NEM)
4:6, 6:2, 7:5