Janja Garnbret z dvema zlatima in srebrno medaljo s svetovnega prvenstva v športnem plezanju v Innsbrucku. Foto: BoBo
Janja Garnbret z dvema zlatima in srebrno medaljo s svetovnega prvenstva v športnem plezanju v Innsbrucku. Foto: BoBo
Janja Garnbret
Naslednje svetovno prvenstvo v športnem plezanju bo prihodnje leto v Tokiu, na njem pa bodo že delili prvih šest vstopnic od devetnajstih, kolikor jih bodo v ženski oziroma moški konkurenci razdelili za olimpijske igre. Foto: EPA
Pri 19 letih je plezalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu osvojila svetovni naslov v treh disciplinah športnega plezanja. Foto: BoBo
Bronasta Gregor Selak in Tanja Glušič
V Tokiu bo naslednje leto tudi paraplezalno SP. Paraplezanje leta 2020 še ne bo na sporedu poletnih paraolimpijskih iger. Foto: BoBo

Le enajst sekund "odvečnega" časa v smeri finala težavnosti jo je ločilo od tega, da bi kot prva med posameznicami in posamezniki na istem prvenstvu slavila v dveh individualnih disciplinah ter še v olimpijski kombinaciji. "Sem bila blizu temu, da to dosežem. Situacija je bila malo nerodna v težavnosti. Se ne sekiram toliko zaradi tega, ker sem dosegla tisto, kar sem si želela in na kar sem se pripravljala celo leto na balvanih. S tem je bil moj cilj dosežen."

Garnbretova je pred dvema letoma na SP-ju v Parizu kot 17-letnica osvojila prvi naslov prvakinje med članicami v težavnosti, zdaj v Innsbrucku pa je bila najboljša na balvanih, nato pa še v novi olimpijski kombinaciji, kar je izvrstna napoved za Tokio 2020.

Po naslovu na balvanih tudi zajokala
Potem ko ima v svetovnem pokalu v težavnosti že dve skupni zmagi, obakrat je tudi dobila kombinirani seštevek vseh disciplin, si je za nov cilj izbrala manjkajočo zmago v seštevku balvanske sezone: "Poleg olimpijskih iger čez dve leti imam še en velik cilj, da zmagam skupni seštevek svetovnega pokala v balvanih. Bom trdo delala, da ga dosežem naslednje leto."

"Želim si seveda ponoviti vse naslove, še enkrat. Plezanje je tak šport, da ti ciljev nikoli ne zmanjka, vedno si bom našla nekaj, kar bom želela še doseči, rada tekmujem in plezam, vsaka tekma je nov začetek, za vsako tekmo se popolnoma enako veselim, ko na njej zmagam. Nekaj posebnega pa je bila vseeno balvanska tekma na SP-ju, ko so bila čustva takšna, da še sama ne vem, od kod je to prišlo," razmišlja najmlajša nosilka naslovov svetovne prvakinje v olimpijski kombinaciji in balvanih, ki je ta naslov pospremila s solzami.

Sama se ne počuti kot legenda plezanja
Garnbretova se je izenačila s slovitim češkim plezalcem Adamom Ondro, ki je bil leta 2014, ko je osvojil naslova na balvanih in v težavnosti, star 21 let. Ondri je letos za premierni naslov v olimpijski kombinaciji zmanjkalo. Njej ne. V nedeljskem moškem finalu je osvojil srebro, zmagal je domačin Jakob Schubert.

"Adama vsi poznamo kot legendo. Sama se ne počutim kot taka legenda, ne počutim se, da spadam v sam vrh, med te vzornike, stara sem šele 19 let. To mi je neverjetno, da sem bila mlajša od njega, ko je to dosegel, to mi res veliko pomeni, sploh pa se sama še ne prištevam med neke največje legende plezanja," je odgovorila na primerjave z njenim vzornikom.

Bronasti Vezonik odšel naravnost v Stuttgart
Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je v Innsbrucku dobila štiri žlahtna odličja in tako skupno število slovenskih kolajn na svetovnih prvenstvih dvignila na štirinajst. Dve zlati in eno srebro je v torek na sedežu Planinske zveze Slovenije javnosti pokazala najuspešnejša posameznica minulega prvenstva v dvorani OlympiaWorld Janja Garnbret.

Slovenska ekipa je na prvenstvu v Avstriji osvojila štiri kolajne, prav toliko kot Avstrijci. Za balvanski bron je poskrbel tudi Korošec 23-letni Ravenčan Gregor Vezonik, ki v Ljubljano ni pripotoval, saj se pripravlja že na naslednji balvanski izziv konec tedna v Stuttgartu.

PZS upa na večjo podporo države
Slovenski plezalci se lahko z avstrijskimi kosajo po uspehih in strokovnem znanju in ga tudi presegajo, vendar pa se ne morejo kosati po možnostih za trening in infrastrukturi, ki je v Avstriji seveda na veliko višji kakovostni ravni, tudi z obilnejšo državno podporo kot pri nas, na kar je ob čestitki slovenskim plezalcem opozoril predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan.

Že konec meseca na sporedu Kranj
Svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Innsbrucku je bilo daleč najuspešnejše za slovensko plezanje, saj se je slovenska odprava domov vrnila s skupno šestimi kolajnami – štirimi športnoplezalnimi in dvema paraplezalnima. Paraplezalca, gluho-slepa Tanja Glušič in tekmovalec z multiplo sklerozo Gregor Selak, sta vsak v svoji kategoriji osvojila bron.

Na naslednjo priložnost za nove slovenske uspehe ne bo treba dolgo čakati. Janja Garnbret in drugi plezalci se bodo domačemu občinstvu predstavili na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju že 29. in 30. septembra v Kranju.

Plezalka Janja Garnbret postavila nove mejnike
Slovenski plezalci v svetovnem vrhu
Plezalka Janja Garnbret postavila nove mejnike
Slovenski plezalci v svetovnem vrhu