Med več kot 500 nastopajočimi bodo Slovenijo zastopali Bertoncelj na konju z ročaji, ki bo edini Slovenec v moški konkurenci in ... Foto: www.alesfevzer.com
Med več kot 500 nastopajočimi bodo Slovenijo zastopali Bertoncelj na konju z ročaji, ki bo edini Slovenec v moški konkurenci in ... Foto: www.alesfevzer.com
... ženska ekipa v postavi Teja Belak, Tjaša Kysselef, Adela Šajn in Lucija Hribar. Foto: www.alesfevzer.com

Prvenstvo se je začelo z uradnimi treningi že v nedeljo, v četrtek so na sporedu prva tekmovanja. Za Slovenijo bo prvi vrhunec v petek, ko Bertonclja kvalifikacijski nastop na konju z ročaji čaka okrog 15. ure.

Glavni cilj Bertonclja, edinega Slovenca v moški konkurenci, je dopolniti zbirko odličij z velikih tekmovanj – s SP-ja do zdaj še nima kolajne, čeprav je že štirikrat nastopil v finalu, najboljši je bil leta 2014 v Naningu, ko je končal tik za stopničkami –, medtem pa imajo telovadke pred očmi zgolj ekipni dosežek. Cilj je preboj med 24 najboljših reprezentanc, ki bodo imele na SP-ju 2019 v Stuttgartu pravico do ekipnega nastopa.

"Res je, kolajna na svetovnem prvenstvu že lep čas nekako visi v zraku. Čas bi že bil. Moj glavni cilj je seveda kolajna, sicer na prvenstvo sploh ne bi odpotoval," je pred odhodom priznal Bertoncelj, ki pravi, da je v izvrstni formi in da komaj čaka nastop.

Slovenijo bo zastopala še ženska ekipa v postavi Teja Belak, Tjaša Kysselef, Adela Šajn in Lucija Hribar.

Na prvenstvu bo nastopilo več kot 500 telovadcev in telovadk iz 76 držav, ki se bodo v Dohi borili za 16 kompletov odličij. Poleg kolajn bodo v Katarju podelili prve tri vozovnice za OI 2020 – po najboljše tri reprezentance v finalu ekip tako v moški kot ženski konkurenci si bodo avtomatično priborile nastop v Tokiu. Preostale reprezentance bodo imele še priložnost za uvrstitev na igre na tekmovanjih 2019 in 2020.

Na prvenstvu v Dohi se spet vrača finale ekip, ki ga na zadnjem SP-ju 2017 v Montrealu ni bilo v programu. Nazadnje so se ekipe na SP-ju pomerile leta 2015 v Glasgowu, leta 2016 pa tudi na olimpijskem turnirju v Riu de Janeiru. Naslov svetovnih prvakov branijo Japonci, ki so zmago potrdili tudi na OI v Riu.

Vrnitev Bilesove na SP
Med telovadkami v ekipnem tekmovanju ni dileme – tako zadnji svetovni naslov kot olimpijskega so osvojile Američanke, ki pa jih je v zadnjem letu zaznamovala afera Nassar – nekdanji reprezentančni zdravnik Larry Nassar je med letoma 1996 in 2005 zlorabil več kot 250 športnic, ameriška gimnastična zveza pa si še zdaj ni opomogla, saj jo je škandal zelo pretresel in jo čakajo številne tožbe.

A ne glede na to so Američanke brez dvoma v Doho pripotovale dobro pripravljene. V ekipo se je vrnila tudi prva zvezda Ria 2016 Simone Biles, ki je lanski SP izpustila in si vzela leto dni premora. Kraljica tekmovalnega obdobja 2013–2016 je težavnostno še nadgradila vse štiri svoje sestave, v Katarju pa si 21-letnica obeta še četrti naslov v mnogoboju. Za zdaj je skupaj z Rusinjo Svetlano Horkino kot najboljša v zgodovini izenačena pri treh kronah v mnogoboju.

V japonsko vrsto se je vrnil tudi olimpijski prvak iz Ria Kohj Učimura, ki je moral lani na SP-ju zaradi poškodbe predati krono v mnogoboju, ki jo je pred OI 2016 osvojil tudi v letih 2009, 2010, 2011, 2013, 2014 in 2015. Najboljši telovadec zadnjega desetletja je dobro pripravljen, njegov glavni cilj je sicer ubranitev olimpijskega naslova na domačih igrah v Tokiu.

Med številnimi slovitimi imeni, olimpijskimi ali svetovnimi prvaki, kot so Rusinja Alija Mustafina, Britanec Max Whitlock, Nizozemka Sanne Wevers, Japonec Kenzo Širaj, Ukrajinec Oleg Vernjajev, Japonka Maj Murakami, Nizozemec Epke Zonderland, Južni Korejec Ri Se Gwangin in Kitajec Zou Džingjuan, bo pot do zgodovinskega osmega olimpijskega nastopa začela tudi 43-letna Uzbekistanka Oksana Čusovitina, neuničljiva zvezda, ki je kolajne na velikih tekmovanjih do zdaj osvajala za tri države – tudi Rusijo in Nemčijo.