Aleksander Čeferin se je udeležil Uefinega letnega kongresa v Amsterdamu. Foto: EPA
Aleksander Čeferin se je udeležil Uefinega letnega kongresa v Amsterdamu. Foto: EPA

Kot je dejal za STA, so te predvsem povezane s subjektivnimi ocenami, zato bi se VAR moral uporabljati za dejstva.

Nogomet že dolgo spremljam - malo se mi zdi čudno, da igralci več ne proslavljajo gola, ampak vsi stojijo in gledajo sodnika, on pa ima roko na ušesu in posluša, ali priznati gol ali ne.

Aleksander Čeferin

Težave z ugotavljanjem subjektivnih zadev z VAR-om je orisal pri prekršku za igranje z roko, kjer so tudi strokovna mnenja pogosto deljena. Sodniki v VAR-sobi pa "niso psihiatri, da bi ocenjevali, ali je igralec z roko igral namerno", je povedal ob robu Uefinega kongresa v Amsterdamu.

Vedno so mnenja deljena
Subjektivnost odločanja o igranju z roko je podkrepil s primerom sestanka vodje Uefinih sodnikov z največjimi trenerskimi imeni: "Jürgen Klopp, Zinedine Zidane in Pep Guardiola so bili med navzočimi. Ko jih je vodja Uefinega sodniškega odbora Roberto Rosetti vprašal o tem, ali je v določeni situaciji bila roka ali ne, jih je pol odgovorilo z 'da', pol pa z 'ne'," je 52-letni odvetnik orisal zagato.

O igranju z roko bi moral odločati le glavni sodnik
Zato meni, da bi o igranju z roko moral odločati glavni sodnik brez pregledovanja posnetkov. Med drugim je to razlog, da je bilo Uefinim sodnikom dano navodilo, da se videopregled uporabi zgolj v primeru jasnih in očitnih napak. "Jasna in očitna napaka ni, če žoga oplazi roko nekoga in to ne vpliva na igro ter da se vidi, da ni namerno," je izpostavil.

VAR zgolj za ugotavljanje dejstev
VAR bi tako po njegovem mnenju morali uporabljati zgolj za ugotavljanje dejstev na igrišču. "Tu govorimo o tem, ali je bil prekršek storjen v kazenskem prostoru ali zunaj njega, o prepovedanem položaju. Izjemoma še za grobe prekrške za rdeči karton, ki jih sodnik ne vidi, in napačno identiteto igralca, ki prejme karton," je dejal Čeferin.

Kot sem že mnogokrat rekel, pravilo prepovedanega položaja ni namenjeno temu, da se igralca kaznuje zato, ker ima velik nos. Njegov namen je preprečiti, da je napadalec v prednosti.

Aleksander Čeferin

Poti nazaj več ni
VAR je v vsakem primeru spremenil igro, poti nazaj pa ni več. Zato je po njegovem mnenju treba razčistiti nejasnosti. "Tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa) in mednarodni odbor za pravila IFAB sta ugotovila, da so določene težave. Zato si prizadevajo, da se sistem izboljša."

Sorodna novica Čeferin: Ključno ohraniti dušo nogometa pred dobičkom

Moti ga določena stopnja subjektivnosti
Ponovil je, da ga tudi pri ugotavljanju prepovedanega položaja moti določena stopnja subjektivnosti. Referenčna črta je tako tanka, da je že en centimeter dovolj, da je igralec v prepovedanem položaju. "Kot sem že mnogokrat rekel, pravilo prepovedanega položaja ni namenjeno temu, da se igralca kaznuje zato, ker ima velik nos. Njegov namen je preprečiti, da je napadalec v prednosti." Izziv je tudi skladnost uporabe VAR-a v različnih tekmovanjih. "Imamo eno igro, imenovano nogomet, potem pa številne različne sisteme po državnih ligah ... Tu je še veliko dela," je poudaril.

Spremenjeno proslavljanje zadetkov
Tudi sicer opaža širše spremembe v igri zaradi videopregledov. "Nogomet že dolgo spremljam – malo se mi zdi čudno, da igralci ne proslavljajo več gola, ampak vsi stojijo in gledajo sodnika, on pa ima roko na ušesu in posluša, ali priznati gol ali ne," dodaja. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da v tekmovanjih pod okriljem Uefe pregledovanje videoposnetkov ni prineslo dolgih prekinitev, kar je bil eden glavnih pomislekov pred njegovo uvedbo.

Pogovor z Aleksandrom Čeferinom