Stefan Posch je povedel Avstrijo v vodstvo. Foto: Reuters
Stefan Posch je povedel Avstrijo v vodstvo. Foto: Reuters

Avstrijci so tako kot v Celovcu zmagali z 1:0 in zdaj pred Slovenijo bežijo za pet točk. Na evropskem prvenstvu je že Poljska, ki ima po zmagi nad Severno Makedonijo dve tekmi pred koncem kvalifikacij pred Slovenijo osem točk naskoka.

Bolj kot poraz boli to, da Slovenija tako rekoč ni imela realnih možnosti vsaj za točko. Celotni drugi polčas, ko bi morala napadati, skupaj ni spravila resnejšega napada, Avstrija je nadzirala igro in brez resnih težav opravila eno najtežjih nalog do konca ciklusa.

Oblak v 13. minuti še na pravem mestu
Tekmo so živahneje začele Avstrijci, ki so si v 13. minuti pripravili imenitno priložnost, ko je žoga prišla v srce kazenskega prostora. V zmedeni slovenski obrambi je do žoge prišel Michael Gregoritsch in udaril po sredini, slovenski vratar Jan Oblak je strel instinktivno odbil.

Posch najvišji v skoku

Osem minut pozneje brez moči
Avstrijci so nadaljevali pritisk in sad poželi v 21. minuti, ko so povedli po kotu. V skoku je bil najvišji Stefan Posch, ki je žogo poslal v daljši vratarjev kot in utišal gledalce na tribunah.

Ulmer za grob prekršek videl le rumeno Slovenija je nato vendarle vzpostavila ravnotežje in nanizala nekaj zaporednih kotov. Sodnik Cüneyt Cakir je v drugi polovici uvodnega polčasa naredil nekaj spornih potez, najprej je spregledal igranje Gregoritscha z roko v avstrijskem kazenskem prostoru, v 36. minuti pa je grd prekršek Andreasa Ulmerja nad Romanom Bezjakom kaznoval le z rumenim kartonom.

Andreas Ulmer je imel srečo, da je dobil le rumeni karton. Foto: Reuters
Andreas Ulmer je imel srečo, da je dobil le rumeni karton. Foto: Reuters

Iličić bi skoraj zadel z roba igrišča
Gostitelji bi kaj kmalu izenačili v zadnji minuti prvega polčasa, ko je bil Josip Iličić potisnjen povsem na desno stran, nenadoma se je odločil za strel, avstrijski vratar Cican Stanković pa je žogo vendarle odbil.

Po uri igre je selektor Matjaž Kek v igro poslal Miho Zajca, ki je zamenjal Bezjaka, devet minut pozneje pa se je v napad preselil še Robert Berić. A obe menjavi nista bistveno spremenili slovenske igre. Slovenija ni prikazala ničesar omembe vrednega razen strel Iličića v 87. minuti.

Vsega je bilo konec dve minuti pozneje, ko je rezervist Denis Popović s komolcem udaril Marcela Sabitzerja in zaradi udarca prejel rdeči karton.

Selektor začel s Krhinom
Kek se je odločil za enako začetno postavo kot proti Severni Makedoniji, kar pomeni, da je igral tudi rahlo poškodovani Rene Krhin. V razprodanih Stožicah manjka prvi avstrijski zvezdnik David Alaba, na klopi pa je tekmo začel Marko Arnautović.


Skupina G, 8. krog:
SLOVENIJA - AVSTRIJA 0:1 (0:1)
15.108; Posch 21.

Slovenija vs Avstrija( id: 18709505 datum: 14.9.2019)

POLJSKA - SEVERNA MAKEDONIJA 2:0 (0:0)
Frankowski 74., Milik 80.

Torek ob 20.45:
IZRAEL - LATVIJA

Lestvica:                            
POLJSKA             8  6 1 1 13:2  19
AVSTRIJA            8  5 1 2 17:7  16
SEVERNA MAKEDONIJA  8  3 2 2 10:11 11
SLOVENIJA           8  3 2 3 13:8  11
IZRAEL              7  2 2 3 12:14  8
LATVIJA             7  0 0 7  1:24  0
Analiza drugega polčasa tekme Slovenija - Avstrija
Analiza prvega polčasa tekme Slovenija - Avstrija