Serge Gnabry, Ilkay Gündogan in soigralci bodo v Münchnu gostili Francoze in Portugalce. V skupini F se obetajo tri poslastice. Foto: Reuters
Serge Gnabry, Ilkay Gündogan in soigralci bodo v Münchnu gostili Francoze in Portugalce. V skupini F se obetajo tri poslastice. Foto: Reuters

Že pred tekmo je priznanje prejel Manuel Neuer, ki je branil na stoti tekmi za elf. Nemčija je imela številne odlične vratarje, a do danes nihče ni stal stokrat v vratih izbrane vrste.

Na stadionu Merkur Arena v Düsseldorfu se je lahko zbralo le 1000 gledalcev. Latvijci so zdržali do 19. minute, ko je Kai Havertz ušel po levi strani in pred vrati našel Robina Gosensa, ki je s sedmih metrov z levico poslal žogo od prečke v mrežo.

Že dve minuti pozneje je Ilkay Gündogan z natančnim strelom s 15 metrov z levo nogo povečal vodstvo na 2:0. Thomas Müller se je s prvim golom po treh letih premora v 27. minuti uspešno vrnil v izbrano vrsto. Šest minut pred odmorom je razigrani Havertz podal pred vrata, čuvaj mreže gostov Roberts Ozols pa je preusmeril žogo v lastno mrežo. V zadnji minuti prvega polčasa je z volejem na 5:0 povišal Serge Gnabry po podaji Matsa Hummelsa.

Kapetan elfa Manuel Neuer je prišel na stadion skozi špalir, ki so mu ga postavili soigralci. Foto: Reuters
Kapetan elfa Manuel Neuer je prišel na stadion skozi špalir, ki so mu ga postavili soigralci. Foto: Reuters

Timo Werner je vstopil na začetku drugega polčasa in že po petih minutah na zelenici iz bližine matiral Ozolsa.

Selektor Joachim Löw, ki se bo po evropskem prvenstvu po 15 letih poslovil in prepustil stolček Hansiju Flicku, je nato opravil več menjav. Ritem igre je padel, Latvijci pa so četrt ure pred koncem dosegli častni zadetek. Aleksejs Saveljevs je z levo nogo z 18 metrov matiral Neuerja. Končni izid je že minuto zatem postavil Leroy Sane po podaji Müllerja.

Nemčija vse od leta 1996 čaka na naslov evropskega prvaka. Tokrat ne spada med glavne favorite. Naslednji torek se bo na Allianz Areni srečala s svetovnimi prvaki Francozi, sledila bo tekma z branilci naslova Portugalci, Madžari pa v skupini F nimajo veliko možnosti za napredovanje v osmino finala.

Ciper z igralcem manj nemočen v Harkovu
Ukrajina je na prijateljski tekmi v Harkovu ugnala Ciper s 4:0. Pri Ukrajincih, ki bodo na EP-ju igrali s Severno Makedonijo, Avstrijo in Nizozemsko, se je z dvema zadetkoma izkazal Andrej Jarmolenko, po enkrat pa sta proti tekmecem, ki so od 36. minute igrali le z desetimi nogometaši, zadela še Oleksandr Zinčenko in Roman Jaremčuk.


Pripravljalni tekmi:
NEMČIJA
- LATVIJA 7:1 (5:0)
Gosens 19., Gündogan 21., Müller 27., Ozols 39./ag, Gnabry 45., Werner 50., Sane 76.; Saveljevs 75.

Nemčija: Neuer, Ginter, Hummels, Rüdiger (61./Süle), Kimmich, Gündogan (61./Can), Kroos, Gosens (61./Günter), Havertz (46./Werner), Müller (76./Musiala), Gnabry (46./Sane).

Latvija: Ozols, Fjodorovs, Černomordijs, Oss (46./Tarasovs), Jurkovskis, Emsis, Karklinš (61./Krollis), Ikaunieks (46./Maksimenko), Zjuzins (68./Saveljevs), Ciganiks (68./Jaunzems), Uldrikis (80./Varslavans).

Sodnik: Nikola Dabanović (Črna gora)


UKRAJINA - CIPER 4:0 (2:0)
Jarmolenko 37./11-m, 65., Zinčenko 45./11-m, Jaremčuk 59.
RK: Panayiotou 36./Ciper