Mbappe zadel za novo francosko vodstvo

Sobota v Katarju je bila dan za zvezdnike: Lionela Messija, Roberta Lewandowskega in Kyliana Mbappéja. (Kar poudarja tudi Valov nogometni podkast Žoga je okrogla). Mogoče podvig Argentinca zaradi svoje dolgoživosti in predvsem usodne tekme bolj odmeva po svetu, a roko na srce: brez dvoma je največ na prvih dveh tekmah na SP-ju 2022 pokazal Francoz.

Primerjave Mbappé-Pelé so se začele pred štirimi leti, ko je bil takrat kot 18-letnik pomemben kolešček v francoskem stroju, ki je šel vse do konca in osvojil drugi naslov svetovnih prvakov. Skorajda kot O Rei z Brazilijo na Švedskem 1958 in oba sta edina najstnika v zgodovini, ki sta zadela v finalu. Za nameček je sam Pelé privolil v to predajo štafete.

Kylian Mbappé v klubu igra z Messijem in Neymarjem, ki pa ju v Katarju 2022 želi zasenčiti s Francijo. Argentina ima svoje težave, Brazilija pa bo skupinski del nadaljevala brez svojega kapetana, medtem ko so branilci naslova kot prvi že v izločilnih bojih. Foto: Reuters
Kylian Mbappé v klubu igra z Messijem in Neymarjem, ki pa ju v Katarju 2022 želi zasenčiti s Francijo. Argentina ima svoje težave, Brazilija pa bo skupinski del nadaljevala brez svojega kapetana, medtem ko so branilci naslova kot prvi že v izločilnih bojih. Foto: Reuters

Za petami Ronalda in Messija

Zdaj se nindža želva Donatello, kar je Kylianov vzdevek od malih nog, lahko pohvali, da je kot Pelé še pred 24. letom na SP-jih natresel sedem golov. Štiri v Rusiji, zdaj na prvih dveh tekmah v Katarju že tri, s čimer je skupaj z žal očitno poškodovanim Ennerjem Supermanom Valencio na vrhu strelcev.

Koliko jih še bo dosegel v Katarju kot prvo orožje Francije? Vsekakor se morata dosedanja nogometna vladarja izdatno potruditi, da ohranita minimalno prednost. Cristiano Ronaldo in Lionel Messi sta pri osmih golih, igrata pa na svojem že petem SP-ju.

Na tej tekmi si je povečal svojo moč, če se lahko tako izrazim.

Olivier Giroud

Del močne ekipe, kar mu daje svobodo

"Kylian je vrhunski igralec. Že večkrat sem povedal, da ima posebno lastnost odločanja in ustvarjanja razlike. Kylian vse izvede dobro in to je naredil na prvih dveh tekmah, kar je seveda dobro za nas," je bil po zmagi nad Dansko (2:1) poln hvale za svojega prvega moža selektor Didier Deschamps.

"Zaradi drugih igralcev okoli njega, ki so prav tako nevarni, ima lahko nekaj več svobode. On je del kolektiva, ki je izjemno močan in katerega cilj je osvojiti svetovno prvenstvo. Francoska ekipa potrebuje zelo dobrega Kyliana in on je pravi vodja," je dvakratni svetovni prvak – kot igralec v Franciji 1998 in kot selektor v Rusiji 2018 – jasno povedal, kaj je edini cilj modrih.

Mbappe popeljal Francijo v vodstvo

Poškodba Benzemaja prikriti blagoslov?

Ob dveh igrivih predstavah proti Avstraliji in Danski se je odprlo vprašanje, ali ni bila poškodba Karima Benzemaja tik pred začetkom turnirja celo prikriti blagoslov. V Franciji ne manjka člankov, celo v L'Equipe, da je številnim v reprezentanci in okoli nje odleglo, da je odpadel sicer izvrstni strelec in lastnik zlate žoge za 2021.

Gre namreč za spornega igralca, ki je zaradi sodelovanja pri izsiljevanju reprezentančnega kolega bil kar šest let izgnan iz reprezentance, vanjo pa se je vrnil prav ob koncu sojenja, na katerem je bil obsojen na pogojno zaporno kazen. Ob tem so različni viri in novinarji zatrjevali, da je Francija znotraj slačilnice znova razdeljena na klane kot ob razvpitem SP-ju 2010 in da vlada pesimizem zaradi vseh nabranih poškodb in zlasti izgube dveh temeljev uspeha v Rusiji – naveze Paul Pogba-N'Golo Kanté.

V koledarskem letu 2022 je Mbappé po
V koledarskem letu 2022 je Mbappé po "dvojčku" proti Danski zdaj skupno dosegel 50 golov v dresu kluba in reprezentance. V letu 2021 je zbral 51 golov. Foto: Reuters

Strelski rekord Francije zgolj vprašanje časa

S 30. in 31. golom za "Les Bleus" je Parižan prehitel dva nekdanja izvrstna francoska napadalca in ujel legendarnega čarovnika, ki je zrežiral prvi naslov svetovnih prvakov, ko je bil Mbappé še v trebuhu. Juste Fontain (13 golov na SP-ju 1958) in Jean-Pierre Papin sta zdaj za njim, veliki Zinedine Zidane se zaveda, da ne bo več dolgo v družbi zdajšnje francoske številke 10.

Za 31 golov je Mbappé potreboval 61 reprezentančnih tekem. V zvezdah je zapisano, da Thierry Henry in Olivier Giroud z 51 goli vsekakor ne bosta dolgo na vrhu zgodovinske lestvice galskih petelinov.

Po usodno zapravljeni 11-m začel strelski izbruh

Pri tem je na zadnjih 12 tekmah Francije Donatello natresel kar 14 golov, k čemur je dodal še šest podaj za zadetke. Niz, ki se je začel v polfinalu lanskega zaključnega turnirja Lige narodov, ki so ga Francozi osvojili. Vsekakor ni naključje, da je lani junija na Euru 2020 Mbappé ostal brez gola na štirih tekmah, pri čemer je bil prav on sam veliki osmoljenec, ki mu je švicarski vratar Yann Sommer ubranil 11-m pri "loteriji", in Francija je izpadla v četrtfinalu evropskega prvenstva. Neuspeh, ki ga je žrl in zaradi katerega je bil deležen prvih glasnih kritik v javnosti.

Mbappe povišal vodstvo na 3:1

Kot otrok strastni navijač Madrida

A zares se je večinsko mnenje javnosti, tudi v njegovem Parizu in okolici, proti njemu postavilo zaradi pogodbene sage. Paris Saint German si je leto dni prizadeval za podaljšanje pogodbe s prvim domačim igralcem. Da, katarski šejki imajo pod pogodbo Lea Messija in Neymarja, a Argentinec je star 35 let, Brazilec pa 30 let.

Morebitno soočenje Brazilije in Francije bi spisalo novo poglavje v očitnem rivalstvu med dvema klubskima soigralcema, ki skorajda ne govorita med seboj. Foto: Reuters
Morebitno soočenje Brazilije in Francije bi spisalo novo poglavje v očitnem rivalstvu med dvema klubskima soigralcema, ki skorajda ne govorita med seboj. Foto: Reuters

Nobena skrivnost ni, da je Mbappé v Bondyju, severovzhodnem pariškem predmestju, odraščal pod plakati Zidana, Ronalda in Cristiana Ronalda v dresu Reala iz Madrida. Kot otrok je sanjaril o igranju za madridskega velikana in to željo ter skorajda potrebo želijo Španci izkoristiti. Kljub podaljšanju pogodbe s PSG-jem do leta 2025 je nato septembra udarilo razkritje, da ima Mbappé pogodbeno določilo, po katerem lahko po koncu sezone 2023/24 že zapusti Pariz kot prosti igralec.

Hladna vojna z Neymarjem

Zatem se je sredi oktobra začelo pisati, da si želi superzvezdniški mladenič čim prej iz PSG-ja, ker mu ne želijo ustreči z eno izmed zahtev. Mbappé hoče igrati ob klasični devetki – osrednjem napadalcu, pri čemer kot rešitev njegov tabor predlaga odhod Neymarja, s katerim ima Donatello že nekaj časa precej hladne odnose. Soigralci so celo razkrili, da ima znotraj slačilnice Kylian nov vzdevek: pingvin številka ena, kar naj bi se navezoval status Pingvina kot največjega sovražnika Batmana, ki je najljubši superjunak Neymarja.

A ta zapletena osebno-klubska zgodba je nakopala Mbappéju val kritik, ki pa jih je več kot uspešno že zatrl na začetku turnirja, ki vsaj na začetku poteka v ritmih še vedno mlade nindža želve.