Matej Žagar je v Cardiffu opravil manj od želja. Končal je na enajstem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Matej Žagar je v Cardiffu opravil manj od želja. Končal je na enajstem mestu. Foto: MMC RTV SLO

Za razliko od lani, ko je Žagar s tretjim mestom v Cardiffu blestel, mu tokrat 280-metrski oval ni prinesel toliko sreče, kot si je je želel. Zadnje mesto v prvi vožnji in tri tretja v nadaljevanju so bila daleč od pričakovanj slovenskega asa, ki nastopa z licenco AMZS-ja. Tako mu tudi zadnja vožnja, njegov peti nastop pred množico navijačev na vsakoletnem največjem spidvejskem dogodku na Otoku, ni mogla več pomagati za uvrstitev v polfinalne vožnje.

Cookov motor poletel čez ogrado
Prav Žagarjev peti nastop, sicer 20. vožnja na dirki, pa je prinesla tudi obilo drame. Po uvodnem startu se je Žagar prebil v vodstvo, padec domačina Craiga Cooka, ob katerem je njegov motor celo poletel čez ogrado, pa je bil kriv za prvo prekinitev. Ko se je nato po drugem startu Žagar prebil v vodstvo mimo aktualnega svetovnega prvaka Jasona Doyla, pa je ta po trku z Britancem Robertom Lambertom grdo padel in vožnja je bila znova prekinjena.

Doyle je moral v bolnišnico
Avstralec Doyle je ob tem za nekaj trenutkov ostal celo brez zavesti, moral je tudi v bolnišnico, a po prvih podatkih naj ne bi bil resneje poškodovan. Ker je bila vožnja prekinjena v četrtem krogu, je obveljalo stanje pred padcem, tako je Žagar na koncu le vknjižil eno zmago, skupaj pa zbral šest točk, kar je zadostovalo zgolj za skupno enajsto mesto na dirki.

Žagar precej oddaljen od osmerice
S peto dirko za veliko nagrado je končana prva polovica letošnje serije SGP, ki se bo nadaljevala že čez štirinajst dni. 11. avgusta bo v Malilli na Švedskem na vrsti preizkušnja za VN Skandinavije. Lani je Žagar tam vozil izjemno slabo, saj si je prislužil zgolj tri točke. Trenutno na enajstem mestu za osmerico, ki ima pravico nastopa v seriji SGP tudi v naslednji sezoni, zaostaja že za velikih 12 točk.

Bo pa imel Žagar že čez teden dni v Landshutu v Nemčiji na t. i. dirki GP challenge priložnost, da si predčasno zagotovi mesto v seriji SGP 2019. Prvi trije s te dirke si namreč prislužijo neposredno vstopnico za boj za naslov svetovnega prvaka v prihodnji sezoni.


Rezultati: 
1. Bartosz Zmarzlik POL 19 
2. Tai Woffinden     VB 16
3. Maciej Janowski  POL 12
4. Greg Hancock     ZDA 12
5. Patryk Dudek     POL 10
...
11. Matej Žagar     SLO  6


 Vrstni red v SP-ju (5/10):
1. Woffinden      81 točk
2. Lindgren       61
3. Janowski       59
4. Sayfutdinov    56
5. Zmarzlik       55
6. Hancock        53
... 
11. Žagar         34