Slovenske rokometašice decembra letos čaka EP v Franciji, čez štiri leta pa bodo gostiteljice prvega evropskega prvenstva, na katerem bo igralo kar 24 ženskih reprezentanc. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske rokometašice decembra letos čaka EP v Franciji, čez štiri leta pa bodo gostiteljice prvega evropskega prvenstva, na katerem bo igralo kar 24 ženskih reprezentanc. Foto: www.alesfevzer.com
Športni center Stožice
Dvorana Stožice bo 22. novembra 2022 gostila veliki finale ženskega evropskega prvenstva v rokometu. Foto: BoBo

"Izjemno ponosni in veseli smo, da nam je kongres EHF zaupal organizacijo EP-ja za ženske, skupaj s Črno goro in Makedonijo. Za nas bo to nov korak pri razvoju in uveljavitvi slovenskega ženskega rokometa, ki v zadnjih letih močno napreduje, saj so se naša dekleta že tretjič zaporedoma uvrstila na veliko tekmovanje. Prepričan sem, da bomo vrhunski gostitelji in da bomo leta 2022 gledali spektakularno tekmovanje, ki bo v dvorane pritegnilo ogromno navijačev iz cele Evrope," je po veselih novicah iz Glasgowa dejal predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac.
Slovenija, Makedonija in Črna gora so med letošnjim moškim evropskim prvenstvom na Hrvaškem uradno vložile skupno kandidaturo za organizacijo ženskega evropskega prvenstva, ki bo na sporedu med 4. in 22. novembrom 2022, na kongresu pa so jo predstavniki nacionalnih zvez tudi uradno podprli, saj kandidatura nekdanjih jugoslovanskih republik ni imela protikandidata.

Dve predtekmovalni skupini in zaključek v Stožicah
Slovenija bo v prvem delu evropskega prvenstva - na njem bo prvič v zgodovini ženskega rokometa namesto dosedanjih 16 nastopilo 24 reprezentanc stare celine, prvič pa ga bodo priredili v treh državah - gostila dve skupini prvega dela v Celju in Ljubljani, drugi dve pa bosta v Podgorici in Skopju. Ljubljanska dvorana Stožice in skopska dvorana Boris Trajkovski bosta prizorišči glavnega dela turnirja, v slovenski prestolnici bodo na sporedu finalni boji, oba polfinala, tekma za bron in veliki finale.

Slovenske rokometašice so doslej največji uspeh na evropskih prvenstvih dosegle na Madžarskem 2004, ko so osvojile 9. mesto, dve leti pred tem so na Danskem zasedle 10. mesto. Na zaključnem turnirju na Švedskem 2016 so osvojile 14. mesto, na turnirjih na Švedskem 2006 ter štiri leta pozneje na Danskem in Norveškem pa zadnje, 16. mesto.

Večja konkurenca za moške turnirje
Veliko večje zanimanje je bilo za organizacijo moških evropskih prvenstev v letih 2022 in 2024. Po tajnem glasovanju so predstavniki nacionalnih rokometnih zvez odločili, da bo moško EP 2022 na Madžarskem in Slovaškem, moško EP 2024 pa v Nemčiji. Že pred tridnevnim kongresom na Škotskem je bilo jasno, da bo moško evropsko prvenstvo v letu 2020 na Švedskem in Norveškem, žensko pa na Danskem in Norveškem.

Konec leta - med 29. novembrom in 16. decembrom - bo žensko evropsko prvenstvo gostila Francija, slovenska izbrana vrsta, ki se je na zaključni turnir prebila kot najboljša tretjeuvrščena zasedba iz vseh sedmih kvalifikacijskih skupin, pa se bo v skupinskem delu v Nancyju pomerila s Francijo, Črno goro in Rusijo.