Stockholm je veljal za favorita za izvedbo ZOI 2026, s čimer bi se v švedsko prestolnico po 114 letih vrnile olimpijske iger - leta 1912 so izvedli poletne igre. Foto: Reuters
Stockholm je veljal za favorita za izvedbo ZOI 2026, s čimer bi se v švedsko prestolnico po 114 letih vrnile olimpijske iger - leta 1912 so izvedli poletne igre. Foto: Reuters
Predsednik MOK-a Thomas Bach si prizadeva h kandidaturam privabiti tradicionalne športne velesile, a enormni in dostikrat nepredvideni stroški skupaj z denarnimi izjemami MOK-a odbijajo zlasti evropske prireditelje. V Evropi bodo 2024 poletne igre v Parizu, vse preostale igre od Sočija dalje pa gostijo preostale celine. Foto: Reuters

V petek se je v glavnem mestu Švedske predstavila nova mestna vladajoča koalicija, ki jo sestavlja zavezništvo desnosredinskih strank in okoljevarstvenikov. Na novinarski konferenci so jasno predstavili skupno stališče novih mestnih oblasti: "Izhodišča točka vseh strank je zagotovilo, da zimskih olimpijskih iger ne bodo plačali mestni davkoplačevalci."

Brez mesta nemogoče izvesti igre
Švedski mediji so že ocenili, da je pred kandidacijskim odborom Stockholm 2026 že zdaj misija nemogoče, saj si je nemogoče predstavljati izvedbo športnega veledogodka, kot so zimske olimpijske igre, ne da bi pri tem uživali jasno in zlasti tudi finančno podporo mesta prireditelja.

Hud udarec za MOK, ki je v torek oznanil, da ima v rokah tri kandidature za izvedbo zimskih olimpijskih iger 2026: Milano s Cortino d'Ampezzo, Calgary v Kanadi in Stockholm. Odločitev o prireditelju bo MOK sporočil 23. junija 2019 na zasedanju 134. skupščine v Milanu, kjer bo po novem tudi sedež MOK-a.

O Calgaryju odloča referendum
Nič kaj dobrega se ne piše tudi kanadskemu kandidatu Calgaryju, ki je zimske olimpijske igre že gostil leta 1988. Sama kandidatura visi v zraku, saj morajo odločitev volivci potrditi na lokalnem referendumu, ki bo 13. novembra. Politična podpora v provinci Albeta je v zadnjih mesecih upadla, prav tako ni jasnih zveznih zagotovil, predvsem pa ankete ne kažejo jasne večinske podpore projektu. Sam referendum pravno ni zavezujoč, a glede na upiranje mestnih oblasti in zmago nasprotnikov, ki so dosegli izvedbo referenduma, bi zavrnitev izida pomenilo politično smrt za vladajoče politike v Calgaryju.

Brez težav ni tudi italijanska kandidatura, ki ne uživa jasne podpore vlade Giusseppeja Conteja. Erzurum iz Turčije, ki je bil znova tudi med kandidati, je odpadel iz "tehničnih razlogov," je zapisal MOK. Zaradi referenduma sta že padli kandidaturi Siona v Švici in Schladminga v Avstriji.