Prvo ime moške vrste ostaja Jakov Fak. Foto: www.alesfevzer.com
Prvo ime moške vrste ostaja Jakov Fak. Foto: www.alesfevzer.com

V biatlonski reprezentanci A je letos deset članov. Prvo ime moške vrste ostaja Jakov Fak, v njej pa so tudi Miha Dovžan, Toni Vidmar, Alex Cisar, Lovro Planko in novinec Matic Repnik. Manjka dolgoletni reprezentant Rok Tršan, ki pa se je podal v trenerske vode in na čelu ženske mladinske ekipe zamenjal Andrejo Mali.

V ženski vrsti se je Anamariji Lampič ter Nini in Živi Klemenčič dokončno pridružila tudi mlada Lena Repinc. Vodstvo reprezentance pa poudarja, da bo verjetno priložnost dobila še katera od mladih nadarjenih deklet.

Koledar svetovnega pokala v biatlonu v sezoni 2023/24

25.11-3.12. Östersund (Švedska)
8.12.-10.12. Hochfilzen (Avstrija)
14.12.-17.12. Lenzerheide (Švica)
04.01.-07.01. Oberhof (Nemčija)
10.01.-14.01. Ruhpolding (Nemčija)
18.01.-21.01. Anterselva (Italija)
07.02.-18.02. Nove Mesto (Češka)
29.02.-03.03. Oslo (Norveška)
08.03.-10.03. Soldier Hollow (ZDA)
14.03.-17.03. Canmore (Kanada)

"Vesel sem, da bomo vnovič zastopani z vsemi štirimi štafetami. Naši cilji so visoki. Tako v moški kot ženski konkurenci si želimo stopničke, stopničke so tudi cilj na SP-ju na Češkem. V točkah svetovnega pokala želimo peterico fantov in vsaj tri dekleta, v pokalu narodov pa fante do desetega mesta in dekleta do 15., da obdržimo kvote za nastop v pokalu," je cilje razložil novi vodja panoge za biatlon Marko Dolenc.

"Lani smo videli, da so športniki napredovali, in enak cilj imamo letos. Vsak med tekmovalci ima svoje cilje, trenerji pa smo naredili vse, da jih bodo lahko dosegli," pa je povedal glavni trener Ricco Gross, ki se je konec tedna z ekipo vrnil s tritedenskih snežnih priprav v Obertilliachu.

Biatlonska reprezentanca si želi stopničk

Tam je ekipa sodelovala tudi na preglednih tekmah z Avstrijci in Švicarji. "Primerjava ni povsem prava, saj so imeli Avstrijci tudi izbirne tekme in drugače tempirali formo ter pripravili smuči. Na strelišču pa nam je uspevalo odlično. Anamarija je v sprintu leže zadela vse in stoje zgrešila dvakrat, kar je nekakšen cilj v tej sezoni, da ji to uspe vsaj na vsaki drugi tekmi. Dobro je šlo večini," je še dejal Gros.

Ta se rad pohvali, da je vodstvo reprezentance storilo vse, da ekipi omogoči najboljšo mogočo pripravo na sezono. "Seveda si trenerji vedno želimo še več in vemo, kaj bi še nadgradili, a podpora je bila izjemna." Še bolj pa nemški olimpijski prvak hvali ekipo: "Ta je zame kot darilo. Izredno garajo, vzdušje je dobro, če pa se težavica kje pojavi, se o tem odkrito takoj pogovorimo."

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Ena največjih neznank v novi sezoni bodo nove maže, saj je v skladu z evropskimi direkcijami v Evropski uniji tudi v biatlonu začela veljati prepoved uporabe fluora v mažah za smuči. Mnenja so različna. Del strokovnjakov meni, da bodo razmere med tekmovalci zdaj še bolj izenačene, drugi so skeptični.

V osnovi velja pravilo, da vsi lahko uporabljajo maže, ki so dostopne na trgu, težko pa bo preveriti, kaj kdo res uporablja. Pa tudi pri proizvodih, ki bodo dostopni na trgu, so pogoji lahko različni. "Pomembno je, da bomo imeli dostop do vseh maž pravočasno in jih lahko res testirali," še pravi Gros.

Bolj kot maže pa ga zanima prva tekma, ki je vselej zelo pomembna: "Lani smo sezono odprli s sedmim mestom v štafeti, kar nas je poneslo. Tak uspeh ti da samozavest za naprej."

Slovenski biatlonski reprezentanci na Pokljuki. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski biatlonski reprezentanci na Pokljuki. Foto: www.alesfevzer.com