Kapetan Maribora Zoran Pavlovič je visoko dvignil superpokal. Foto: MMC RTV SLO
Kapetan Maribora Zoran Pavlovič je visoko dvignil superpokal. Foto: MMC RTV SLO
Ermin Rakovič
Ermin Rakovič je izid poravnal. Foto: MMC RTV SLO
Marcos Tavares
Marcos Tavares je bil v lanski sezoni najbolj zaslužen za naslov vijoličastih. Pred tekmo je bil izbran za najboljšega igralca PrveLige TS v minuli sezoni. Foto: Marko Madžarac
Maribor prvič osvojil superpokal

Mariborčani so teden dni pred začetkom kvalifikacij za Ligo prvakov prikazali dobro igro in prvič prišli do lovorike, ki je še manjkala v njihovi vitrini. Prvih 20 minut je pripadlo gostiteljem. Z roba kazenskega prostora je zapretil najboljši igralec minule sezone v PrviLIgi TS Marcos Tavares. Vratar gostov Matjaž Rozman je zaustavil strel Reneja Miheliča.

Interblocku uspel preobrat v šestih minutah
V 33. minuti je angleški branilec Ben Gill v kazenskem prostoru podrl Tavaresa, zelo dobri sodnik Damir Skomina pa je pokazal na belo točko. Zanesljivi izvajalec enajstmetrovke je bil Zoran Pavlovič, potem ko je Rozmana poslal v napačen kot. Toda vodstvo državnih prvakov je bilo kratko. Le dve minuti zatem je Luka Majcen, ki je že ležal na tleh, spravil žogo do Rakoviča. Izkušeni napadalec jo je s kakšnih osmih metrov mimo vratarja Marka Raniloviča potisnil v mrežo. Pet minut kasneje je Interblock že vodil. Josip Iličić je podal s prostega strela z desne strani, v skoku pa je bil najvišji Boštjan Jelečević ter žogo z glavo poslal za hrbet Raniloviča. Domači bi lahko izenačili ob izteku prvega dela, ko je Pavlovič streljal iz bližine, odbito žogo pa je z roba kazenskega prostora udaril še Dragan Jelič, a je Rozman ostal nepremagan.

Kokot zadel lastno mrežo
V drugem polčasu so bili aktivnejši vijoličasti, ki pa jim dolgo ni uspelo sestaviti akcije za nevaren strel proti vratom. Nekaj poskusov Tavaresa in Pavloviča so Ljubljančani ustavili, Armin Bačinovič pa je od daleč meril prek vrat. Trener Darko Milanič je poskušal z Daliborjem Volašom še poživiti igro v napadu. A do izenačenja so vijoličastim pomagali kar nogometaši Interblocka. V 74. minuti je po predložku Aleša Mejača vratar Rozman stekel iz gola, branilec gostov Aleš Kokot pa je žogo z glavo poslal natančno v lastno mrežo. Do konca so Mariborčani še pritiskali, v 83. minuti je bil nevaren dalibor Volaš, prav ob koncu pa so prek Bunderle imeli še priložnost za zmago, a je ostalo pri 2:2.

Bunderla natančno odmeril
Prevlada Maribora se je nadaljevala tudi v prvem podaljšku. Zelo blizu zadetka je bil v 99. minuti Volaš, vendar je bil spet na pravem mestu Rozman. Tri minute kasneje je Bunderla iz obrata s 15 metrov žogo od vratnice poslal v mrežo. Gostitelji so do konca podaljška uspeli zadržati prednost. Interblock je po 120 minutah tekme predal superpokalni naslov državnim prvakom. Pokal je iz rok predsednika NZS-ja Ivana Simiča prejel kapetan Pavlovič.

Mariborčani končali črno serijo
Ljubljančani so bili v lanski sezoni trn v peti vijoličastih. V spomladanskem delu so jih dvakrat premagali v državnem prvenstvu (4:1 in 1:0), najbolj boleč poraz pa so jim zadali v polfinalu pokalnega tekmovanja konec aprila (2:3). Interblock, ki je lani v superpokalu ugnal Domžalčane, je ostal brez četrte lovorike v zadnjih 14 mesecih.

Superpokal, Maribor:
MARIBOR - Interblock * 3:2 (2:2, 1:2)
2.000; Pavlovič 33./11-m, Kokot 74./ag, Bunderla 102.; Rakovič 35., Jelečević 41.

* - po podaljšku

Maribor: Ranilovič, Mejač (99./Popović), Džinič, Lunder, Jurkič, Mertelj (70./Volaš), Bačinovič, Mihelič, Pavlovič, Tavares, Jelič (79./Bunderla).

Interblock:
Rozman, Jelečević, Gill, Kokot, Grabus, Brezič, Tabot, Jukan (62./Božič), Iličić, Rakovič (73./Zadnikar), Majcen (91./Gerič).
Maribor prvič osvojil superpokal